Sistemul de intrare/ieșire (Entry/Exit System – EES) nu va fi lansat la 10 noiembrie 2024, așa cum era, inițial, programat.
În informarea referitoare la rezultatele reuniunii Consiliului Justiție și Afaceri Interne, care a avut loc pe 10 octombrie 2024, se menționează că: „Pentru a asigura o tranziție lină, Comisia a prezentat planurile de punere în aplicare a EES în mod progresiv. Detaliile acestei abordări vor fi stabilite în următoarele săptămâni”.
În prezent, nu există un nou calendar pentru punerea sistemului EES în aplicare.
Inițial, EES trebuia să înceapă să funcționeze în 2022. Apoi a fost amânat până în mai 2023, apoi până la sfârșitul lui 2023 și, în final, până pe 10 noiembrie 2024.
Motivele întârzierilor au fost atribuite în mod diferit problemelor IT și întârzierilor în instalarea barierelor automate care vor fi necesare la toate frontierele internaționale terestre, maritime și aeriene din spațiul Schengen înainte de lansare.
Reamintim că sistemul de intrare-ieșire (EES) este un sistem informatic pentru înregistrarea electronică a datelor de intrare și ieșire, precum și de refuz al intrării, privind resortisanții țărilor terțe care se deplasează în Uniunea Europeană pentru șederi pe termen scurt, în vederea securizării, protejării și eficientizării gestionării acestora, precum și pentru creșterea securității cetățenilor.
În scopul EES, „resortisant al unei țări terțe” înseamnă un călător care nu deține cetățenia niciunei țări din Uniunea Europeană și nici cetățenia Elveției, a Islandei, a Liechtensteinului sau a Norvegiei.
„Ședere de scurtă durată” înseamnă până la 90 de zile în cursul oricărei perioade de 180 de zile. Această perioadă se calculează ca perioadă unică pentru toate țările europene care utilizează EES.
Scenarii FRONTEX privind aplicarea sistemelor europene EES și ETIAS la transporturile cu autocarul pot fi consultate aici.