Planul Bugetar-Structural Național pe Termen Mediu (PBSTM) 2025-2031 elaborat de Guvern prezintă angajamentul României de reintrare pe o traiectorie de ajustare a deficitului bugetar începând cu anul 2025, precum și reformele și investițiile care stau la baza acestei construcții bugetare precum și la extinderea perioadei de timp pentru ajustarea deficitului bugetar pentru o perioadă de 7 ani.
În ceea ce privește complementaritatea cu fondurile europene, se menționează că bugetul Uniunii Europene și bugetul național al României sunt interconectate în cadrul proiectelor majore de infrastructură, dezvoltare rurală și reforme structurale, însă succesul utilizării fondurilor europene depinde de gestionarea eficientă a fondurilor europene și a fondurilor alocate prin bugetul general consolidat al României.
Planul Bugetar-Structural Național pe Termen Mediu combină reformele prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) cu reforme suplimentare, aliniate prevederilor europene, care subliniază responsabilitatea fiscală, reformele structurale și sustenabilitatea economică.
Reformele esențiale prevăzute de PBSTM includ reforma fiscală, reforma taxării microîntreprinderilor, administrarea sistemului de impozite și taxe care prevede e-transport ca instrument digital de monitorizare, gestionarea cheltuielilor publice și restructurarea cheltuielilor întreprinderilor de stat, alături de revizuirea sistemului de pensii și reforma salariului minim, precum și reformarea sistemului de finanțare a mediului de afaceri.
Reforma PNRR - Transport sustenabil, decarbonizare și siguranță rutieră: sprijinirea tranziției către o mobilitate sustenabilă și inteligentă prin dezvoltarea și îmbunătățirea cadrului strategic, juridic și operațional al sistemului de transport din România este prevăzută pentru Q2 2026.
PBSTM a fost aprobat prin memorandum în ședința Guvernului României din data de 23 octombrie și a fost publicat pe site ul Ministerului Finațelor, click aici.
Pentru mai multe informații: [email protected]