La întrebările UNTRR, DG Mobility and Transport a răspuns că obligativitatea modernizării cu tahograful inteligent versiunea 2 - G2V2 se aplică numai vehiculelor care circulă în alte state membre decât statul membru de unde sunt înmatriculate [articolul 3 alineatul (4) și articolul 3 alineatul (4a) din Regulamentul (UE) nr. 165/2014].
Un vehicul înmatriculat în UE și implicat exclusiv în operațiuni AETR nu face obiectul Regulamentului (CE) nr. 561/2006 și, prin urmare, nici al Regulamentului (UE) nr. 165/2014. Prin urmare, obligația de modernizare prevăzută la articolul 3 alineatul (4) și la articolul 3 alineatul (4a) din Regulamentul (UE) nr. 165/2014 nu se aplică unor astfel de vehicule.
Astfel, transporturile între România – Turcia cu tranzit prin Bulgaria sau transporturile dinspre Polonia către Turcia cu tranzit prin Ungaria, România și Bulgaria nu fac obiectul obligațiilor de modernizare, cu condiția ca aceste operațiuni să fie singurul tip de operațiuni pe teritoriul UE în afara statului unde sunt înmatriculate aceste vehicule.
Deci sunt excluse operațiunile de cross-trade și cabotaj. Un vehicul care încarcă marfă din România pentru Turcia nu are voie să încarce/ să descarce altă marfă în Bulgaria în tranzit spre/ dinspre Turcia.
Din momentul în care un vehicul este implicat într-o operațiune într-un alt stat membru, tahograful trebuie înlocuit cu un tahograf inteligent versiunea 2 - G2V2.
ATENȚIE! Vehiculele goale echipate cu un tahograf vechi, atunci când tranzitează un alt stat membru, ar trebui să poată demonstra că se întorc dintr-o călătorie AETR sau că intenționează să transporte mărfuri în cadrul unei călătorii AETR.
DG MOVE a reamintit că numai Curtea de Justiție are competența de a interpreta cu autoritate dreptul Uniunii, inclusiv această speță.
[email protected]