Informare TIR, termene de tranzit

 

Noua rută TIR care leagă coasta de est a Chinei și Asia Centrală

 

Sistemul TIR conectează acum Uzbekistanul cu orașul de coastă Qingdao din China, oferind o nouă rută comercială rapidă, rentabilă și sigură. Camioanele uzbece care transportau coacăze negre sub acoperirea Carnetului TIR, au plecat din Samarkand și au tranzitat Kazahstanul înainte de a intra în China prin Khorgos și de a traversa țara până la Qingdao. Această nouă rută de transport TIR, Samarkand-Qingdao, oferă o opțiune de livrare door-to-door mai rapidă, mai rentabilă și mai sigură în comparație cu transportul feroviar și aerian. Trenurile au de obicei un timp de așteptare de până la trei luni, în timp ce livrarea door-to-door folosind transportul rutier de marfă durează aproximativ 10 zile.

 

Primul transport TIR din Europa catre China

 

Primul transport rutier de marfa , efectuat sub acoperire Carnet TIR, din Europa(Germania) cu destinatie China (Khorgos), a fost finalizat cu succes, dupa o calatorie de aproximativ 7400 Km. Transportul rubricat s-a derulat intr-o perioada de 12 zile, fara intrerupere sau probleme vamale.
Potrivit unei estimari a industriei de profil, transportul rutier desfasurat pe relatia China-Europa-China ar asigura companiilor de transport o diminuare a costurilor aferente cu 50% comparativ cu transportul aerian si o scadere cu cel putin 10 zile a termenelor de livrare in comparatie cu transportul feroviar.

 

Aplicare regim TIR în Rusia: trei puncte suplimentare de trecere a frontierei pentru importul de mărfuri folosind carnete TIR

 

n baza Ordinului nr.159n din 24.10.2017 al Ministerului de Finanțe al Rusiei, cu aplicabilitate din 14 aprilie 2018, înlocuind astfel Ordinul Serviciului Vamal Federal al Rusiei nr. 2568, s-au stabilit trei puncte suplimentare de trecere a frontierei pentru importul de mărfuri folosind carnete TIR: Nechoteevka (parte ruso-ucraineană a frontierei) Troebortnoye (parte ruso-ucraineană a frontierei), Brusnichnoe (parte ruso-finlandeză a frontierei).

 

 

Emiratele Arabe Unite emit carnete TIR începând cu 28 noiembrie 2017

 

“Automobile & Touring Club of the United Arab Emirates” (ATCUAE) din Emiratele Arabe Unite va activa ca asociație emitentă și garană pentru Carnete TIR începând cu data de 28 noiembrie 2017.

 

Rusia: noi reguli privind declarațiile vamale de tranzit începând cu 20.03.2017

 

Începând cu 2015, autoritățile ruse au inițiat, experimental, utilizarea declarațiilor electronice de tranzit, lucru ce permite unor birouri vamale să accepte declarațiile electronice de tranzit și semnăturile electronice.

În baza Ordinului Ministerului de Finanțe nr.144 din 30.08.2016 cu aplicabilitate de la 20 martie 2017, această procedură va fi preluată de către toate birourile vamale.

Conform informărilor primite din partea asociației garante ASMAP, au fost semnalate cazuri în care autoritățile vamale au indicat transportatorilor obligativitatea transmiterii declarațiilor de tranzit în format electronic începând cu 20 martie 2017. Conform Codului vamal al Uniunii Economice Euroasiatice, declarațiile vamale pot fi transmise atât în format tipărit cât și în format electronic.

În baza aceluiași cod, documentele specifice emise în baza unor convenții internaționale (ex Conventia TIR) pot fi tratate ca o declarație de tranzit, fapt ce nu limitează dreptul de utilizare al documentelor în format tipărit.

Declarațiile electronice de tranzit urmează a fi extinse și în alte țări ale Uniunii Economice Euroasiatice.

 

 

18.06.2015 - Rusia redeschide 34 de puncte de trecere a frontierei pentru TIR

 

Ca urmare a anunțului Serviciului Vamal Federal al Federației Ruse (FCS RF) de săptămâna trecută, 34 de puncte de trecere a frontierei cu Azerbaidjan, Estonia, Finlanda, Georgia, Letonia, Lituania, Mongolia, Norvegia, Polonia și Ucraina sunt acum redeschise pentru Sistemul TIR. Lista finală a punctelor de trecere a frontierei ruse este încă în curs de elaborare de către FCS RF astfel încât, în această etapă dificultățile de ordin practic nu sunt încă excluse în totalitate. Le recomandăm operatorilor de transport să utilizeze carnetele TIR la efectuarea operațiunilor de transport și de tranzit din Rusia prin punctele de trecere a frontierei de mai jos. Vă vom ține la curent cu evoluția situației și vă vom oferi informații suplimentare pe măsură ce sunt disponibile.

Harta interactiva a punctelor de trecere a frontierei:

https://www.google.com/maps/d/viewer?usp=sharing&mid=zwoVHLKR3AyY.keR0qMxtgTus

Lista punctelor de trecere a frontierei:

https://www.iru.org/cms-filesystem-action/webnews2015/List%20of%20border%20crossing%20points.pdf

 

 

 

Un nou serviciu de rezervare rând la frontiera între Rusia - Finlanda

 

Începând cu 15 decembrie 2014 la punctul de trecere a frontierei Vaalimaa - Torfyanovka între Finlanda și Rusia a fost introdus un nou serviciu gratuit de rezervare rând, care permite rezervarea on-line a orei de trecere a frontierei. Serviciul este obligatoriu pentru toți operatorii de transport, indiferent de sistemul de tranzit utilizat.

Operatorii de transport care utilizează sistemul TIR-EPD vor putea să rezerve on-line ora de trecere a frontierei folosind numărul MRN primit anterior prin intermediul aplicației.

Începând cu ianuarie 2015 acest serviciu de rezervări va fi extins la toate punctele de trecere a frontierei din Finlanda. Mai multe detalii pe site https://www.evpa.fi/yphis/index.action?request_locale=en

 

 

Schimbarile in lista birourilor vamale dintre Bosnia si Hetzegovina si Republica Croatia deschise pentru procedura TIR, incepand de la 1 august 2013

 

Prin circulara TIR/GE1844/KKA trimisa de IRU am fost informati despre:

• schimbarile in lista birourilor vamale dintre Bosnia si Hertegovina si Republica Croatia deschise pentru procedura TIR, incepand de la 1 august 2013

• specimen de stampila ce va fi aplicata la vama de frontiera Bijača (Bosnia si Hertegovina) - Nova Sela (Republica Croatia).

Astfel, de la 1 august 2013:

1. Bosnia si Hertegovina si Republica Croatia au decis sa adauge pe lista vamilor de frontiera deschise pentru procedura TIR punctul de trecere a frontierei Bijača (Bosnia si Hertegovina) - Nova Sela (Republica Croatia)

2. Bosnia si Hertegovina si Republica Croatia au decis sa elimine din lista vamilor de frontiera deschise pentru procedura TIR punctele de trecere a frontierei:

a. Dojani (Bosnia si Hertegovina) - Metković (Republica Croatia)
b. Novi Grad (Bosnia si Hertegovina) - Dvor (Republica Croatia)

3. Gasiti in Anexa 2 specimenul de stampila vamala care va fi folosita la punctul de trecere a frontierei Bijača (Bosnia si Hertegovina) - Nova Sela (Republica Croatia)


In Anexa 1 gasiti lista actualizata a birourilor vamale TIR, furnizata de autoritatile competente din Bosnia si Hertegovina.

Anexa 1
TIR/GE1844/KKA 30.07.2013

Anexa 2
TIR/GE1844/KKA 30.07.2013


Descrierea ștampilei

- Formă rotundă;
- 50 mm diametru, cu texte având caractere scrise în chirilică și latină în cercuri concentrice în jurul stemei Bosniei și Herțegovinei;
- Textul din primul cerc concentric se citește "Bosnia i Hercegovina" (Bosnia și Herțegovina);
- Textul din al doilea cerc concentric se citește "Uprava za indirektno oporezivanje" (în caractere chirilice) și "Uprava za indirektno-neizravno zastupanje" (în caractere latine) (Autoritatea de taxare indirectă);
- Textul din al treilea cerc concentric se citește "Regionalni centar Mostar" (Centrul Regional Mostar);
- Textul din al patrulea cerc concentric se citește "CI Grude" (Biroul Vamal Grude);
- Textul din al cincilea cerc concentric se citește "CR/GP Bijača";
- Stema Bosniei și Herțegovinei este imprimată în mijloc;
- Numărul ștampilei este sub stema Bosniei și Herțegovinei, în mijloc;
- Culoarea: albastră sau albastru-violet în funcție de culoarea cernelii.
Notă: Pe unele ștampile textul din al treilea cerc concentric se citește "Banja Luka" (în caractere chirilice și latine). În astfel de cazuri, celelalte cercuri concentrice sunt aceleași ca cele menționate mai sus, începând cu al treilea cerc.

 

Ordinul 519-O/ 7.12.2012 al Serviciului Vamal Moldova privind acordarea timpul de tranzit

 


Click aici pentru download

 

Ordinul 518-O/7.12.2012 emis de Serviciul Vamal Moldova privind prelungirea termenului de tranzit

 


Click aici pentru download

 

Abonează-te pentru a putea avea acces la o gama largă de articole și informații

Vrei sa primesti ultimele noutati?

Remind me later

Thank you! Please check your email inbox to confirm.

Oops! Notifications are disabled.