UNTRR


COMUNICAT DE PRESĂ, 31.05.2016: UNTRR a protestat în fața Reprezentanței Comisiei Europene din România împotriva indiferenței Comisiei Europene față de escaladarea acestor măsuri protecționiste în cadrul UE

31.05.2016

Comunicat de presă

 

UNTRR a protestat în fața Reprezentanței Comisiei Europene din România împotriva indiferenței Comisiei Europene față de escaladarea acestor măsuri protecționiste  în cadrul UE

 

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a organizat marți, 31 mai 2016, un protest la sediul Reprezentanței Comisiei Europene din România cu scopul a atrage atenția asupra impunerii abuzive a legilor salariului minim din Franța (MACRON) și Germania (MiLoG) transportatorilor rutieri, exprimându-și în același timp nemulțumirea privind indiferența Comisiei Europene față de escaladarea acestor măsuri protecționiste în cadrul UE.

UNTRR consideră abuzivă aplicarea de către Germania de la 1 ianuarie 2015 a unui salariu minim în transporturi cu toate cerințele sale administrative suplimentare, fiind o încălcare evidentă a regulilor fundamentale ale pieței comune europene.

În prezent, UNTRR semnalează problemele grave din Franța, unde pe 1 iulie 2016 devine aplicabilă legea Macron, impunând transportatorilor rutieri români și din alte State membre UE să le plătească șoferilor salariul minim din Franța pentru operațiunile de transport rutier internațional efectuate pe teritoriul acestei țări.  Impactul acestei noi măsuri protecționiste asupra sectorului de transport rutier este imens, aducând poveri administrative, organizaționale și financiare foarte mari și conducând la creșterea dramatică a costurilor, pierderea competitivității, iar în cele din urmă excluderea de pe alte piețe.

În acest sens, UNTRR a înaintat Reprezentanței Comisiei Europene din România o rezoluție semnată împreună cu alte 10 asociații din diferite țări din UE spre a fi înaintată președintelui Comisiei Europene, Jean – Claude Juncker, cu scopul de a determina Comisia Europeană să ia măsuri împotriva măsurilor protecționiste din Franța și Germania.

Redăm mai jos textul rezoluției comune semnate de ANTRAM (Portugalia), ASTIC (Spania), AEBTRI (Bulgaria), CESMAD BOHEMIA (Republica Cehă), CESMAD Slovacia (Slovacia), ERAA (Estonia), LATVIJAS AUTO (Letonia), LINAVA (Lituania), MKFE (Ungaria), UNTRR (România) și ZMPD (Polonia).

O scrisoare similară semnată de către cele 11 asociații a fost trimisă și către președintele Franței, Francois Hollande.

”Asociațiile operatorilor de transport rutier internațional din Europa, de peste un an deja, observă cu deosebită îngrijorare activitățile unor State Membre care în scopul propriilor lor beneficii afectează piloni de bază ai Uniunii Europene – libera circulație a mărfurilor și serviciilor.

În opinia noastră, introducerea de către Germania pe 1 ianuarie 2015 a unui salariu minim în transporturi cu toate cerințele sale administrative suplimentare, este  o încălcare evidentă a regulilor fundamentale ale pieței comune europene. Acum ne confruntăm cu probleme grave în Franța unde pe 1 iulie 2016 devine aplicabilă legea Macron.  Impactul acestei noi măsuri protecționiste asupra sectorului nostru este imens, aducându-ne numai poveri administrative, organizaționale și financiare foarte mari și în final va determina creșterea dramatică a costurilor, pierderea competitivității noastre, iar în cele din urmă excluderea de pe alte piețe.

Includerea șoferilor angajați de întreprinderi străine în alte State Membre UE în cadrul regulilor MILOG sau Loi Macron ne încalcă suveranitatea. Atunci când țările noastre au aderat la Uniunea Europeană, am salutat libertățile sale fundamentale. Am acceptat cu mare înțelegere și amabilitate investițiile franceze sau germane în țările noastre și am făcut mari eforturi, ne-am asumat riscul de a concura pe piața comună europeană.   Uniunea Europeană a fost creată pentru a fi o comunitate de interese economice comune, o comunitate în care fiecare țară și-a sacrificat o parte din propriile beneficii pentru a crea o bunăstare comună.  Legislația Germanei și Franței în transport reprezintă un pas înapoi, o încercare de a impune propriile lor interese particulare asupra altora. Nu putem rămâne pasivi și nu putem permite acest dictat al unor State Membre în detrimentul altora.

Credem că aceste reguli interne în transporturi sub sloganuri privind drepturile lucrătorilor sau lupta împotriva abuzurilor aduc numai restricții în activitățile economice desfășurate de către operatorii străini și sunt, de fapt, ajutor de stat pentru transportatorii francezi sau germani. Guvernele acestor țări își sprijină efectiv proprii lor antreprenori indiferent de consecințele pe care această activitate le aduce de fapt altor țări. Suntem profund dezamăgiți de acest protecționism clar . Ne-am imaginat și am înțeles altfel libertatea activității economice în UE.

Într-adevăr apreciem și salutăm cu deosebită satisfacție decizia Comisiei Europene de a iniția procedura de infringement împotriva Germaniei. Ne așteptăm că aceeași procedură va fi inițiată și în ceea ce privește legislația franceză . Cu toate acestea, a trecut deja un an și nu se întâmplă nimic. Acest timp este crucial pentru afacerile din industria noastră și această situație incertă nu poate dura pentru totdeauna. Sincer vorbind, lipsa dumneavoastră de acțiune, de fapt, a încurajat și alte state să urmeze Germania. Această situație împarte pur și simplu Europa si dumneavoastră o lăsați să se întâmple.

Suntem siguri, Comisia Europeană va lua o decizie obiectivă, care provine doar din lege. În familia noastră europeană această lege ne privește pe toți în același mod, fără nici o excepție pentru țările mici sau mari, pentru cele cu economii puternice sau cele care încearcă să ajungă din urmă alte State Membre mai bine dezvoltate. Sperăm să înțelegeți ce responsabilitate este acum pe umerii dumneavoastră, cât de importantă este opinia dumneavoastră cu privire la legalitatea și conformitatea legislației germane sau franceze cu legislația UE.

Încă o dată, solicităm Comisiei Europene să retragă regulile MILOG și Loi Macron în domeniul transporturilor. Această legislație este inadecvată, nedreaptă, limitează libertățile europene și ne va aduce tuturor numai consecințe negative. Nici o țară din Europa nu limitează activitatea economică așa cum au procedat Germania și Franța. Nu stați pasiv, mediul de afaceri din transporturi are nevoie de implicarea dumneavoastră activă la acest moment.”

* * *

Uniunea Naționalã a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este o organizație profesionalã și patronalã, neguvernamentalã, independentã, apoliticã, fondatã în 1990 pe principii democratice, care promoveazã și apãrã interesele transportatorilor rutieri pe plan intern și internațional, înregistrând de la înființare pânã în prezent peste 14.000 membri - operatori care efectueazã transporturi interne și internaționale de marfã și persoane.

Ultima modificare a paginii: 31.05.2016

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii