TIR-EPD - aplicatia IRU pentru predeclaratii electronice TIR

Transmitere declarații sumare de intrare către vama din UCRAINA, prin intermediul aplicației TIREPD

 

Vă informăm că începând cu data de 29.01.2024, prin utilizarea aplicației TIR-EPD, utilizatorii de Carnete TIR au posibilitatea să transmită declarația sumară de intrare, autorităților vamale din Ucraina, prin achiziționarea de unități. Vă reamintin că din 07 noiembrie 2020, declarația sumară de intrare este obligatorie pentru mărfurile care sosesc pe teritoriul Ucrainei, inclusiv în scopul tranzitului și transportului folosind carnetul TIR.In cazul transportului rutier de mărfuri , declarația trebuie prezentată cu cel puțin o oră inainte de sosirea mărfurilor la primul punct de control de pe teritoriul vamal al Ucrainei. Prețurile pentru achizitionarea de unităti sunt:

 • 1 unitate: CHF 5
 • Pachet de 5 unități: CHF 22.50
 • Pachet de 10 unități: CHF 45
 • Pachet de 20 unități: CHF 90

Plata pentru unitățile aferente transmiterii declarației sumare de intrare se poate face prin transfer bancar sau card bancar. Vă rugăm să rețineți că tranzacțiile nu sunt rambursabile.

Pentru mai multe informatii consultați ghidul de utilizare

 

 

 

 

 

ACCES TIR-EPD

 

 

Republica Moldova: predeclarațiile în sistemul TIR-EPD, obligatorii pentru transporturile rutiere de mărfuri sub acoperirea Carnetelor TIR

 

Începând cu 1 august 2022, Serviciul Vamal al Republicii Moldova a introdus obligația transportatorilor naționali și internaționali de a depune o declarație prealabilă la Serviciul Vamal, în sistemul electronic TIR-EPD, înainte ca mărfurile să ajungă la punctele de control de la frontiera de stat.Acțiunea a fost introdusă în conformitate cu paragraful 13 din Regulamentul nr. 26 din 14 iunie 2022 al Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova (CSE): „Transportatorii de mărfuri sub acoperirea Carnetului TIR vor prezenta Serviciului Vamal declarația prealabilă în sistemul electronic TIR-EPD (TIR Electronic PRE-declaration) până la sosirea mărfurilor în punctele de trecere a frontierei de stat”.

Această măsură a fost introdusă în scopul fluidizării traficului rutier în punctele de trecere a frontierei.

Click aici pentru a accesa aplicația TIR-EPD.

Sursa: AITA

 

Martie 2021: TIR-EPD devine obligatoriu pentru operațiunile TIR din Kârgâzstan

 

Serviciul Vamal din Kârgâzstan informează că începând cu 15 martie 2021 este obligatorie transmiterea predeclarațiilor electronice pentru toate transporturile rutiere efectuate sub acoperirea Carnetelor TIR care intră pe teritoriul Kârgâzstanului (import sau tranzit). În acest sens, predeclararea electronică se poate efectua utilizând aplicația TIR-EPD

 

Belarus: informații suplimentare referitoare la transmiterea pre-declarațiilor TIR-EPD – înlocuirea termenului ”jeton” cu ”unitate”

 

În urma solicitării Asociației Transportatorilor Rutieri Internaționali „BAMAP” din Belarus, termenul „jeton” (token), care a fost utilizat pentru a indica plata în avans în vederea transmiterii informațiilor referitoare la marfă prin aplicația TIR – EPD, a fost înlocuit cu „unitate”. De menționat că opțiunea de achiziție a ”unității” este disponibilă momentan doar în limbile engleză și rusă, urmând să fie adăugate, cât de curând posibil, și celelalte limbi utilizate de aplicația TIR-EPD. Factura se emite doar în limba engleză. Mai multe  

 

07.08.2019 - Belarus: pre-declarațiile TIR-EPD se pot transmite numai după plata, în avans, a unei sume de bani

 

În conformitate cu noul regulament al Comisiei Economice Euroasiatice privind modificarea formatului și structurii pre-declarației precum și necesitatea dezvoltării aplicației în acest sens, schimbul de mesaje cu sistemul vamal din Belarus a fost restabilit în data de 07.08.2019, ora 12:00 (GMT + 2). Sub rezerva noii cerințe naționale, pre-declarațiile TIR-EPD vor putea fi transmise numai după plata, în avans, a unei sume de bani. Astfel, IRU oferă utilizatorilor posibilitatea de a achiziționa jetoane (token) în vederea transmiterii pre-declarațiilor TIR – EPD în Belarus. De menționat că în viitor este posibil să se mai adauge în aplicație și alte informații suplimentare. În prezent, sistemul vamal din Belarus poate transmite două tipuri de răspunsuri: acceptare și atunci se alocă un număr de referință (MRN) sau respingere. Noile câmpuri care se referă la achiziție și plată sunt disponibile în limbile engleză și rusă, urmând să fie adăugate și celelalte limbi utilizate de aplicația TIR-EPD. Mai multe  

 

Iulie 2019, Kazahstan: proceduri vamale simplificate pentru transportatorii care utilizează aplicația TIR-EPD

 

La 21 iunie 2019, Ministerul Finanțelor din Republica Kazahstan a emis Ordinul nr. 619 prin care vor fi înființate benzi dedicate în vederea simplificării procedurilor privind formalitățile vamale pentru firmele de transport care intră pe teritoriul Kazahstanului sub acoperirea carnetelor TIR, cu condiția ca transportatorii să utilizeze aplicația TIR-EPD pentru transmiterea pre-declarațiilor referitoare la toate mărfurile transportate sub acoperirea carnetului TIR. Această procedură se va aplica tuturor tipurilor de transport sub acoperirea carnetului TIR (import, export, tranzit), cu excepția celor în care carnetul TIR este deschis după introducerea mărfurilor pe teritoriul Kazahstanului printr-o procedură de tranzit diferită. În astfel de cazuri vama kazahă va efectua controale vamale folosind sistemul de gestionare a riscurilor. Pentru autovehiculele care circulă sub acoperirea carnetelor TIR, care au fost deschise în China și care transmit pre-declarațiile prin aplicația TIR-EPD, se va aplica o procedură vamală simplificată. Autovehiculele care sosesc din China și care deschid carnetele TIR în Kazahstan vor fi supuse controalelor vamale

 

Azerbaidjan-obligativitate transmitere predeclaratii electronice incepand cu 1 februarie 2019

 

Potrivit autorităților vamale din Republica Azerbaidjan, de la 1 februarie 2019, transmiterea predeclarațiilor electronice pentru transporturile care intră în Republica Azerbaidjan va fi obligatorie. Aplicația IRU TIR-EPD respectă pe deplin cerințele autorităților vamale din Azerbaidjan și poate fi utilizată în acest scop.

 

TIR-EPD în Belarus – informații despre transportul mărfurilor din UE în Belarus

 

Pentru operațiunile de transport din Uniunea Europeană în Republica Belarus, autoritățile vamale din Belarus solicită următoarele informații:

La pagina ”Traseu” (Itinerary), asigurați-vă că începerea operațiunii TIR este comunicată corect. De exemplu, în cazul în care mărfurile sunt încărcate în Germania și operațiunea TIR începe în Polonia:

 

 

La secțiunea ”Țara în care a fost încărcată marfa” va apărea automat locul de încărcare de la pagina ”Încărcătura”:

 

TIR-EPD în Kazakhstan - actualizare

 

Asociația transportatorilor rutieri din Kazakhstan - KAZATO informează că începând cu 30.11.2017 este necesară utilizarea aplicației TIR-EPD pentru transmiterea pre-declarațiilor referitoare la toate mărfurile transportate sub acoperirea carnetului TIR. Aplicația TIR-EPD poate fi utilizată în toate birourile vamale din Kazakhstan.

 

TIR-EPD Iran: înregistrare agent vamal

 

Începând cu 1 iulie 2017, toți operatorii de transport care au ca punct de destinație Republica Islamică Iran trebuie să indice agentul vamal care efectuează procedura de import (sau declarația). Începând cu 17 iulie 2017, transportatorii pot alege agentul vamal din aplicația TIR-EPD

 

Noutăți TIR-EPD în Letonia

 

Noua versiune a TIR-EPD are un nou câmp care le permite utilizatorilor să încarce electronic copiile documentelor de transport scanate pentru a fi transmise autorităților vamale din Letonia, în conformitate cu cerințele aferente. Autoritățile vamale din Letonia solicită operatorilor de transport să încarce documentele pe platforma TIR-EPD.

Acest câmp se găsește pe pagina ”Consignment” (Încărcătură), la noua secțiune ”Attached files to be sent to customs” (fișierele atașate se transmit autorităților vamale).

În cazul în care copiați o predeclarație TIR-EPD sau documentele încărcăturii, documentele deja încărcate vor fi, de asemenea, duplicate.

 

 

Kazahstan: se pot transmite pre-declarațiile electronice

 

Autoritățile vamale din Kazahstan informează că au fost remediate problemele tehnice și acum se pot transmite pre-declarațiile electronice.

 

Turcia: obligativitate transmitere predeclarații electronice începând cu 25.04.2017

 

Direcția Generală a Vămilor din Turcia informează că începând cu data de 25 aprilie 2017 va fi obligatorie transmiterea predeclarațiilor electronice pentru toate operațiunile de transport rutier cu destinație Turcia. În acest sens, predeclararea electronică se poate efectua utilizând aplicația TIR-EPD, click aici

 

TIR-EPD în Austria - operational din 7 noiembrie 2016

 

Acoperirea geografică a aplicatiei TIR-EPD continuă să crească - începând cu 07 noiembrie 2016, Austria a devenit a 33-a țara în care sistemul este acum operațional.

Implementarea TIR-EPD în sistemul vamal austriac a fost un rezultat al cooperării productive între IRU, AISÖ și Administrația Vamală din Austria. O serie de operatori de transport internațional au trimis deja EPD către autoritățile vamale austriece prin intermediul TIR-EPD și au primit răspunsuri.

Va reamintim de asemenea ca TIR-EPD a devenit operațional în Olanda începând din martie în 2016.

Astfel, lista tarilor in care aplicatia este functionala in noiembrie 2016 este urmatoarea:

 1. Afghanistan
 2. Austria
 3. Belarus
 4. Belgium
 5. Bosnia and Herzegovina
 6. Bulgaria
 7. Croatia
 8. Czech Republic
 9. Estonia
 10. Finland
 11. France
 12. Georgia
 13. Germany
 14. Greece
 15. Hungary
 16. Iran
 17. Italy
 18. Kazakhstan
 19. Kyrgyzstan
 20. Latvia
 21. Lithuania
 22. Macedonia
 23. Moldova
 24. Netherlands
 25. Poland
 26. Romania
 27. Russia
 28. Serbia
 29. Slovakia
 30. Slovenia
 31. Turkey
 32. Ukraine
 33. Uzbekistan

 

 

 

2016.10.31 Lituania - amenzi în cazul în care pre-declarațiile nu sunt transmise autorităților vamale, înainte cu o oră de a sosi în vamă

 

LINAVA – Asociația transportatorilor din Lituania informează că la 1 ianuarie 2017 intră în vigoare noi cerințe privind pre-declarațiile mărfurilor transportate care trebuie transmise pentru a fi verificate de către autoritățile vamale lituaniene. Conform Art. 217 din noul Cod privind contravențiile administrative din Republica Lituania referitoare la "Încălcarea procedurii de pre-declarare":

 1. Se va aplica o amendă în valoare de 36 euro, în cazul în care informațiile privind mărfurile transportate nu sunt transmise înainte cu o oră ca autovehiculul să sosească la biroul vamal din Lituania.
 2. Se va aplica o amendă de până la 150 euro operatorului de transport, în cazul în care se repetă nedeclararea mărfurilor înainte cu o oră ca autovehiculul să sosească la biroul vamal.
 3. Se va înmâna un avertisment sau se va aplica o amendă de 36 euro, în cazul în care s-au transmis informații greșite în avans.

 

10.03.2016 TIR-EPD in Republica Uzbekistan

 

Referitor la TIR-EPD in Republica Uzbekistan vă  informăm că:

În urma comunicării noastre anterioare către membrii CAD în ce privește recomandarea Autorității vamale uzbece să prezinte informații în avans privind mărfurile transportate începând de la 1 decembrie 2015, vă supunem atenției următoarele informații transmise la IRU printr-o scrisoare primită din partea Comitetului Vamal de Stat din cadrul Republicii Uzbekistan (SCC Ruz) (vezi aici, în limba rusă):

· În timp ce modificările convenite urmează să fie efectuate de către autoritățile IRU și vamale uzbece pentru a alinia schimbul de mesaje TIR-EPD cu noile cerințe vamale, SCC Ruz informează că, între timp, operatorii de transport național și internațional pot să transmită informații în avans către autoritățile uzbece prin portalul unic al Serviciilor  interactive de stat, care poate fi accesat la https://my.gov.uz/en. Înregistrarea pe acest site poate fi realizată prin intermediul unui cod de activare trimis către telefonul mobil. O cartelă SIM mobil poate fi achiziționată în Uzbekistan și utilizată în acest scop.

· În plus, SCC Ruz solicită operatorilor de transport care transmit informații în avans, fie prin intermediul portalului sau TIR-EPD o dată redevenită funcțională în Uzbekistan, să introducă datele corecte corespunzătoare documentelor de transport și mărfurilor transportate. Autoritățile uzbece vamale arată că cele mai frecvente inexactități se referă la următoarele câmpuri:

- Descriere Produse

- Nume șofer și detalii pașaport șofer

- Numărul de înmatriculare al vehiculului

- Numărul de colete

- Greutate Produse

 

 

2016.01.13 Noutati TIR-EPD: TIR-EPD pentru Uzbekistan, Document de autorizare medicamente si stupefiante necesar in IRAN si noi materiale video de instruire TIR-EPD

 

Vă informăm că:

                 I. În Uzbekistan a fost introdusă transmiterea de informații electronice în avans

În conformitate cu Rezoluția Cabinetului de Miniștri al Republicii Uzbekistan nr. 307 din data de 30.10.2015 (vezi aici, în limba rusă), de la 01/12/2015 s-a introdus transmiterea în avans a informațiilor electronice către vama din Uzbekistan. Mai jos sunt câteva puncte importante de reținut în acest sens:

1. Conform Rezoluției :

- Disponibilitatea informațiilor electronice în avans este luată în considerare de autoritățile vamale pentru a decide aplicarea măsurilor de control vamal.

- În cazul în care sunt disponibile în avans informațiile electronice și datele acestora corespund cu informațiile din documentele de transport, control vamal se efectuează în termen de o oră de la momentul în care documentele de transport sunt prezentate autorităților vamale.

- În cazul în care nu sunt furnizate în avans informații electronice, autoritățile vamale vor introduce datele necesare.

2. modul cel mai simplu și eficient de a transmite în avans informațiile electronice către Uzbekistan este prin TIR-EPD.

3. Există câteva elemente suplimentare, cerute acum de vama uzbecă în conformitate cu această Rezoluție iar IRU lucrează împreună cu vama uzbecă pentru a asigura transmiterea acestor elemente suplimentare prin TIR EPD.

   

  II. Iran: document de autorizare necesar pentru mărfurile incluse în lista de medicamente și substanțe aflate sub controlul Consiliului Internațional de Control al Stupefiantelor (INCB)

Ca urmare a unei scrisori primite de Asociația iraniană  ICCIMA de la Vama iraniană și a scrisorii de la ICCIMA către IRU (a se vedea anexa), anumite mărfuri importate în Iran sau aflate în tranzit pe teritoriul său trebuie să fie însoțite de o autorizație specială. Aceste mărfuri (vezi lista aici) fac parte din categoria de produse care pot conține substanțe narcotice, substanțe psihotrope și precursori. ICCIMA a clarificat faptul că o astfel de autorizație poate fi obținută de la o autoritate competentă din țara de plecare și ar trebui să fie prezentată la vama iraniană la intrarea în Iran. Acest document va fi apoi schimbat cu unul într-un format național.

În plus, pentru mărfurile menționate în listă, Vama așteaptă să primească prin aplicația TIR-EPD o descriere completă și exactă a mărfurilor. Prin urmare, în astfel de cazuri transportatorii ar trebui să evite să folosească descrierea mărfurilor completată automat pe baza clasificării oficiale de coduri de mărfuri și mai degrabă ar trebui să indice numele complet, în conformitate cu documentele de transport și, în special, în conformitate cu autorizația primită de la o autoritate competentă.

    III. TIR-EPD videoclipuri de instruire

Vă anunțăm că două noi module de videoclipuri  de instruire pentru TIR-EPD sunt disponibile acum în limbile engleză și rusă, în secțiunea TIR-EPD Ajutor și pe site-ul IRU. Acestea acoperă următoarele subiecte:

· Acțiuni cu pre-declarație EPD, mesaje, preferințele (Modulul 2)

· Administrare utilizatori, parole, baze de date (Modulul 3)

 

 

Iran: obligativitatea depunerii pre-declarațiilor electronice TIR-EPD începând din 23 octombrie 2015

 

Asociația ICCIMA din Iran ne-a informat cã Administrația Vamalã a Republicii Islamice Iran reitereazã cerința obligatorie de depunere a informațiilor electronice prin intermediul aplicației gratuite TIR-EPD pentru toate operațiunile de transport care sunt sub acoperirea carnetelor TIR, înainte de a intra pe teritoriul Iranului. De asemenea, Administrația Vamalã iranianã informeazã cã începând cu 23 octombrie 2015, operatorii de transport care nu vor depune pre-declarațiile înainte de a intra pe teritoriul iranian, vor fi obligați sã le depunã prin mijloace electronice (aplicația TIR-EPD) la PTF iraniene.

În cazul în care un operator de transport nu va depune pre-declarația electronic, nu va mai fi lãsat sã își continue operațiunea de transport sub acoperirea carnetului TIR pe teritoriul Iranului.

 

Noua versiune a aplicatiei TIR-EPD - de la 1 septembrie 2015

 

La 1 septembrie 2015 se va lansa o nouă versiune a aplicației TIR-EPD,  care va avea următoarele caracteristici noi și actualizări:

· Sub-tip de vehicul: pentru predeclaratiile ce trebuie trimise în Belarus sub-tipul de vehicul trebuie să fie indicat conform cu noua clasificare a vehiculelor în Uniunea Vamală Eurasia - lista mai jos (vezi aici lista in RO/EN/RU).

· Mărci de automobile: lista de mărci de vehicule a fost actualizată. Utilizatorul poate începe să tasteze în câmpul corespunzător pentru a găsi marca de vehicul corespunzătoare.

· Avertisment privind documentele atasate secțiunii: avertizarea va fi afișată în cazul în care codul TNVED selectat poate necesita indicarea " Certificat de înregistrare de stat eliberat de Uniune vamală pentru siguranța sanitaro-epidemiologică" (pentru predeclarațiile care trebuie trimise către Belarus, Kazahstan și Rusia).

· Secțiune Expeditor / destinatar: pentru predeclarațiile care trebuie trimise în Kazahstan este recomandat să fie indicate și numele scurt și regiunea  expeditorului , respectiv destinatarului.

· Detalii despre compania Titular: pentru predeclarațiile care trebuie trimise în Kazahstan, se recomanda actualizarea detaliilor companiei Titularului prin adăugarea regiunii și numelui scurt al companiei.

 

Noua clasificare a vehiculelor în Uniunea Vamală Eurasia

Cod

Nume

Descriere

303

Camioane - general

cu un corp de marfă platou și fără un mecanism de auto-încărcare

304

Camioane - special

cu un mecanism de auto-încărcare sau alte echipamente speciale și / sau proiectate pentru categorii speciale de marfă. Exemplu: camion macara, autobetoniera, camion cisternă

305

Vehicul cu dubla utilizare

pentru transportul de pasageri și mărfuri

306

Vehicul pentru tractare autovehicule

pentru remorcare autovehiculelor, cu excepția semiremorcilor

307

Vehicul pentru tractare semiremorca

pentru tractarea unei semiremorci

312

Trailer - general

cu un corp de marfă platou și fără un mecanism de auto-încărcare

313

Trailer - special

pentru îndeplinirea funcțiilor speciale sau transport de marfă specială

314

Autorulota

un vehicul echipat pentru a trăi în el

319

Semiremorcă - general

cu un corp de marfă platou și fără un mecanism de auto-încărcare

320

Semiremorcă - special

pentru îndeplinirea funcțiilor speciale sau în mișcare de marfă specială

321

Autobuz - general

pentru transportul de pasageri și utilizate ca transportul public

322

Autobuz - special

echipate special pentru pasagerii din categorii / profesii specifice. Exemplu: autobuz pentru persoanele cu handicap, dric

323

Autobuz - articulat

format din secțiuni articulate rigid care permit pasagerilor să se mute de la o secțiune la alta

324

Microbuz

cu un singur etaj, cu un maxim de 17 de locuri, inclusiv locul șoferului

999

Altele

 

 

 

BELARUS – depunere Pre-declarații electronice cu 2 ore înainte de intrarea în Uniunea Vamală

 

Autoritățile vamale din Belarus au impus măsuri exigente privind depunerea Pre-declarațiilor electronice, precum și durata maximă de staționare a transportatorilor în zona de control vamal,
după finalizarea formalităților.
În conformitate cu Decizia nr 899 din 09.12.2011 a Comisiei Uniunii Vamale Belarus, Rusia și Kazahstan, transportatorii sunt obligați să transmită Pre-declarațiile electronice TIR în avans, cu
cel puțin 2 ore înainte de intrarea în Uniunea Vamală.
Potrivit datelor furnizate de biroul vamal "Kozlovitchi"- Republica Belarus, o serie de transportatori nu respectă această obligativitate.
Staționarea cu mai mult de 1 oră în zona de control vamal încurcă traficul și împiedică ofițerii vamali să-și îndeplinească atribuțiile.
Suntem informați că viitoarea nouă versiune a Codului Vamal al Uniunii Vamale va stipula o sancțiune administrativă pentru cei care rămân mai mult de 1 oră în zona de control vamal, după finalizarea formalităților, precum și pentru depunerea Pre-declarațiilor TIR cu mai puțin de 2 ore înainte de intrarea mărfurilor pe teritoriul Uniunii Vamale.
Folosiți aplicația gratuită TIR-EPD a IRU pentru transmiterea electronică a Pre-declarațiilor TIR cu cel puțin 2 ore înainte de intrarea în Uniunea Vamală!

 

Abonează-te pentru a putea avea acces la o gama largă de articole și informații

 
G
M
T
Y
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Text-to-speech function is limited to 200 characters
 
 
Options : History : Feedback : DonateClose

Vrei sa primesti ultimele noutati?

Remind me later

Thank you! Please check your email inbox to confirm.

Oops! Notifications are disabled.