Vineri, 4 octombrie, Consiliul de miniștri al UE a votat introducerea de taxe compensatorii mașinilor electrice produse în China. Votul a fost dat în condițiile în care, din perspectiva celor de la Bruxelles, Beijingul sprijină mașinile electrice fabricate în China cu subvenții, dezavantajând producătorii și furnizorii europeni. La schimb, China face investigații pentru ridicarea subvențiilor la importul de produse lactate și țuică din UE.
Mai exact, este vorba despre tarife de 7,8% pentru Tesla și de 35,3% pentru companiile care nu au cooperat cu Comisia UE în anchetă. Suma va depinde, printre altele, de câte subvenții primesc producătorii și se va adăuga la tariful deja existent de 10%.
Afectați vor fi atât producătorii chinezi BYD și Geely, dar și cei germani VW, Mercedes și BMW care produc în China pentru export. Hildegard Müller, Asociației Industriei Auto (VDA) a spus că, în condițiile actuale, producătorii germani și europeni care exportă din China sunt împovărați cu tarife mai mari decât competitorii din China și SUA.
Presiunea Comisiei UE pe tarife vine în contextul în care vede China drept o amenințare pentru companiile europene. Potrivit informațiilor din industrie, producătorii chinezi dețin o cotă de piață de aproximativ 1% în Germania. Însă, având în vedere avansul în electromobilitate, companiile din Orientul Îndepărtat câștigă teren și pot impresiona cu mașini electrice accesibile pe care mărcile germane nu le au la dispoziție.
Zece state au votat pentru, doisprezece s-au abținut și doar cinci au fost împotrivă, iar pentru a preveni această măsură era nevoie ca majoritatea statelor să se pronunțe împotrivă. Votul a fost dat în condițiile în care Comisia UE acuză China că subvenționează puternic întregul lanț logistic al mașinilor electrice.
Însă, potrivit industriei auto germane, tarifele nu elimină dezavantajele structurale din UE, cum sunt prețurile ridicate la energia electrică și birocrația cauzată de cerințele legale.
Producătorii germani se tem și de unele contramăsuri, ei fiind mai expuși acestui risc mai mult decât alte companii europene în condițiile în care au o cotă de piață de 20% în China, mai mare decât alți producători europeni.
Partea germană s-a abținut de la vot pentru a căuta o soluție de negociere cu China. Dacă Bruxelles-ul va ajunge la o soluție cu China la masa de negocieri, tarifele pot fi oprite din nou de Comisia UE, chiar dacă majoritatea statelor UE au votat anterior în favoarea planului.
Ministerul Federal al Economiei a spus că vor concurență loială, nu un război comercial pe tarife. Dar nici Europa nu ar trebui să fie naivă față de China.
Ministrul chinez de externe a spus că cei de la Bruxelles ignoră regulile Organizației Mondiale a Comerțului. Beijingul, deși a susținut negocierile pentru rezolvarea diferendelor, amenință cu contramăsuri. De exemplu, au fost efectuate investigații antisubvenție împotriva produselor lactate și a țuicii importate din UE. Potrivit declarației chineze, ancheta coniacului a constatat prețuri de dumping, dar nu vor fi luate măsuri deocamdată.
În primăvară, președintele SUA Biden a anunțat că va impune tarife speciale de 100% pentru mașinile electrice din China, astfel eliminându-le de pe piața americană, deoarece prețul final este prea mare pentru marea majoritate a cumpărătorilor de mașini. Guvernul SUA a acuzat China că a inundat piețele globale cu exporturi reduse artificial, ceea ce a intensificat și mai mult conflictul comercial dintre SUA și China.
Recent, Turcia a impus o taxă de 40% pentru mașinile venite din China, dar de cel puțin 7.000 de dolari pe vehicul.