Uniunea Internaţională a Transporturilor Rutiere - IRU - alături de asociațiile profesionale de transport rutier din România (UNTRR), Moldova (AITA), Ucraina (AsmapUA), Serbia (CCIS-AT), Slovacia (CESMAD), Lituania (LINAVA), Ungaria (MKFE) și Polonia (ZMPD) au transmis în data de 18.11.2022 o scrisoare către Președintele Comisiei Europene - CE, doamna Ursula von der Leyen în care solicită să se întreprindă măsuri urgente pentru reducerea timpilor de așteptare la frontierele cu Ucraina, prin acordarea priorității camioanelor care circulă cu carnete TIR, care transmit predeclarații electronice TIR-EPD în avans prin sistemul informatic către autoritățile vamale din punctele de trecere a frontierei.
Încă de la izbucnirea războiului din Ucraina, operatorii de transport rutier au depus eforturi pentru a asigura circulația continuă a mărfurilor, inclusiv a produselor esențiale precum medicamente și alimente. Cu toate acestea, conflictul din Ucraina și situația alarmantă de la punctele de trecere a frontierei dintre Ucraina și statele membre ale UE pun tot mai mult în pericol logistica globală și comerțul, respectiv dezvoltarea economică și locurile de muncă.
Cozile de camioane de la frontierele dintre Ucraina și statele învecinate înregistrează frecvent peste 40 km și pun o presiune enormă pe operatorii de transport rutier, precum și asupra șoferilor care rămân blocați la punctele de trecere a frontierelor zile întregi, neavând condiții adecvate de așteptare.
Asociațiile de transport rutier semnatare au menționat că printre numeroasele elemente de securitate care au permis sistemului TIR să fie funcțional de aproape 75 de ani este că transporturile sub acoperirea carnetelor TIR sunt verificate și sigilate de vamă la punctul de plecare și doar la destinația finală vama mai verifică mărfurile. Informațiile despre marfă transmise electronic prin aplicația TIR-EPD înainte de a ajunge la punctul de trecere a frontierei, permit camioanelor, care circulă sub acoperirea carnetelor TIR, să treacă frontierele fără a mai fi nevoie de verificări suplimentare, sporind în același timp gestionarea riscurilor și resurselor autorităților de frontieră. Este important de menționat că toate statele membre ale UE, inclusiv Ucraina și Moldova, sunt părți contractante a Convenției TIR, iar operatorii de transport din aceste țări sunt utilizatori ai sistemului TIR.
Prin stimularea utilizării Convenției TIR și crearea unor culoare speciale pentru utilizatorii TIR se va reduce timpul necesar formalităților vamale în punctele de trecere a frontierelor, facilitându-se trecerea mai rapidă a frontierelor și astfel crește capacitatea de procesare a autorităților vamale. Acordând prioritate camioanelor cu documente vamale procesate - TIR, numărul zilnic de camioane care vor trece frontierele cu Ucraina poate crește de 2-3 ori în 24 de ore.
Scrisoarea poate fi accesată aici