Conform Comunicării Comisiei Europene din 20 iunie 2024, UE și Ucraina au decis să prelungească și să actualizeze actualul acord privind transportul rutier. Acordul urmărește să ajute Ucraina să acceseze piețele mondiale prin facilitarea tranzitului prin țările UE și prin dezvoltarea în continuare a legăturilor sale cu piața UE.
Prin urmare, acordul este prelungit până la 30 iunie 2025.
Cele mai importante schimbări sunt:
- Prelungirea: După 30 iunie 2025, Acordul va fi prelungit tacit pentru o altă perioadă de șase luni, cu excepția cazului în care una dintre părți nu este de acord și are dovezi solide și clare că există o perturbare majoră a pieței sale de transport rutier sau că obiectivele acordului nu mai sunt, în mod evident, îndeplinite.
- Să solicite operatorilor de transport să dețină documente care să ateste autorizația de transport internațional și respectarea acordului. Operatorii de transport vor trebui să dețină documente (copie conformă certificată a licenței Comunitare sau echivalentul acesteia) care să dovedească autorizarea pentru transportul internațional în conformitate cu Acordul.
- Să solicite documente care să ateste că operațiunile fără încărcătură sunt legate direct de o operațiune de tranzit sau bilaterală, în conformitate cu acordul. Tipul de dovadă trebuie să fie un contract de transport sau un ordin de transport. Articolul 5B enumeră informațiile care trebuie să fie disponibile și tipul de documente care ar putea fi utilizate pentru a demonstra conformitatea.
- Sticker obligatoriu: Vehiculele utilizate în conformitate cu termenii Acordului trebuie să aibă un sticker special (modelul prevăzut în acord) (Articolul 5C). Doar vehiculele cu un astfel de sticker pot beneficia de drepturile acordate de Acord.
- Conformitate și sancțiuni: Consolidarea respectării de către operatorii de transport rutier de mărfuri a obligațiilor prevăzute în acord, în special combaterea fraudei, a falsificării documentelor conducătorului auto și a încălcărilor normelor de siguranță rutieră, care ar putea duce la pierderea drepturilor de a presta servicii de transport specificate în acord. Nu sunt incluse sancțiuni speciale, dar părțile trebuie să ia măsuri împotriva încălcărilor și ar trebui să se informeze reciproc în mod regulat.
- Introducerea unei clauze de salvgardare care să permită suspendarea acordului în anumite zone geografice în cazul în care o piață de transport rutier din această zonă se confruntă cu perturbări majore care pot fi atribuite acordului.
Istoricul dosarului
Semnat pentru prima dată în 2022, în urma invadării pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, acordul a sporit substanțial schimburile comerciale rutiere dintre Ucraina și UE.
Acordul actualizat și extins a fost semnat la Bruxelles de comisarul Adina Vălean și Serhiy Derkach, ministru adjunct al Comunităților, teritoriilor și dezvoltării infrastructurii din Ucraina și publicat in Jurnalul oficial UE pe 02 iulie 2024, click aici.
Similar, Acordul UE și Moldova privind transportul rutier a fost prelungit anul acesta, informatii aici.