Conform Studiului UNTRR - Piața Transporturilor Rutiere din România 2018-2030, transporturile rutiere dețin o cotă de 34% din transportul total de pasageri, din care transportul rutier local (autobuze, microbuze și troleibuze) reprezintă 31%, cel național – 59%, iar cel internațional – 9%.
Transportul rutier internațional de pasageri a înregistrat o scădere continuă. Distanța medie parcursă de călători în cazul transportului rutier internațional a scăzut cu 55% între 2018 și 2022, de la 1.782 km la 802 km. Aceasta se datorează reorientării operatorilor de transport rutier spre rute mai scurte unde există comunități mari de români și pentru a evita competiția cu transportul aerian low-cost.
Transportul rutier de persoane s-a confruntat cu mai multe dificultăți în ultimii ani, în special pandemia de Coronavirus care a afectat semnificativ acest sector cu o reducere drastică a activității.
Capacitatea operativă a companiilor rămâne redusă, atât pe plan intern, cât și în context internațional. În special în cazul transportului internațional, cererea a scăzut considerabil, în prezent acest segment nu a revenit la nivelul pre-pandemiei.
Alte provocări se leagă de factorii economici și politici, cum ar fi criza migranților, Brexitul sau instabilitatea geopolitică cauzată de războiul din Ucraina.
În transportul de persoane una dintre cele mai presante probleme este lipsa personalului calificat din rândul șoferilor profesioniști. Cerințele pentru șoferi profesioniști bine pregătiți și adaptați exigențelor unei piețe în continuă evoluție sunt adesea greu de îndeplinit, iar numărul șoferilor tineri interesați de o carieră în acest domeniu este în scădere. De asemenea, costurile de operare sunt permanent o provocare a sectorului.
Gradul de ocupare
În anul 2022 gradul de ocupare cel mai mare a fost înregistrat pentru transportul național cu microbuze, autobuze și autocare, o contribuție importantă având-o cursele regulate speciale atât în scop de serviciu cât și transportul elevilor. Astfel, transportul local a înregistrat un grad de ocupare de 34,3% la o capacitate de transport de 31,4 mld. locuri – km. Transportul național a avut un grad de ocupare de 63,5% la o capacitate de transport de 19,8 mld. locuri – km. În ceea ce privește transportul internațional, gradul de ocupare a fost de 42,3% la o capacitate de transport de 4,8 mld. locuri – km.
Pentru o analiză detaliată a transportului rutier de persoane, consultați cel mai recent Studiu UNTRR - Piața Transporturilor Rutiere din România 2018-2030 disponibil gratuit aici: www.piata-transporturilor.ro