Indicele tarifelor de transport rutier de marfă Upply x Ti x IRU pentru Europa arată că indicele contractual din primul trimestru din 2025 a scăzut cu 2,3 puncte față de trimestrul precedent. Indicele tarifului spot a scăzut mai brusc, cu 3,8 puncte față de trimestrul precedent. Cu toate acestea, indicele spot a crescut cu 1,6 puncte, iar indicele contractual a crescut cu 0,4 puncte, față de anul precedent.
- Indicele de referință al ratei contractuale de transport rutier de mărfuri în Europa pentru trimestrul 1 din 2025 a scăzut la 131,1, cu 2,3 puncte mai mic decât în trimestrul 4 din 2024, dar cu 0,4 puncte mai mare decât în trimestrul 1 din 2024.
- Indicele de referință al ratei spot de transport rutier de mărfuri în Europa pentru trimestrul 1 din 2025 a scăzut la 134,1 puncte, cu 3,8 puncte mai mic decât în trimestrul 4 din 2024, dar cu 1,6 puncte mai mare față de anul precedent.
- Conform sondajului IRU privind deficitul de șoferi din 2024, există 426.000 de posturi de șofer de camion neocupate în Europa.
- Prețurile la motorină în trimestrul 1 din 2025 au crescut cu 4,8% față de trimestrul 4 din 2024, deși prețurile au scăzut în ultimele săptămâni.
- Perspectivele privind tarifele în Europa s-au mai calmat pe măsură ce cererea s-a redus, prețurile combustibililor scad, iar creșterea costurilor cu forța de muncă încetinește.
În Europa, perioada de vârf de la sfârșitul anului a fost urmată de o cerere scăzută. Începutul anului 2025 a menținut indicele de transport la un nivel scăzut, din cauza cererii consumatorilor care rămâne modestă, costurile au încetinit creșterea acestora, iar indicele de sentiment din industria transporturilor a fost diminuat, pe măsură ce lumea se angajează într-un război comercial, care aduce incertitudine constantă și o cerere internațională redusă pentru producătorii europeni. Rezultatul este o presiune redusă asupra cererii din toate părțile, ceea ce duce la scăderi ale indicilor atât pe piețele spot, cât și pe cele contractuale.
Cheltuielile de consum în Europa au crescut cu doar cu 0,6% față de trimestrul precedent, potrivit Eurostat, 61% dintre gospodării menținând niveluri similare de venit, economii și cheltuieli față de trimestrul precedent, conform unui sondaj McKinsey în rândul consumatorilor. Un număr constant de consumatori (74%) au raportat o scădere, în principal cumpărând mai puțin sau cumpărând de la comercianți cu amănuntul mai ieftini. Îmbrăcămintea s-a aflat în fruntea listei categoriilor pentru care consumatorii erau dispuși să cheltuiască. La începutul anului 2025, modelele de cheltuieli au urmat tendințele sezoniere obișnuite, încetinind după vârful din trimestrul 4, ceea ce a pus presiune descendentă asupra indicilor de transport, în special asupra celor spot.
Schimbările geopolitice și instabilitatea economică globală au reînnoit atenția asupra consolidării economiilor locale și regionale. Acest lucru a condus la inițiative precum „Cumpărați produse europene”, care încurajează sprijinul pentru bunuri și întreprinderi europene. Prin urmare, există potențialul unei creșteri a cererii de contracte dedicate, cu o preferință pentru acorduri pe termen lung, mai degrabă decât pentru tarife spot fluctuante pe termen mediu și lung.
Șeful departamentului de dezvoltare comercială din cadrul Ti, Michael Clover, a declarat: „Cererea europeană era deja destul de slabă, iar incertitudinea legată de tarife i-a determinat pe mulți să se aștepte la volume mai mici de transport rutier de mărfuri. Ne așteptăm ca volumele mai mici să reducă presiunea asupra tarifelor de transport rutier de mărfuri până în 2025. Și, deoarece creșterea costurilor a încetinit, ne așteptăm să vedem tarife destul de stabile pentru restul anului.”
Capacitatea nouă care intră pe piață a fost constrânsă. Înmatriculările de vehicule grele au scăzut cu 16% între T1 2024 și T1 2025 și cu 7% față de trimestrul precedent. În special, înmatriculările de camioane electrice cu baterie au crescut cu 51% față de anul precedent, ajungând la o cotă de piață de 3,5%. Criza de șoferi persistă, existând 426.000 de posturi vacante de șofer de camion în Europa, conform raportului IRU privind criza șoferilor la nivel global în 2024.
În ceea ce privește factorii de cost subiacenți, prețurile motorinei au crescut cu 4,8% față de trimestrul precedent, dar au scăzut în ultima perioadă, din cauza situației comerciale incerte a întreprinderilor, încetinind cererea globală de petrol.
Cele mai recente date privind salariile șoferilor din Europa sugerează că salariile sunt încă în creștere. De exemplu, salariile șoferilor spanioli care desfășoară operațiuni internaționale au crescut cu 5,1% față de anul precedent, potrivit Ministerului Transporturilor din Spania. În Italia, noile acorduri au dus la creșteri salariale de peste 500 EUR pe lună de la începutul anului 2025, pentru a acoperi în special timpul petrecut la locurile de încărcare și descărcare. Aceste creșteri urmează creșterii costurilor forței de muncă cu 4% față de anul precedent în întreaga UE în trimestrul 4 din 2024.
Vincent Erard, director senior pentru strategie și dezvoltare IRU, a adăugat: „Transportul rutier se află într-un punct critic de inflexiune – unde reziliența, sustenabilitatea și competitivitatea trebuie să convergă. În ciuda dificultăților economice și a incertitudinii comerciale globale, sectorul transporturilor din Europa are potențialul de a alimenta un nou ciclu de creștere regională. Factorii de decizie politică și industria trebuie acum să creeze împreună condițiile care permit investițiile pe termen lung, transformarea digitală și decarbonizarea – în special pentru IMM-urile care formează coloana vertebrală a lanțurilor de aprovizionare.”
Pe termen scurt, imaginea de ansamblu a unei potențiale redresări a UE este înfrânată de incertitudinile tarifare continue și de perturbările politicilor, care continuă să afecteze fluxurile comerciale și impulsul ratelor de transport de marfă.
Pe termen mediu, perspectivele sunt mai pozitive. Se preconizează că PIB-ul real se va consolida, impulsionat de creșterea consumului, de îmbunătățirea investițiilor și de redresarea cererii externe. Se preconizează că activitatea economică din zona euro va crește cu 0,2% în primele trei trimestre ale anului 2025. Se așteaptă că cheltuielile gospodăriilor să crească cu 1,4% în martie față de anul precedent, iar creșterea anuală a consumului privat se preconizează să se îmbunătățească de la 0,9% în 2023-2024 la 1,3% în perioada 2025-2027. Aceste tendințe indică o îmbunătățire treptată a condițiilor de cerere, ceea ce ar putea susține o revenire a volumelor de transport de marfă și stabilitatea tarifelor pe termen mediu.
Cu toate acestea, incertitudinea creată de tarife va avea consecințe diferite pe termen scurt. Întreprinderile vor combina din ce în ce mai mult contractele pentru capacitatea de bază, utilizând indice spot pentru flexibilitate. Prin urmare, incertitudinea ar putea atenua impactul creșterii cererii asupra pieței contractelor și amplifica presiunea asupra pieței spot.
Directorul executiv al Upply, Thomas Larrieu, a spus că „piața europeană de transport rutier trece din nou printr-o fază complexă, deoarece incertitudinile majore din comerțul global sunt susceptibile de a slăbi redresarea economică încă fragilă. În același timp, acest lucru poate duce și la o accelerare a nearshoring-ului, ceea ce ar putea stimula cererea de transport rutier. Echilibrul actual de putere rămâne destul de favorabil transportatorilor, dar este înțelept să se asigure o capacitate pe termen lung bazată pe parteneriate echilibrate cu transportatorii.”
Notă:
Indicele de referință a tarifelor de transport rutier de marfă în Europa: Raportul Indicelui de referință a tarifelor de transport rutier de marfă în Europa este conceput să ofere o mai mare vizibilitate a evoluției tarifelor de marfă în Europa.
Transport Intelligence (Ti): Ti este cea mai importantă sursă mondială de informații despre piață pentru industria logisticii și a transportului rutier de marfă, oferind date și analize prin seria sa de rapoarte privind transportul rutier de marfă în Europa, baza de date Global Supply Chain intelligence (GSCi) și serviciile de consultanță de specialitate.
Upply: este o platformă tehnologică care deservește profesioniștii din transportul de marfă, proiectează și dezvoltă soluții pentru a ajuta expeditorii, transportatorii și expeditorii de marfă să exploateze întregul potențial al digitalizării pentru a-și servi afacerea. Combinând expertiza în transport și Data Science, Upply și-a dezvoltat soluția Smart dedicată evaluării comparative și analizării tarifelor de marfă din 2018. Lider în evaluarea comparativă pentru transportul rutier european de marfă, Smart ajută jucătorii din lanțul de aprovizionare să ia decizii și să își optimizeze investițiile în transport. Compania are sediul la Paris și are în prezent peste 60 de angajați dedicați dezvoltării soluțiilor sale tehnologice unice.
IRU: Uniunea Internațională a Transporturilor Rutiere – IRU - este organizația mondială de transport rutier, care promovează creșterea economică, prosperitatea și siguranța prin mobilitatea durabilă a persoanelor și a mărfurilor. Fiind vocea a peste 3,5 milioane de companii care operează servicii de mobilitate și logistică în toate regiunile globale, IRU inițiază soluții pentru ca transporturile rutiere să fie mai profitabile.
Sursa foto: Upply