Știați că în perioada 1-30 iulie 2024 puteți depune cerere de compensare a creşterii accizei la motorină pentru trimestrul 2?
Pentru depunerea cererii apasă aici: http://compensareacciza.arr.ro/
Suma restituită - 13 bani pe litrul de motorină achiziţionată.
BUGETUL - total maxim estimat al schemei este de 180 de milioane de lei
Numărul total estimat al operatorilor economici care urmează să beneficieze de ajutor de stat în baza schemei este de 4.000.
Acciza se returnează pentru motorina achiziționată începând cu data de 24.01.2024 până la 15 noiembrie 2024.
Când se depune cererea ?
Cererea se depune- pentru un trimestru calendaristic, în primele 30 de zile ale trimestrului următor celui pentru care se solicită plata ajutorului de stat.
Excepţie pentru alimentările efectuate în perioada 1 octombrie - 15 noiembrie 2024, cererea de compensare a creşterii accizei la motorină se depune în intervalul 15-30 noiembrie 2024.
Cererile de compensare a creşterii accizei la motorină- se depun electronic la ARR însoţite de documentele justificative
TERMENE:
- În termen de 5 zile de la înregistrarea unei cereri transportatorul are posibilitatea să solicite în sistemul informatizat ARR returnarea cererilor în situaţia în care constată în acestea existenţa unor inexactităţi.
- ARR trebuie să soluţioneze cererile în termen de 30 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii
- R.R. transmite către Ministeriul Finanțelor în datele de 15 şi 30 ale fiecărei luni câte o dispoziţie de plată, Dispoziţiile de plată a ajutorului de stat aprobat pentru compensarea creşterii accizei la motorină pentru care nu se poate efectua plata ca urmare a completării unor informaţii eronate se restituie Autorităţii Rutiere Române - A.R.R. de către ordonatorul principal de credite, care are obligaţia de a emite o nouă dispoziţie pe care o va transmite Ministerului Finanţelor.
ARR comunică decizia de aprobare ori de respingere a cererii de compensare transportatorului prin afişarea în contul din sistemul informatizat ARR, în termen de maximum 30 de zile lucrătoare de la data depunerii cererii cu justificarea corespunzătoare a motivelor care au condus la aceasta.
Plata se efectuează în lei, în termen de 30 de zile lucrătoare de la data înregistrării la Registratura generală a Ministerului Finanţelor a dispoziţiei de plată a ajutorului de stat pentru compensarea creşterii accizei la motorină, într-un cont deschis la Trezoreria Statului.
UNDE SE VIREAZĂ BANII?
Transportatotii care solicită returnarea accizei la motorină trebuie să aibă obligatoriu cont deschis la Trezoreria Statului.
Pentru mai multe informații: HOTĂRÂRE nr. 153 din 22 februarie 2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea creşterii accizei la motorina utilizată drept combustibil pentru motor
Ajutorul de stat constă în restituirea sumelor reprezentând diferenţa dintre nivelul standard al accizelor şi nivelul redus al accizelor stabilit prin prezenta hotărâre, conform art. 342 alin. (9) şi (10) din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, pentru motorina utilizată drept combustibil pentru motor în:
a)transportul rutier de mărfuri în cont propriu sau contra cost, cu autovehicule ori ansambluri de vehicule articulate destinate exclusiv transportului rutier de mărfuri şi cu o greutate brută maximă autorizată de cel puţin 7,5 tone;
b)transportul de persoane, regulat sau ocazional, cu excepţia transportului public local de persoane, cu un autovehicul din categoria M2 ori M3, definit în Regulamentul (UE) 2018/858 privind omologarea şi supravegherea pieţei autovehiculelor şi remorcilor acestora, precum şi ale sistemelor, componentelor şi unităţilor tehnice separate destinate vehiculelor respective, de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 715/2007 şi (CE) nr. 595/2009 şi de abrogare a Directivei 2007/46/CE.
Condiţii de eligibilitate
Operatorii economici care îndeplinesc cumulativ, la momentul depunerii cererii de compensare a creşterii accizei la motorină, următoarele condiţii:
a)deţin licenţă comunitară eliberată în România;
b)deţin cel puţin un vehicul eligibil;
c)nu sunt declaraţi inactivi potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015 privind Codul de procedură fiscală, cu modificările şi completările ulterioare, sau nu se află în inactivitate temporară, înscrisă în registrul comerţului, potrivit legii;
d)nu beneficiază de alte compensaţii pentru activitatea de transport desfăşurată cu vehiculele eligibile, cu excepţia celor care efectuează transport public local de persoane;
e)nu au fost emise împotriva lor decizii de recuperare a unui ajutor de stat sau, în cazul în care asemenea decizii au fost emise, acestea au fost executate conform prevederilor legale în vigoare;
f)alimentează vehiculele eligibile
g)nu intră în categoria întreprinderilor în dificultate definite potrivit prevederilor art. 2 pct. 18 din Regulament;
h)nu se află în procedură de executare silită, în insolvenţă, dizolvare, închidere operaţională sau lichidare;
i)nu au beneficiat de alte tipuri de ajutor de stat pentru aceleaşi costuri eligibile.
(2)În sensul prezentei hotărâri sunt consideraţi operatori licenţiaţi în România:
a)în cazul transportului rutier de mărfuri în cont propriu prevăzut la art. 2 lit. h), operatorii economici deţinători ai certificatului de transport în cont propriu definit la art. 3 pct. 9 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
b)în cazul transportului rutier de mărfuri contra cost prevăzut la art. 2 lit. g), operatorii economici deţinători ai licenţei comunitare definite la art. 3 pct. 21 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011, cu modificările şi completările ulterioare;
c)în cazul transportului public de persoane prevăzut la art. 2 lit. i), operatorii economici deţinători ai licenţei comunitare definite la art. 3 pct. 21 din Ordonanţa Guvernului nr. 27/2011, cu modificările şi completările ulterioare.
Pentru mai multe informații: lorena.sandu@untrr.ro