Conform OG 41/2003, ART. 11 (3) Este interzisă modificarea datelor înregistrate în Sistemul RO e-Transport referitoare la transporturile de bunuri după prezentarea în punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea în România sau la locul de import, respectiv după punerea efectivă în mişcare a vehiculului, după caz.
Pentru ca transportatorul să efectueze cursa cu un alt vehicul, utilizatorul trebuie să intre în SPV și să invalideaze codul UIT și să emită un alt cod UIT la care va face referire și le vechiul cod UIT.
Atenție! există și o excepție la această regulă prevăzută la art. 8:
Art. 8, (11) Prin excepţie de la prevederile art. 11 alin. (3), organizatorul transportului sau operatorul de transport, după caz, are obligaţia să actualizeze, în perioada de valabilitate a codului UIT, informaţiile privind identificarea vehiculului de transport rutier ori de câte ori acestea se modifică, înainte de repunerea în mişcare.
În acest caz, dacă Utilizatorul când a emis codul UIT i-a dat drepturi organizatorului transportului sau operatorului de transport, acesta poate modifica în Sistemul RO e-Transport numărul vehiculului și/sau al remorcii.
Pentru modificarea numărului de vehicul organizatorul transportului sau operatorul de transport, intră în SPV și selectează codul UIT aferent, alege „EDITARE„ și adaugă numărul de înmatriculare al vehiculului nou.
Vă reamintim că:
Pentru generarea codului UIT, utilizatorii pot declara în Sistemul RO e-Transport datele referitoare la transporturile de bunuri cu risc fiscal ridicat, cu maximum 3 zile calendaristice înainte de data declarată pentru începerea transportului, dar până la prezentarea în punctul rutier de trecere a frontierei la intrarea în România sau la locul de import, respectiv punerea efectivă în mişcare a vehiculului, după caz.
Termenul de valabilitate a codului UIT este de 5 zile calendaristice, începând cu data declarată pentru începerea transportului. Utilizarea de către operatorul de transport rutier a codului UIT peste termenul de valabilitate a acestuia este interzisă.
Cadrul legal: ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 41 din 8 aprilie 2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri cu risc fiscal ridicat RO e-Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative