Conform REGULAMENTULUI (UE) NR. 165/2014 din 4 februarie 2014 privind tahografele în transportul rutier componentele tahografului se sigilează astfel cum se specifică în certificatul de omologare de tip.
Orice conectare la tahograf care este în mod potenţial vulnerabilă la manipularea frauduloasă, inclusiv racordarea dintre senzorul de mişcare şi cutia de viteze şi, atunci când este relevant, plăcuţa de instalare, se sigilează.
Montatorii sau atelierele care îndepărtează sigiliu sunt obligați să completeze, să semneze și să ștampileze o declarație.
ATENȚIE! Exemplarul original al declaraţiei scrise se păstrează la bordul vehiculului, iar o copie ştampilată rămâne în atelierul în care a fost îndepărtat sau rupt sigiliul.
Un sigiliu se îndepărtează sau se rupe doar:
- de către montatori sau ateliere aprobate de autorităţile competente, în scopul reparării, mentenanţei sau recalibrării tahografului, sau de către agenţii de control formaţi în mod corespunzător şi, atunci când este necesar, autorizaţi, în scopuri de control;
- în scopul unei reparări sau al unei modificări a vehiculului care afectează sigiliul. În astfel de cazuri, se păstrează la bordul vehiculului o declaraţie scrisă care menţionează data şi ora la care sigiliul a fost rupt şi care prezintă motivele pentru îndepărtarea sigiliului. Comisia elaborează un formular standard pentru declaraţia scrisă, prin intermediul unor acte de punere în aplicare.
Sigiliile îndepărtate sau rupte se înlocuiesc de către un montator sau un atelier aprobat, fără întârzieri nejustificate şi cel târziu în termen de şapte zile de la îndepărtarea sau ruperea acestora. În cazul în care sigiliile au fost îndepărtate sau rupte în scopul controlului, acestea pot fi înlocuite de un agent de control echipat cu aparatură de sigilare şi cu o marcă specială unică, fără întârzieri nejustificate.
Atunci când un agent de control îndepărtează un sigiliu, cardul de control se introduce în tahograf din momentul îndepărtării sigiliului şi până la încheierea inspecţiei, inclusiv în cazul aplicării unui nou sigiliu. Agentul de control emite o declaraţie scrisă care cuprinde cel puţin următoarele informaţii:
- numărul de identificare al vehiculului;
- numele agentului;
- autoritatea de control şi statul membru;
- numărul cardului de control;
- numărul sigiliului îndepărtat;
- data şi ora îndepărtării sigiliului;
- numărul noului sigiliu, atunci când agentul de control a aplicat un nou sigiliu.
Înainte de înlocuirea sigiliilor, un atelier aprobat efectuează o verificare şi calibrare a tahografului, cu excepţia cazului în care un sigiliu a fost îndepărtat sau rupt în scopul controlului şi înlocuit de un agent de control.
Angajatul atelierului care a îndepărtat sau a rupt sigiliul în scopul reparării sau al modificării vehiculului va completa, semna şi va ştampila declaraţia prevăzută în Reg. 548/2017.
Declarația scrisă conform Reg. 548/2017 va conţine informațiile următoare:
ANEXĂ: Declaraţie scrisă referitoare la îndepărtarea sau ruperea sigiliului unui tahograf
1.Numărul de înmatriculare al vehiculului
2.Numărul de identificare al vehiculului
3.Numele conducătorului auto
4.Licenţa comunitară a operatorului de transport rutier de mărfuri sau a transportatorului (1)
(1)Când este cazul, în conformitate cu articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 1072/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind normele comune pentru accesul la piaţa transportului rutier internaţional de mărfuri (JO L 300, 14.11.2009, p. 72) sau cu articolul 4 din Regulamentul (CE) nr. 1073/2009 al Parlamentului European şi al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind normele comune pentru accesul la piaţa internaţională a serviciilor de transport cu autocarul şi autobuzul şi de modificare a Regulamentului (CE) nr. 561/2006 (JO L 300, 14.11.2009, p. 88).
5.Denumirea atelierului
6.Adresa atelierului
7.Numărul de identificare al atelierului
8.Numele angajatului responsabil pentru îndepărtarea sigiliului
9.Numărul sigiliului îndepărtat
10.Data şi ora îndepărtării sigiliului
11.Motivul/motivele îndepărtării sigiliului
12.Observaţii
Locul şi data
Semnătura angajatului Semnătura conducătorului auto
Pentru mai multe informații: lorena.sandu@untrr.ro