Cu ajutorul firmelor de transport care au susținut acțiunile UNTRR în anii precedenți, inclusiv prin redirecționarea a 20% din impozitul de profit, UNTRR a realizat numeroase demersuri pentru sprijinirea industriei transporturilor rutiere și a obținut rezultate importante anul acesta, care contribuie la menținerea competitivității firmelor de transport rutier, printre care amintim:
- 20 decembrie 2024 - DG MOVE a publicat Recomandarea conform căreia amenzile pentru retro-echipare cu tahografe inteligente V2G2 se amână până la 1 martie 2025
- 4 octombrie 2024- CJUE a anulat obligația întoarcerii acasă a camioanelor la 8 săptămâni.
UNTRR este singura asociație din România care a depus acțiunea juridică la Curtea de Justiție a UE (CJUE) pentru anularea celor mai discriminatorii prevederi ale Pachetului Mobilitate 1 - obligația întoarcerii acasă a camioanelor, precum și prevederile privind întoarcerea acasă a conducătorilor auto și interzicerea efectuării repausului săptămânal normal în cabină. Totodată, UNTRR a sprijinit acțiunile Guvernului României la CJUE de contestare a Pachetului Mobilitate 1.
- 11 noiembrie 2024 - amânarea aplicării sancțiunilor pentru neutilizarea GPS în sistemul RO e-Transport până la 31 martie 2025
- 19 decembrie 2024- schema de ajutor de stat de restituire a accizei suplimentare la motorină s-a prelungit și pentru motorina achiziționată în perioada 16 noiembrie 2024- 30 martie 2025
-9 decembrie 2024 - Soluție pentru Criza șoferilor. Începând cu luna decembrie 2025, firmele de transport pot angaja șoferii din țări nonUE care au obținut permisul de conducere categoria C, CE după septembrie 2009. Aceste angajari sunt posibile acum pentru că șoferii pot efectua cursuri de formare profesională inițială în limba engleză.
Reducerea birocrației la angajarea șoferilor nonUE - la solicitarea UNTRR autoritățile au acceptat ca șoferii nonUE să poată fi înscriși la cursurile de formare profesionale doar în baza adeverinței valabile eliberată de autoritatea competentă, care atestă că permisul de conducere este depus pentru preschimbare.
MANIFESTUL UNTRR: PRIORITĂȚILE INDUSTRIEI TRANSPORTURILOR RUTIERE LA NIVEL EUROPEAN 2024 – 2029
Citiți aici Raportul nostru complet UNTRR în 2024 - realizãri pentru creșterea competitivitãții pieței de transport.
Citiți aici Raportul nostru complet UNTRR în 2023 - realizãri pentru creșterea competitivitãții pieței de transport.
Anul acesta, UNTRR a realizat Studiul Piața Transporturilor Rutiere din România 2018-2030, în care analizãm situația actualã a transporturilor rutiere de mãrfuri și persoane, precum și perspectivele industriei în urmãtorii ani. Puteți descărca Studiul UNTRR aici
Redirecționați 20% din impozitul pe profit pentru a susține acțiunile UNTRR
Puteți susține eforturile noastre prin sponsorizarea Uniunii Naționale a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), înregistratã în Registrul entitãților/unitãților de cult pentru care se acordã reduceri fiscale, conform Legii nr. 32/1994, cu modificãrile și completãrile ulterioare, atât în situația în care reprezentați o societate comercialã care plãtește impozit pe profit, cât și în situația în care reprezentați o microîntreprindere.
Societățile plătitoare de impozit pe profit pot în anul 2024 sa efectueze sponsorizări în limitele stabilite prin Codul Fiscal:
Conform Codului Fiscal modificat și completat cu Legea 322/2021, puteți sponsoriza Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR), înregistrată în Registrul entităților/unităților de cult pentru care se acordă reduceri fiscale, în situația în care reprezentați o societate comercială care plătește impozit pe profit, astfel: sumele aferente sponsorizărilor se scad din impozitul pe profit datorat la nivelul valorii minime dintre următoarele, conform art.25 alin. (4) lit. i) din Codul Fiscal:
* 0,75% din cifra de afaceri
* 20% din impozitul pe profit datorat
În cazul în care valoarea stabilită potrivit art. 25 alin. (4) lit. i) din codul Fiscal, diminuată cu sumele reportate, după caz, nu a fost utilizată integral pe parcursul anului 2024, puteți dispune redirecționarea impozitului pe profit, în limita valorii astfel calculate, pentru efectuarea de sponsorizări până la data depunerii declarației anuale de impozit pe profit (D101) , termen prevăzut de lege, depunând Declarația 177 - Cerere privind redirecționarea impozitului pe profit, prin care solicitați ca suma de sponsorizare rămasă nealocată până la plafonul maxim, să fie redirecționată către UNTRR.
OPANAF nr. 3562/ 28.06.2024 aprobă regulile de redirecționare a impozitului pe profit până la termenele legale de depunere a declarației anuale de impozit pe profit.
De asemenea, dorim să vă informăm cu privire la obligația de a depune la ANAF Declarația 107- Declarația informativă privind beneficiarii sponsorizărilor/mecenatului/burselor private pentru sponsorizările efectuate in timpul anului.
- Descãrcați contractul de sponsorizare și completați datele dvs., click aici pentru contract
- Trimiteți contractul semnat și ștampilat la adresa de e-mail [email protected] sau la sediul nostru din str. Ienãchițã Vãcãrescu, nr. 60, Sector 4, București.