Ministerul Energiei a pus în consultare publică proiectul de OUG pentru transpunerea directivei RED III.
Proiectul de act normativ este inițiat de Ministerul Energiei în vederea transpunerii în legislația națională a prevederilor Directivei (UE) 2023/2413 a Parlamentului European și a Consiliului din 18 octombrie 2023 de modificare a Directivei (UE) 2018/2001, a Regulamentului (UE) 2018/1999 și a Directivei 98/70/CE în ce privește promovarea energiei din surse regenerabile și de abrogare a Directivei (UE) 2015/652 a Consiliului, contribuind astfel la îndeplinirea obiectivelor europene de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră și accelerarea tranziției energetice.
În legislația națională, Directiva (UE) 2018/2001 privind promovarea energiei din surse regenerabile a fosta transpusă prin OUG nr. 163/2022 pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative.
Transpunerea acestei directive în legislația națională a fost corelată cu ținta și obiectivele din Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei și Schimbărilor Climatice 2021 - 2030 (PNIESC). La transpunerea Directivei (UE) 2018/2001 s-au avut în vedere vedere angajamentele constante și termenele asumate de România în raport cu instituțiile Uniunii Europene, precum și riscurile de aplicare asupra României a procedurii de infringement datorită lipsei unor măsuri, a căror reglementare nu mai poate fi amânată, unele dintre prevederi reprezentând fundamentarea pentru realizarea unor obligații asumate la nivel national, cu caracter multisectorial.
Directiva (UE) 2018/2001 a Parlamentului European și a Consiliului (6) stabilește un obiectiv general obligatoriu al Uniunii de atingere a unei ponderi de cel puțin 32 % a energiei din surse regenerabile în cadrul consumului final brut de energie al Uniunii până în 2030. În conformitate cu Planul privind obiectivul climatic pentru 2030, stabilit în Comunicarea Comisiei din 17 septembrie 2020, intitulată „Stabilirea unui obiectiv mai ambițios în materie de climă pentru Europa în perspectiva anului 2030 – Investirea într-un viitor neutru din punct de vedere climatic, în interesul cetățenilor”, ponderea energiei din surse regenerabile în cadrul consumului final brut de energie ar trebui să se majoreze la 40 % până în 2030 pentru a realiza obiectivul Uniunii de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră. În acest context, în iulie 2021 Comisia a propus, în cadrul pachetului de punere în aplicare a Pactului verde european, dublarea ponderii energiei din surse regenerabile în mixul energetic în 2030 față de 2020, pentru a ajunge la cel puțin 40 %.
Schimbări preconizate prin Proiect:
- Creșterea contribuției energiei din surse regenerabile la obiectivele de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră: se subliniază necesitatea majorării semnificative a ponderii energiei regenerabile în mixul energetic al UE, ca parte esențială a obiectivului de neutralitate climatică până în 2050. Acest lucru va impune României să intensifice măsurile de promovare și integrare a energiei regenerabile, contribuind astfel la reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.
- Diversificarea surselor de energie și reducerea dependenței de combustibili fosili: Se preconizează o reducere a expunerii la fluctuațiile de preț ale combustibililor fosili prin creșterea utilizării surselor regenerabile de energie. Aceasta va ajuta nu doar la combaterea sărăciei energetice, dar și la îmbunătățirea securității energetice a țării.
- Beneficii socio-economice și crearea de locuri de muncă: Tranziția către o economie bazată pe energie regenerabilă este văzută ca o oportunitate de a stimula dezvoltarea economică, prin crearea de noi locuri de muncă și dezvoltarea industriei locale de tehnologie verde. România va susține aceste oportunități economice emergente.
- Protecția și restaurarea mediului: Subliniem rolul energiei regenerabile în protejarea biodiversității și reducerea poluării. România va trebui să armonizeze măsurile de promovare a energiei regenerabile cu obiectivele de protecție a mediului, incluzând măsuri de stopare a pierderii biodiversității.
Pentru Nota de fundamentare, aici
Pentru Proiectul de OUG, aici
Dacă există propuneri/observații, vă rog să mi le transmiteți până
luni, 28 octombrie: [email protected]