Astăzi, 25 august 2022, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii anunţă deschiderea procedurii de transparenţă decizională a procesului de elaborare a proiectului următorului act normativ:
Ordinul viceprim-ministrului, ministrului transporturilor și infrastructurii pentru modificarea anexei nr. 2 la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1836/2018 pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A
Scurtă descriere
În anexa nr. 2 la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1836/2018 privind aplicarea unor tarife de către C.N.A.I.R. – S.A., sunt prevăzute tarifele suplimentare de acces la rețeaua de drumuri de interes național aplicate vehiculelor rutiere înmatriculate în alte state, care se aplică în conformitate cu acordurile rutiere bilaterale şi multilaterale la care România este parte, astfel:
- autorizare acces la rețeaua de drumuri de interes național, în valoare de 1000 euro cu TVA, unitate de calcul: tarif/cursă;
Tariful pentru autorizarea accesului la rețeaua rutieră se aplică în Agențiile de Control și Încasare (ACI) din punctele de trecere a frontierei pe sensul de intrare în România și pe sensul de ieșire din România, pentru vehiculele rutiere de transport marfă sau persoane, înmatriculate în alte state, care sunt supuse autorizării potrivit acordurilor rutiere interguvernamentale, protocoalelor comisiilor mixte rutiere sau acordurilor internaționale la care România este parte și nu prezintă documentul de acces la rețeaua rutieră corespunzător categoriei de transport efectuate.
Tariful se aplică și pentru vehiculele rutiere cu încărcătură (care se asimilează vehiculelor care efectuează transport internațional de marfă), nou-achiziționate din afara României de către persoane fizice sau juridice și care se află la prima cursă din statul vânzătorului spre statul cumpărătorului, fapt dovedit prin documente specifice, care se scanează și se încarcă în aplicația informatică e-Tarifare2 de către personalul C.N.A.I.R. - S.A. din Agențiile de Control și Încasare (ACI) din punctele de trecere a frontierei, în lipsa documentului de acces la rețeaua rutieră.
- aferente autorizațiilor ”cu plata”, stabilite prin protocol de Ministerul Transporturilor și Infrastucturii, în valoare de 0,03 euro cu TVA/km/to, unitate de calcul: tarif x masă totală x distanță.
Tariful aferent autorizațiilor „cu plată” se aplică pentru autorizațiile de transport rutier internațional de marfă „cu plată”, stabilite prin protocol de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii cu ministerele de resort din alte state.
Tariful se aplică și pentru vehiculele cu încărcătură, nou-achiziționate din afara României de către persoane fizice sau juridice străine și care se află la prima cursă din statul vânzătorului spre statul cumpărătorului, în lipsa autorizației de transport rutier internațional de marfă „cu scutire de plată”, stabilite prin protocol de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, în cazul în care statul cumpărătorului nu este un stat membru al Conferinței Europeane a Miniștrilor de Transport (CEMT) și în lipsa unor reglementări specifice convenite bilateral cu statul respectiv.
În primul trimestru al anului 2022, din analiza documentelor prezentate la control în Agențiile de Control și Încasare (ACI) din punctele de trecere a frontierei s-a constatat că pentru un număr semnificativ de vehicule nou cumpărate, documentele de achiziție (factura/contract de vânzare cumpărare) sunt întocmite pe numele unor societăți comerciale din state membre UE, în mod special din Bulgaria, iar în acest caz nu se mai achită tariful de la punctul 1.
Totodată, ca urmare a discuțiilor purtate în cadrul Comisiilor Mixte Rutiere în prima jumătate a anului 2022, traficul pe teritoriul României a fost liberalizat pentru:
- vehiculele înmatriculate în Turcia aflate în tranzit;
- vehiculele înmatriculate în Republica Moldova pentru traficul ”terță tară”, astfel că în prezent nu este necesară autorizație pentru nici un tip de trafic;
- vehiculele înmatriculate în Ucraina pentru traficul direct și de tranzit, ca urmare a situației generate de agresiunea militară rusă din Ucraina.
Potrivit dispozițiilor art. 19 lit. o) din Statutul Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A., anexa nr. 1 la Ordonanța de urgență Guvernului nr. 84/2003 pentru înființarea Companiei Naționale de Autostrăzi și Drumuri Naționale din România – S.A., prin reorganizarea Regiei Autonome Administrația Națională a Drumurilor din România, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 47/2004, cu modificările și completările ulterioare, Consiliul de Administrație are în competență “aprobarea tarifelor pentru prestațiile specifice, altele decât tariful de utilizare a rețelei de drumuri”. În acest sens, prin Hotărârea nr. 14/28.07.2022, Consiliul de Administrație al Companiei, și-a exprimat acordul prealabil necesar în vederea demarării demersurilor pentru modificarea anexei nr. 2 la Ordinul ministrului transporturilor nr. 1836/2018 pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A., pentru vehiculele rutiere înmatriculate în alte state.
Cuantumul tarifelor prevăzute în anexa nr. 2 din Ordinul ministrului transporturilor nr. 1836/2018 pentru aprobarea unor tarife aplicate de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere - S.A. nu se modifică. Se modifică modul de aplicare a tarifelor astfel:
- Tariful de autorizare acces la rețeaua de drumuri de interes național, în valoare de 1000 euro cu TVA, unitate de calcul: tarif/cursă.
Tariful pentru autorizarea accesului la reţeaua rutieră se aplică în punctele de trecere a frontierei pe sensul de intrare în România, precum si, dupa caz, pe sensul de ieşire din România, pentru vehiculele rutiere de transport marfă sau persoane, înmatriculate/autorizate provizoriu în alte state, care sunt supuse autorizării potrivit acordurilor rutiere bilaterale şi multilaterale la care România este parte şi care nu prezintă documentul de acces la reţeaua rutieră corespunzător categoriei de transport efectuate.
- Tariful aferent autorizațiilor ”cu plata”, stabilit prin protocol de Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, aplicabil și vehiculelor nou cumpărate, în valoare de 0,03 euro cu TVA/km/to, unitate de calcul: tarif x masa totală x distanță.
Tariful se va aplica vehiculelor rutiere de transport marfă, înmatriculate/autorizate provizoriu în alte state, astfel:
- pentru autorizații ”cu plată”;
- pentru vehiculele cu încărcătură nou-achiziționate din afara României, de către persoane fizice sau juridice și care se află la prima cursă din statul vânzătorului spre statul cumpărătorului (fapt dovedit cu documente specifice).
- pentru vehiculele fără încărcătură nou-achiziționate din afara României, de către persoane fizice sau juridice și care se află la prima cursă din statul vânzătorului spre statul cumpărătorului (fapt dovedit cu documente specifice), în cazul în care statul cumpărătorului nu este un stat membru CEMT și în lipsa unor reglementări specifice convenite bilateral cu statul cumpărătorului.
Documentaţia aferentă proiectului de act normativ include:
Propuneri, sugestii: [email protected]