UNTRR a participat activ prin Confederația Patronală Concordia la discuțiile referitoare la noul model- cadru al Contractului de muncă prevăzut acum în Ordinul 2171/2022.
Astfel că, UNTRR a făcut mai multe observații la acest contract de muncă și o observație a vizat locul de muncă al conducătorului auto profesionist. Solicitarea UNTRR a avut la bază controalele din ultimii ani, efectuate de inspectorii din cadrul Inspecțiilor Teritoriale de Muncă prin care aceștia au impus firmelor de transport să modifice locul de muncă al conducătorului auto de la sediul firmei la camion, pe drumuri, în parcări etc. Viziunea unor inspectori a fost că locul de muncă este oriunde dar nu la sediul sau punctele de lucru ale angajatorului.
UNTRR a susținut întotdeauna că locul de muncă al conducătorului auto este la sediul firmei sau punctele de lucru ale angajatorului așa cum acestea sunt definite la art. 13 din OG 27/2011.
În cursul discuțiilor cu Ministerul Muncii pe modelul- cadru al Contractului de Muncă, UNTRR a solicitat o rubrică specială a locului de muncă pentru conducătorii auto profesioniști astfel încât operatorii de transport să numai fie amendați că nu trec corect locul de muncă.
Ministerul Muncii nu a fost de acord cu solicitarea UNTRR și a răspuns ferm că locul de muncă al conducătorului auto este „la sediul principal sau la sucursalele, reprezentantele, agențiile sau punctele de lucru care aparțin angajatorului„.
Alăturat răspunsul transmis de către Ministerul Muncii (click aici):
„Potrivit art. 16"1 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii, republicată, cu modificările și completările ulterioare, în sensul art. 16 alin. (4), locul de muncă reprezintă locul în care
salariatul își desfășoară activitatea, situat în perimetrul asigurat de angajator, persoana fizică sau juridică, la sediul principal sau la sucursale, reprezentanțe, agenții sau puncte de lucru care aparțin acestuia.
Având în vedere dispozițiile legale menționate, locul de muncă poate fi la sediul principal sau la sucursalele, reprezentanțele, agențiile sau punctele de lucru care aparțin angajatorului.
Prin urmare, în cazul conducătorilor auto profesioniști apreciem că locul de muncă nu poate fi stabilit în autovehicul, având în vedere dispozițiile exprese ale art. 16"1 alin. (1) din Legea nr. 53/2003 - Codul Muncii care definesc locul de muncă.„