Linava, o asociație de transport din Lituania cu peste 600 de membri, intenționează să ceară despăgubiri la Curtea Europeană de Justiție pentru costurile suplimentare suportate de membri săi în perioada în care a fost în vigoare obligația de a aduce camioanele acasă la opt săptămâni.
Măsura a fost anulată de Curtea de Justiție în urmă cu circa șase luni, fiind considerată „insuficient justificată” și „neverificată în ceea ce privește impactul său asupra economiei sau mediului”, așa că firmele lituaniene consideră că oficialii europeni i-au expus nejustificat unor costuri suplimentare.
Anunțul vine după ce în martie, asociațiile FNTR (Franța), BGL (Germania) și NLA (Danemarca, Norvegia, Suedia) au solicitat efectuarea unui studiu pentru a analiza impactul deciziei Curții de Justiție din octombrie asupra transporturilor și ulterior să se discute justificarea reintroducerii obligației de a aduce camioanele acasă. Acestea spun că, în condițiile actuale se încurajează deschiderea de sucursale în țări care permit condiții de angajare mult mai proaste.
Rămâne de văzut dacă se va realiza un astfel de studiu sau cum va fi privită acțiunea transportatorilor din Lituania. Însă, este greu de crezut că, în condițiile în care eforturile CE sunt concentrate pe reducerea poluării, să se revină asupra unei decizii ce pune nejustificat pe drum un număr imens de camioane goale. De altfel, și Bruxelles-ul a spus că verdictul din octombrie anul trecut este definitiv.