În data de 26.09.2023 a fost publicată o nouă variantă a proiectului de HOTĂRÂRE privind stabilirea încălcărilor cu caracter contravențional ale prevederilor Regulamentului (CE) nr. 1.071/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 de stabilire a unor norme comune privind condițiile care trebuie îndeplinite pentru exercitarea ocupației de operator de transport rutier și de abrogare a Directivei 96/26/CE a Consiliului, ale Regulamentului (CE) nr. 1.072/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind normele comune pentru accesul la piața transportului rutier internațional de mărfuri, ale Regulamentului (CE) nr. 1.073/2009 al Parlamentului European și al Consiliului din 21 octombrie 2009 privind normele comune pentru accesul la piața internațională a serviciilor de transport cu autocarul și autobuzul și de modificare a Regulamentului (CE) nr. 561/2006, ale Ordonanței Guvernului nr. 27/2011 privind transporturile rutiere și ale normelor de aplicare a acesteia, precum și a sancțiunilor contravenționale și a altor măsuri aferente aplicabile în cazul constatării încălcărilor, detalii aici.
La solicitarea UNTRR de eliminare a atestatului pentru transport agabaritic, ISCTR nu va mai amenda șoferii și firmele pentru lipsa ATESTATULUI PENTRU TRANSPORT AGABARITIC.
Tot la solicitarea UNTRR, transportatorii nu vor mai primi trei sancțiuni cum era până acum și anume: amenda, suspendarea copiei conforme și a licenței de transport. Licența de transport nu se va mai suspenda dacă se va suspenda copia conformă.
Astfel, în cazul constatării contravenției prevăzute la art. 6 pct. 32 (nerespectarea de către instructorul auto a obligaţiei de a deţine la bordul vehiculului pe toată durata efectuării pregătirii practice a persoanelor în vederea obţinerii permisului de conducere şi de a prezenta personalului cu atribuţii de control, la cererea acestuia, unul sau mai multe dintre documentele prevăzute de legislaţia specifică în vigoare), inspectorii I.S.C.T.R. procedeazã transmit notificarea prevãzutã la alin. (1) - (În cazul în care un operator de transport rutier se regăseşte în unul dintre cazurile prevăzute la art. 13 alin. (1) din Regulamentul (CE) nr. 1.071/2009, I.S.C.T.R. îi va transmite acestuia o notificare prin care este informat că are la dispoziţie un termen de cel mult 30 de zile de la data notificării pentru remedierea situaţiei în cauză, în caz contrar urmând să fie aplicată măsura suspendării licenţei comunitare) - dupã cum urmeazã
a) aplică o singură amendă indiferent de numărul de vehicule care nu s-au întors la unul dintre centrele operaţionale ale operatorului din România în termen de opt săptămâni de la plecarea din acesta;
b) dacă la momentul constatării încălcării, un singur vehicul nu s-a întors la unul dintre centrele operaţionale ale operatorului din România în termen de opt săptămâni de la plecarea din acesta, prin notificare se stabilește că remedierea situației vizează vehiculul respectiv.
c) dacă la momentul constatării încălcării două sau mai multe vehicule nu s-au întors la unul dintre centrele operaţionale ale operatorului din România în termen de opt săptămâni de la plecarea din acesta, prin notificare se stabilește că remedierea situației vizează cumulativ toate vehiculele.