ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 129 din 7 noiembrie 2024 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport şi de abrogare a art. XXVIII din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative
OUG 129/2024 prevede:
-completarea legislației cu:
- ”elemente de interconectare cu alte sisteme de monitorizare deţinute şi/sau utilizate de instituţiile sau autorităţile publice, direct sau prin intermediul structurilor sau entităţilor subordonate, coordonate sau prin intermediul companiilor naţionale şi societăţilor naţionale cu capital integral de stat: camere de luat vederi, instrumente sau dispozitive pentru determinarea cantităţilor de produse transportate, precum şi orice alte dispozitive specifice de monitorizare a traficului rutier”
"Prin excepţie de la prevederile alin. (3), denumirea, caracteristicile, cantităţile şi contravaloarea bunurilor transportate pot fi modificate după expirarea termenului de valabilitate a codului UIT, până cel mai târziu la data de 25 a lunii următoare celei în care s-a finalizat transportul de bunuri.
Operaţiunea de modificare a datelor prevăzute la alin. (5) reprezintă informaţie referitoare la profilele de risc specifice contribuabililor persoane fizice şi juridice, conform prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 116/2023 privind unele măsuri pentru gestionarea şi evidenţierea veniturilor curente ale bugetului public prin implementarea unor proiecte de digitalizare, cu modificările ulterioare."
-modifică:
"(2) Sistemul RO e-Transport utilizează date şi informaţii colectate şi/sau deţinute la nivelul instituţiilor sau autorităţilor publice, precum şi al structurilor subordonate sau coordonate de către acestea sau prin intermediul companiilor naţionale şi societăţilor naţionale cu capital integral de stat, care sunt necesare îndeplinirii scopului prevăzut de prezenta ordonanţă de urgenţă.
(3) Autorităţile sau instituţiile publice care, direct sau prin intermediul structurilor subordonate, coordonate sau prin intermediul companiilor naţionale şi societăţilor naţionale cu capital integral de stat, colectează şi/sau deţin orice fel de date sau informaţii necesare îndeplinirii scopului prevăzut la art. 3 au obligaţia de a le pune la dispoziţie gratuit Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală, pe bază de protocol încheiat în acest sens."
SUSPENDĂ până la data de 31 martie 2025 aplicarea sancțiunilor pentru neutilizarea sistemelor GPS
Pentru ORDONANŢĂ DE URGENŢĂ nr. 129 din 7 noiembrie 2024 privind modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 41/2022 pentru instituirea Sistemului naţional privind monitorizarea transporturilor rutiere de bunuri RO e-Transport, aici
[email protected]