Potrivit Eurostat, în 2022, marile întreprinderi din UE cu 250 sau mai mulți angajați au dominat exporturile de servicii către țările din afara UE, reprezentând 56% din total. Companiile mici (cu până la 49 de angajați) au contribuit cu 14%, depășindu-le pe cele mijlocii (cu 50 până la 249 de angajați) cu o pondere de 10% din exporturi, în timp ce pentru 20% din exporturi nu poate fi alocată dimensiunea întreprinderilor exportatoare.
Datele provin din statisticile privind comerțul cu servicii în funcție de caracteristicile întreprinderii (STEC), publicate de Eurostat pentru prima dată ca statistici oficiale. Statisticile STEC oferă perspective asupra legăturii dintre volumul comerțului cu servicii și caracteristicile întreprinderilor implicate.
20% din exporturile de servicii au fost efectuate în egală măsură de companiile cu domeniul principal de activitate transportul și activitățile de informare și comunicații, urmate de cele de producție cu 15%.
Dintre firmele mici, sectorul financiar a fost principalul contributor, cu 28% din exporturi, urmat de transporturi (19%), informare și comunicare (14%) și activități profesionale, științifice și tehnice (14%). Industria manufacturieră a înregistrat cea mai mică pondere în exporturile de servicii în rândul întreprinderilor mici, cu 3%.
Pentru întreprinderile mijlocii, cea mai mare parte a comerțului internațional cu servicii a provenit din sectorul profesional, științific și tehnic (24%), urmat de informații și comunicații și transport (fiecare contribuind cu 22%).
Companiile mari implicate în exporturile de servicii au fost preponderent active în sectorul informației și comunicațiilor (28% din exporturi), urmate de transport și producție (câte 23% pentru fiecare). Sectorul profesional, științific și tehnic a reprezentat 10% din exporturi, în timp ce sectorul financiar a contribuit cu 5%.