Ministerul Afacerilor Interne informează că începând cu acest an, înmatricularea vehiculelor va fi posibilă online, la câteva click-uri distanță, prin intermediul unei platforme a Direcției Generale Permise de Conducere și Înmatriculări.
În vederea îndeplinirii obiectivelor de dezvoltare a instrumentelor de e–guvernare pentru cetățeni și mediul de afaceri, au fost efectuate demersuri pentru simplificarea accesului cetățenilor la serviciile publice privind înmatricularea vehiculelor, dar și pentru consolidarea colaborării și comunicării între instituțiile implicate în acest proces.
Astfel, în urma intrării în vigoare a Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 38/2023 pentru modificarea și completarea unor acte normative în scopul furnizării de servicii publice electronice aferente înmatriculării vehiculelor în România, Direcția Generală Permise de Conducere și Înmatriculări a fost abilitată să dezvolte și să administreze o platformă informatică prin intermediul căreia cetățeanul va avea posibilitatea să solicite integral online transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, eliberarea unui nou certificat de înmatriculare sau radierea unui vehicul.
În acest context, la nivelul instituțiilor implicate au fost dezvoltate soluțiile tehnice necesare pentru operaționalizarea proiectului, urmând a se proceda la integrarea și interconectarea sistemelor informatice, astfel încât platforma să fie pusă la dispoziția publicului larg în cursul acestui an.
Pe lângă avantajele oferite de posibilitatea efectuării online a operațiunilor din sfera înmatriculării vehiculelor, în cazul utilizării platformei informatice amintite, solicitantul nu va mai fi nevoit să se adreseze organului fiscal pentru declararea vehiculului, iar numărul de documente necesare va fi redus semnificativ. Pentru utilizarea platformei informatice va fi necesar ca solicitantul să dețină un cont de utilizator, singura modalitate de creare a conturilor de utilizator implicând, pentru moment, identificarea solicitantului la oricare ghișeu de permise sau înmatriculări din țară.
Pentru utilizarea serviciului online, solicitanții vor introduce în platformă datele necesare identificării persoanei și vehiculului, și vor încărca un număr minim de documente, urmând ca majoritatea datelor să facă obiectul schimbului de informații interinstituțional.
Conform MAI, platforma va fi funcțională în maximum trei luni.