HOTĂRÂRE
privind aprobarea Regulamentului pentru eliberarea şi folosirea Permiselor de Liberă Trecere pentru circulaţia pe străzile din Municipiul Târgu-Jiu
Art.1 Se aprobă Regulamentul pentru eliberarea şi folosirea Permiselor de Liberă Trecere pentru circulaţia pe străzile din Municipiul Târgu-Jiu.
CAPITOLUL I - DEFINIRE şi CLASIFICARE
Art.2 Sunt denumite “permise de liberă trecere” (prescurtat L.T.), înscrisurile tipizate eliberate de Poliţia Locală a municipiului Târgu-Jiu, care conferă posesorului dreptul de a pătrunde cu un tip de autovehicul, într-o perioadă definită şi cu un orar stabilit în zone în care sunt impuse anumite restricţii de circulaţie (limitare de tonaj, acces interzis).
Art. 3 L.T.-urile vor avea înscrise în mod obligatoriu următoarele:
- Pe faţă:
- a) numărul şi data înregistrării cererii;
- b) posesorul autovehiculului (eventual pe cine deserveşte);
- c) numărul de înmatriculare al autovehiculului;
- d) tonajul autovehiculului şi tipul acestuia;
- e) durata de valabilitate a permisului;
- f) orele între care s-a aprobat accesul.
- Pe verso:
- a) zonele şi străzile pe care este permis accesul şi circulaţia;
- b) tariful încasat, numărul şi felul documentului doveditor al achitării;
- c) instrucţiuni specifice (minimale) privind utilizarea permisului.
Art. 4 Permisele de liberă trecere sunt:
- formular tipizat cu valabilitate pe întreg anul;
- formular tipizat cu valabilitate de o lună;
- formular tipizat cu valabilitatea de o zi.
Art.5 Formularele tipizate vor fi realizate prin grija şi cheltuiala Poliţiei Locale Târgu-Jiu, prin executarea lor la tipografie. Culorile formularelor se vor schimba pentru fiecare an calendaristic pe tipuri de LT-uri.
CAPITOLUL II - MODALITATEA DE ELIBERARE
Art.6 (1) Solicitanţii, în vederea eliberării LT.-urilor vor prezenta următoarele documente:
- a) cerere în care să se specifice detaliat următoarele:
- motivaţia solicitării;
- durata pentru care solicită eliberarea de LT. (anual, lunar, zilnic);
- tonajul, felul autovehiculului;
- zona pentru care solicită şi străzile;
- tipul mărfurilor sau materialelor transportate;
- programul (zi/noapte) pe care-l solicită, etc.
- b) copie xerox a certificatului de înmatriculare al autovehiculului;
- c) copie xerox a certificatului de înmatriculare al societăţii comerciale în cazul în care se solicită o durată de un an;
- d) copie a Autorizaţiei de funcţionare (în cazul în care magazinele de aprovizionat sunt specializate în desfăşurarea produselor perisabile - pâine, lactate, produse din carne);
- e) dacă este cazul:
- documente care atestă handicapul neuro-motor (atestate de cel în drept);
(2) Toate documentele arătate mai sus se vor prezenta la Poliţia Locală, compartimentului desemnat de conducerea Poliţiei Locale, care verifică documentaţia şi întocmeşte talonul.
(3) Eliberarea L.T.-urilor se realizează după ce se face dovada achitării taxei aferente.
Art. 7. Pentru cazuri deosebite, documentaţia se va depune la registratura Poliţiei Locale, urmând a fi înaintată spre analiză comisiei de circulaţie constituită în cadrul Consiliului Local al Municipiului Târgu-Jiu.
În cazul avizării favorabile de către Comisie se va achita tariful aferent, urmând a se elibera LT.-ul, conform art. 6 din prezentul regulament.
Art. 8 Cuantumul taxelor LT-urilor este:
- 1 LT - pentru auto cu masa max. autorizată până la 10 tone = 200 lei/ lună.
- 1 LT - pentru auto cu masa max. autorizată peste 10 tone = 300 lei /lună.
- 1 LT - pentru auto cu masa max. autorizată până la 10 tone = 1000 lei/an.
- 1 LT - pentru auto cu masa max. autorizată peste 10 tone = 1500 lei /an.
- 1 LT pentru 1 zi = 20 lei.
- 1 LT pentru 1 săptămână = 100 lei.
- Taxă eliberare duplicat = 10 lei.
CAPITOLUL III - SCUTIRI ŞI REDUCERI DE LA PLATA TARIFULUI DE UTILIZARE A DRUMURILOR PUBLICE
Art. 9 (1) Sunt scutite de plata tarifului şi pot circula fără permise de liberă trecere, următoarele categorii de autovehicule:
- autoturisme aparţinând autorităţilor şi instituţiilor publice, precum şi cele aparţinând societăţilor acestora;
- autovehiculele destinate transportului de călători, autorizate să desfăşoare această activitate;
- autovehiculele aparţinând, societăţilor, regiilor, ce necesită intervenţii în vederea efectuării de reparaţii la reţelele edilitare;
- autovehiculele utilizate de agenţii economici care au contracte de prestări servicii cu Consiliul Local, precum şi cele care aprovizionează creşe, grădiniţe, şcoli, spitale, cămine de bătrâni, sau alte asemenea, pe teritoriul municipiului Târgu-Jiu şi care se deplasează în acest scop, sunt exceptate de la plata taxei de eliberare a Permisului de Liberă Trecere.
- autovehiculele speciale care se deplasează în scopuri funerare;
(2) Deţinătorii de autovehicule ce fac obiectul acestei hotărâri pentru care impozitele aferente acestora sunt achitate la bugetul local al municipiului Târgu-Jiu, beneficiază de reducerea la jumătate a taxei de eliberare a LT-urilor.
(3) Toate unităţile şi persoanele interesate, nominalizate la alin. 1, vor depune adrese de solicitare a permiselor LT însoţite de copii după cărţile de identitate ale autovehiculelor pentru care se face solicitarea şi dovada că se află în unul din cazurile menţionate.
CAPITOLUL IV – MENŢIUNI SPECIFICE
Art.10 Permisul de liberă trecere este valabil numai în original, fotocopiile etc., nu conferă posesorului dreptul de acces în zonele pentru care se eliberează LT.-uri.
Art.11 Permisele de liberă trecere nu pot fi folosite în scopul parcării autovehiculelor pe străzile pe care acestea au fost autorizate să circule, în locurile unde se interzice această manevră.
Art.12 În cazul în care, un mijloc de transport autorizat prin LT. (pe număr de înmatriculare) a fost avariat, scos din circulaţie, radiat, înstrăinat, etc., proprietarul acestuia poate solicita eliberarea unui nou permis de liberă trecere pentru un alt mijloc de transport din dotarea proprie, cu condiţia ca acesta sa se încadreze în aceleaşi limite de tonaj. Eliberarea noului LT. se va face fără plata de taxe sau tarife suplimentare, cu condiţia ca vechiul LT. să fie prezentat pentru anulare.
Art.13 În cazul deteriorării permisului de liberă trecere se poate elibera un nou permis (cu aceleaşi înscrisuri ca şi cel deteriorat) numai după prezentarea formularului deteriorat în vederea anularii, în urma achitării taxei de eliberare duplicat.
Art.14 În cazul pierderii sau furtului permisului de liberă trecere, se poate elibera o dovadă cu valabilitatea de o lună. Dovada va purta aceleaşi înscrisuri (tonaj, număr de înmatriculare, zone de acces, tip marfă, posesor, etc.) ca şi înscrisul original.
Dovada se va elibera după ce solicitantul a declarat la sediul Poliţiei Locale motivul pierderii sau furtului.
După expirarea termenului de o lună, se va putea elibera un nou permis de liberă trecere (cu aceleaşi înscrisuri ca şi vechiul permis pierdut) cu condiţia achitării taxei de eliberare duplicat, începând cu luna următoare expirării dovezii, pentru LT-urile eliberate pe perioada de 1 an, iar pentru LT-urile eliberate pe o perioadă de o lună se va elibera numai chitanţa, în urma achitării taxei de eliberare duplicat pe care se va menţiona autovehiculul pentru care a fost eliberat LT-ul pierdut şi perioada de valabilitate rămasă.
CAPITOLUL V - CONTRAVENŢII ŞI SANCŢIUNI
Art. 15 Deţinătorii de autovehicule cu destinaţia de transport marfă sau persoane au următoarele obligaţii:
(a) Să deţină LT-uri pentru a desfăşura activităţi în zonele restricţionate;
(b) Să respecte datele referitoare la orar, traseu şi valabilitate, înscrise pe LT;
(c) Să prezinte LT-ul la solicitarea organelor poliţiei locale, sau împuterniciţilor primarului, în original, la solicitarea îndreptăţită a acestora;
(d) Să deţină autovehiculele în stare tehnică corespunzătoare, nepoluante, cu suprastructuri închise sau prevăzute cu prelată şi cu aspect corespunzător;
(e) După descărcarea şi încărcarea mărfurilor, zona se va lăsa curată şi vor lua măsuri pentru a evita murdărirea străzilor;
(f) Să nu parcheze ori să staţioneze pe domeniul public, după efectuarea transportului, cu excepţia spaţiilor special amenajate de către autoritatea locală şi autovehiculelor taxi;
(g) să expună LT-ul la vedere, în interiorul vehiculului.
Art.16 Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă contravenţională de la 500 lei până la 1500 lei faptele prevăzute la art. 15 litera a) şi b) şi cu amendă contravenţională de la 100 lei până la 500 lei faptele prevăzute la art. 15 litera c), d), e), f) şi g).
Art.17 Pentru nerespectarea repetată a condiţiilor prevăzute în permisul de liberă trecere, posesorii acestuia vor fi sancţionaţi, pe lângă amenda prevăzută la art. 16 şi cu reţinerea sau după caz, retragerea LT-ului.
Permisul de liberă trecere reţinut sau retras, însoţit de o copie a procesului-verbal de constatare a contravenţiei, va fi depus de agentul constatator la sediul Poliţiei Locale a Municipiului Târgu-Jiu.
Reţinerea sau retragerea permisului de liberă trecere exonerează Poliţia Locală a Municipiului Târgu-Jiu de restituirea tarifelor de utilizare a drumurilor publice care au stat la baza eliberări acestuia.
Art.18 Constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor se va face de către Poliţia Locală a Municipiului Târgu-Jiu şi împuterniciţii Primarului.
Art.19 Dispoziţiile prezentei hotărâri se completează cu prevederile OG nr. 2/2001 privind regimul juridic al contravenţiilor, cu modificările ulterioare, contravenientul având posibilitatea achitării pe loc sau în termen de cel mult 48 de ore de la data încheierii procesului-verbal ori, după caz, de la data comunicării acestuia, jumătate din minimul amenzii prevăzute la art. 16, agentul constatator făcând menţiune despre această posibilitate în procesul verbal.
Art.20 Cuantumul taxelor stabilite prin prezenta hotărâre de Consiliul local se face venit integral la bugetul Poliţiei Locale a Municipiului Târgu-Jiu .
Art.21 Prevederile prezentei hotărâri vor fi duse la îndeplinire de către Direcţia Administraţie Publică Locală şi Poliţia Locală a Municipiului Târgu-Jiu şi va intra în vigoare la data adoptării acesteia.
Art.22 La data intrării în vigoare a prezentei hotărâri se abrogă orice alte dispoziţii contrare.
Nr. 212 din 30.05.2011