În Germania, după două creșteri la rând în sectorul industrial, comenzile primite au scăzut în mod neașteptat semnificativ în august. Numărul comenzilor a scăzut cu 5,8% față de luna precedentă, după cum a anunțat Oficiul Federal de Statistică din Wiesbaden. Dacă se scot comenzile mari, companiile au primit cu 3,4% mai puține comenzi.
Cu toate acestea, raportul de comenzi din luna iulie a fost revizuit în sus, crescând lunar cu 3,9%, după ce a fost raportată anterior doar o creștere de 2,9%. Analiștii se așteptau la o scădere a comenzilor noi, după creșterile din iunie și iulie. În medie, totuși, ei au presupus doar o scădere de 2% de la lună la lună.
În prima jumătate a anului, vânzările slabe ale producătorilor auto germani au avut un impact important asupra vânzărilor totale din această industrie. Potrivit Oficiului Federal de Statistică, veniturile din această industrie s-au redus cu 4,7%, ajungând la 269,5 miliarde de euro, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
În schimb, anul trecut, producătorii de automobile au avut vânzări record de 282,6 miliarde de euro în termeni nominali, parțial datorită creșterii prețurilor.
Cât privește climatul de afaceri din retail, potrivit Institutului Ifo, starea de spirit a continuat să se deterioreze. Indicele în ansamblu de aici a scăzut de la minus 23,1 puncte în august la minus 25,6.
Potrivit unei prognoze, evoluția va avea consecințe și asupra pieței muncii. Astfel, este de așteptat că șomajul va crește în toate statele federale în anul viitor. În estul Germaniei, rata șomajului este posibil să crească cu 0,2 puncte procentuale la 7,6% în 2025, iar în Germania de vest cu 0,1 puncte procentuale până la 5,7%, potrivit studiului Institutului pentru Piața Muncii și Cercetarea Ocupațională (IAB) din Nürnberg. Ocuparea forței de muncă va crește prin urmare cu 0,6% în vest și va stagna în estul Germaniei.