Deși fiecare guvern federal din ultimele decenii a dorit să combată birocrația inutilă din Germania și să facă administrația mai eficientă, se pare că efectul a fost invers, potrivit unui sondaj Ifo. Acesta arată că aproape 91% din cele 1763 de companii participante s-au plâns de creșterea birocrației din 2022, care în rândurile companiillor industriale a ajuns la 95%. Circa 46% au spus că au amânat investițiile planificate în ultimii doi ani din cauza obstacolelor administrative și circa 18% vor să mute investițiile în străinătate pentru a evita birocrația internă.
O mare parte a celor chestionați s-au plâns de legea lanțului de aprovizionare, care a intrat în vigoare anul trecut, de procedurile greoaie de aprobare oficială și de legea fiscală complicată din Germania. Astfel, cu cât o companie este mai mare cu atât mai puternică este dorința de a pleca din această țară. Dintre firmele cu 250 de angajați, un sfert doresc să mute investițiile în altă țară.
La sondaj au participat 57 dintre cele mai mari afaceri de familie germane, ce însumează peste 400.000 de angajați și vânzări de peste 90 de miliarde de euro, din care peste 40% intenționează să plece în străinătate. Cea mai mare nemulțumire este îndreptată împotriva statului și guvernului federal. Cei mai mulți manageri sunt supărați că o mare parte a proceselor guvernamentale trebuie efectuate pe hârtie, iar acolo unde este deja posibilă comunicarea digitală cu autoritățile, aceasta de multe ori nu funcționează.