Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a organizat alături de Transfollow, un webinar dedicat digitalizării CMR, în data de 26 septembrie 2024.
Transfollow este platforma e-CMR de referință la nivel european, operațională încă din 2013. UNTRR și IRU, organizația globală a transporturilor rutiere au un parteneriat îndelungat cu TransFollow pentru digitalizarea transportului rutier de marfã în întreaga Europã și accelerarea adoptãrii scrisorilor CMR electronice, conform protocolului e-CMR la Convenția CMR a Națiunilor Unite.
Primele teste e-CMR în România au fost realizate de UNTRR și IRU încă din 2018, când mai mulți transportatori români au putut utiliza scrisorile CMR în format electronic prin platforma Transfollow.
Webinarul UNTRR și Transfollow s-a bucurat de o largă participare la nivel național și internațional, având peste 200 participanți înregistrați atât din partea industriei transporturilor rutiere, cât și din partea clienților, retailerilor și asociațiilor profesionale din alte țări membre IRU, demonstrând nevoia și interesul pentru digitalizare și inovare în sectorul transporturilor rutiere.
Principalele teme abordate în cadrul webinarului e-CMR:
- Cadrul legal pentru implementarea și controlul e-CMR, explicat de domnul director Florin Gagea, de la Inspectoratul de Stat pentru Controlul în Transportul Rutier (ISCTR)
- Rezultatele sondajului UNTRR cu privire la adoptarea e-CMR, prezentate de doamna Lorena Sandu, consilier juridic UNTRR
- Implementarea e-CMR în țările europene și la nivel internațional și beneficiile e-CMR prezentate de specialiștii Transfolow – domnul Hans Lip, Director Operațional și domnul Moritz Rössler, Consultant internațional, care au arătat partiicanților la webinar prin demonstrații practice cum funcționează această soluție digitală în operațiunile zilnice de transport.
După fiecare prezentare, participanții la webinar au avut posibilitatea să adreseze întrebări cu privire la e-CMR specialiștilor Transfollow și autorităților prezente la webinar.
Digitalizarea documentelor de transport, în creștere la nivel european
Digitalizarea este una dintre principalele tendințe la nivel european, având potențialul de a transforma industria transporturilor și de a maximiza eficiența firmelor, contribuind la reducerea costurilor administrative. În 2008, a fost stabilit cadru legal pentru digitalizarea scrisorii de trăsură CMR prin protocolul e-CMR la Convenția CMR a Națiunilor Unite, care a fost ratificat de 38 de țări până în prezent. România a aderat la Protocolul e-CMR din 2019, iar e-CMR este acum recunoscut ca document de control în România și la nivel european conform Pachetului Mobilitate 1.
Odată cu nevoia tot mai mare de eficiență și colaborare, tranziția de la CMR pe hârtie la CMR digital va deveni o necesitate pentru toate părțile interesate din lanțul de distribuție
Cum funcționează o platformă e-CMR?
Prin utilizarea unei platforme e-CMR, lanțurile de aprovizionare pot funcționa ca ecosisteme unite, iar interoperabilitatea este esențială.
Platforma e-CMR oferită de TransFollow conectează mediile tuturor părților interesate din lanțurile de aprovizionare, pentru a le face interoperabile și a facilita schimbul de date fără probleme și transparent.
În prezent, TransFollow este platforma de referință e-CMR la nivel european oferind soluții digitale pentru :
- Gestionarea transporturilor
- Gestionarea curselor șoferilor
- Gestionarea documentelor CMR
- Vizibilitate în timp real de la toate părțile conectate
Beneficiile eCMR
e-CMR nu doar că simplifică procesele administrative, dar aduce beneficii esențiale, cum ar fi accesul în timp real la date, reducerea volumului de hârtii și o trasabilitate mai bună în lanțul de aprovizionare.
Beneficiile utilizării unei soluții digitale e-CMR:
- Reducerea volumului de hârtii și a sarcinilor administrative
- Transparență și trasabilitate îmbunătățite în lanțul de aprovizionare
- Costuri mai mici prin automatizare și integrare directã cu sistemele de management al transporturilor
- Acces în timp real la date și status pentru toate pârțile implicate
- Dovada electronică instantanee a livrării la semnătura destinatarului
- Arhivare și recuperare facilă a documentelor
Pentru mai multe informații, contactați: [email protected]