UNTRR a participat alături de IRU la Connecting Europe Days 2024, eveniment emblematic dedicat mobilității europene, organizat de Comisia Europeană și Președinția belgiană a Consiliului UE, care se derulează în perioada 02-05 aprilie 2024 la Bruxelles, având în program numeroase dezbateri și reuniuni dedicate celor mai actuale probleme din domeniul transporturilor.
Evenimentul a fost deschis oficial de Adina Vălean, Comisar European pentru Transporturi, alături de Georges Gilkinet, viceprim-ministru și ministru belgian al mobilității și de Karima Delli, președintele comisiei TRAN din Parlamentul European. Connecting Europe Days 2024 reunește mai bine de 2500 de participanți - reprezentanți importanți ai instituțiilor europene, miniștri ai transporturilor, instituții financiare, reprezentanții ai industriei și ai societății civile care fac schimb de bune practici pentru a obține o rețea de transport / de mobilitate durabilă, sustenabilă, inteligentă și rezilientă.
Radu Dinescu - Secretar General UNTRR și Președinte IRU a avut discuții cu Adina Vălean, Comisar European pentru Transporturi și cu Ministrul ceh al transporturilor, Martin Kupka. Discuțiile s-au concentrat pe crearea cadrului necesar pentru ecologizarea flotelor transportatorilor rutieri, în acest scop fiind esențiale stimulentele guvernamentale și un cadru adecvat de facilități pentru operarea vehiculelor verzi, inclusiv prin revizuirea standardelor de greutăți și dimensiuni.
UNTRR a participat activ la sesiunile Connecting Europe Days 2024 pe teme de interes pentru transporturile rutiere, printre care:
Digitalizare si transporturi
Radu Dinescu, Secretarul General al UNTRR, a participat la dezbaterea, unde s-a discutat despre modul în care va funcționa practic Regulamentul eFTI privind informațiile de transport electronic de marfă.
Alte teme esențiale abordate în dezbatere:
-eCMR,
-implementarea în timp util a regulamentului 1056/2020,
-standardizarea internațională a documentelor de transport,
-interoperabilitatea sistemelor de transport,
-soluții de securitate digitală pentru utilizatori
Energizarea transportului cu camioane: evaluarea progresului UE în utilizarea hidrogenului
Sesiunea a evaluat progresele și provocările actuale cu care se confruntă Uniunea Europeană în adoptarea hidrogenului - combustibil alternativ pentru transportul rutier cu camioane. UNTRR a participat la dezbaterea organizată de CE alături de experți și părți interesate din diverse sectoare, inclusiv producători de hidrogen, operatori de flote, manageri de rețele de alimentare cu combustibil, producători de vehicule, reprezentanți guvernamentali și investitori. Discuțiile au oferit o analiză a stadiului actual al adoptării de către UE a hidrogenului în transporturile grele, precum și al dezvoltării rețelelor de alimentare cu hidrogen în Europa, evidențiindu-se rolul producătorilor de vehicule și al operatorilor de flote în promovarea vehiculelor grele alimentate cu hidrogen și implicațiile pentru competitivitatea globală a transporturilor în Europa.
Participând activ la discuțiile panel, UNTRR a realizat o prezentare privind progresul adoptării vehiculelor cu hidrogen în Europa Centrală și de Est, în care a evidențiat importanța proiectului H2Accelerate Trucks pentru implementarea camioanelor cu hidrogen ca soluție de decarbonizare a transporturilor rutiere pe distanțe lungi. De asemenea, UNTRR a prezentat provocările pentru transportatorii rutieri români în îndeplinirea obiectivelor ambițioase de decarbonizare ale UE, din cauza lipsei unei scheme de sprijin în România pentru achiziția camioanelor verzi, precum și a lipsei infrastructurii de alimentare. Sprijinul guvernamental este extrem de necesar pentru promovarea adoptării vehiculelor verzi în România prin acordarea de ajutoare transportatorilor rutieri pentru achiziționarea de camioane verzi și dezvoltarea infrastructurii necesare de stații de alimentare cu combustibili alternativi pentru aceste camioane.
Șoferii profesioniști și siguranța și securitatea mărfurilor pe drumurile rețelei TEN-T
UNTRR a participat la dezbatere alături de experți din industrie, factori de decizie, asociații de transport, sindicate și alte părți interesate relevante pentru a împărtăși experiențe, a face schimb de idei și a identifica soluții practice. Securitatea șoferilor și a încărcăturii, precum și siguranța rutieră reprezintă o preocupare importanta pentru șoferii profesioniști și operatorii de transport. În special, sesiunea a abordat lipsa spatiilor de parcare sigure și securizate în cadrul rețelei TEN-T.
Electrificare directă în diferite moduri de transport - posibilități actuale, limitări și oportunități viitoare.
Strategia de mobilitate durabilă și inteligentă indică necesitatea de a reduce emisiile din transport cu 90% până în 2050. Una dintre cele mai eficiente modalități de decarbonizare este electrificarea directă. Electrificarea necesită o abordare sistemică și implicarea diferitelor sectoare și politici pentru a îndeplini cu succes cerințele stabilite de Regulamentul privind infrastructura pentru combustibil alternativ (AFIR).