Prin PM1 au fost impuse mai multe obligații noi pentru transportatori, cele mai importante:
-
- Întreprinderile de transport să organizeze activitatea conducătorilor auto în aşa fel încât aceştia să se poată în fiecare perioadă de patru săptămâni consecutive să se întoarcă la centrul operaţional al angajatorului unde se află locul normal de staţionare al conducătorului auto şi unde începe perioada de repaus săptămânal a conducătorului auto, în statul membru de stabilire al angajatorului, sau să se întoarcă la locul de reşedinţă al conducătorului auto, pentru a petrece cel puţin o perioadă de repaus săptămânal normală sau o perioadă de repaus săptămânal de peste 45 de ore luată în compensaţie pentru perioade de repaus săptămânal reduse Reg. 1054/2020).
- să organizeze activitatea parcului său de vehicule în aşa fel încât să se asigure că vehiculele aflate la dispoziţia întreprinderii şi folosite în transportul internaţional se întorc la unul dintre centrele operaţionale din România în termen de opt săptămâni de la plecarea din acesta (Reg. 1055/2020);
- să emită declarația de detașare pentru șoferi în IMI
- șoferii să înregistreze manual trecerea frontierei
- să se licențieze autovehiculele cu masă maximă autorizată care depăşeşte 2,5 tone, dar nu depăşeşte 3,5 tone
Prin Hotârârea, publicată în 4 octombrie 2024, Curtea de Justiție a Uniunii Europene a anulat parțial Pachetul Mobilitate I și anume din toate prevederile contestate, instanța a anulat doar întoarcerea acasă la opt săptămâni a vehiculului, restul prevederilor rămân în vigoare.
Reamintim că, CJUE nu a anulat și întoarcerea șoferilor acasă la 4 săptămâni!
Șoferii trebuie să se întoarcă acasă la 4 săptămâni!
Atenție! Șoferul nu poate da declarație pentru viitor că nu se întoarce acasă la 4 săptămâni!
Reamintim că, UNTRR este singura asociație din România care a depus acțiunea juridică la Curtea de Justiție a UE (CJUE) pentru anularea celor mai discriminatorii prevederi ale Pachetului Mobilitate 1 - obligația întoarcerii acasă a camioanelor, precum și prevederile privind întoarcerea acasă a conducătorilor auto și interzicerea efectuării repausului săptămânal normal în cabină. Totodată, UNTRR a sprijinit acțiunile Guvernului României la CJUE de contestare a Pachetului Mobilitate 1. UNTRR a mai contestat:
- interdicția șoferilor de a-și petrece repausul săptămânal normal în vehicul
- întoarcerea șoferilor la sediul companiei sau la locul de reședință la fiecare 3 sau 4 săptămâni
- obligația retro- echipării cu tahograf inteligent 2 ;
- întoarcerea vehiculelor la sediul companiei la 8 săptămâni
- perioada de așteptare de 4 zile în urma unui ciclu de cabotaj într-un stat membru gazdă,
- încadrarea șoferilor ca „lucrători detașați” când efectuează operațiuni de cabotaj, transport dintr-un stat membru în altul în care niciunul nu este statul membru de stabilire al întreprinderii de transport (așa-numitele operațiuni de cross-trade „comerț încrucișat”) sau unele operațiuni de transport combinat, astfel încât beneficiază de termenii și condițiile de angajare în vigoare în statul membru gazdă, în special ce privește remunerația.
Neîntoarcerea acasă la 4 săptămâni este prevăzută în REGULAMENTUL (CE) NR. 561/2006 din 15 martie 2006 privind armonizarea anumitor dispoziţii ale legislaţiei sociale în domeniul transporturilor rutiere, modificat și completat cu Regulamentul 1054/2020 la art. 8: ”(81)(8a) Întreprinderile de transport organizează activitatea conducătorilor auto în aşa fel încât aceştia să poată în fiecare perioadă de patru săptămâni consecutive să se întoarcă la centrul operaţional al angajatorului unde se află locul normal de staţionare al conducătorului auto şi unde începe perioada de repaus săptămânal a conducătorului auto, în statul membru de stabilire al angajatorului, sau să se întoarcă la locul de reşedinţă al conducătorului auto, pentru a petrece cel puţin o perioadă de repaus săptămânal normală sau o perioadă de repaus săptămânal de peste 45 de ore luată în compensaţie p
entru perioade de repaus săptămânal reduse. Cu toate acestea, în cazul în care conducătorul auto a efectuat două perioade de repaus săptămânal reduse consecutive în conformitate cu alineatul (6), întreprinderea de transport organizează activitatea conducătorului auto în aşa fel încât acesta să poată să se întoarcă înainte de începutul perioadei de repaus săptămânal normale de peste 45 de ore luată în compensaţie. Întreprinderea de transport documentează modul în care îşi îndeplineşte această obligaţie şi păstrează documentaţia la sediu pentru a o prezenta la cererea autorităţilor de control.”
Pentru mai multe informații: [email protected]