AUTORIZAȚIA DE ACCES este valabilă numai în original iar conducătorii vehiculelor au obligaţia de a o afişa la loc vizibil, recomandat pe parbriz.
Pentru ansamblul de vehicule masa maximă autorizată se calculează prin însumarea masei maxime autorizate a tractorului şi a remorcii.
Aprovizionarea pieţelor este permisă doar în intervalul orar 19,00 – 8,00, cu respectarea restricţiilor de tonaj stabilite pentru fiecare zonă (fără obligaţia de plată a tarifului).
Staţionarea pe domeniul public a autovehiculelor - cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5t, care efectuează transport marfă, pentru încărcarea acestora, respectiv pentru aprovizionarea agenţilor economici, este permisă în intervalul orar 06,00–09,00, respectiv 18,00 – 22,00.

Accesul şi circulaţia vehiculelor în zona A
apasă aici pentru detalii privind ZONA A
Accesul vehiculelor cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 to, în zona A , delimitată conform Anexei, este interzis, cu excepţiile prevazute în art. 13 și anexa 3.:
rt.13 (1) Sunt exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei hotărâri vehiculele aflate în misiune aparţinând MApN, Serviciilor de Ambulanţă, Ministerul Justiției, MAI, instituţiilor statului cu atribuţii în securitatea şi siguranţa naţională.
(2) Sunt exceptate de la aplicarea prevederilor prezentei hotărâri, doar în ceea ce priveşte accesul, următoarele categorii de vehicule:
a) Cele aparţinând societăţilor care prestează servicii publice de gospodărire comunală şi salubritate, având ca beneficiar Municipiul Arad - acces gratuit;
b) Cele aparţinând Municipiului Arad, destinate tractării/transportului autoturismelor avariate/abandonate sau fără stăpân sau staţionate neregulamentar - acces gratuit;
c) Cele care efectuează transporturi în vederea organizării de evenimente cultural-artistice de către Primăria Municipiului Arad - acces gratuit.
d) Cele cu masa maximă autorizată până la 12,5 to, care efectuează transport de parafină pentru atelierul de confecţionat lumânări, aparţinând Parohiei Ortodoxe Române, situat pe strada M. Eminescu, beneficiază de acces gratuit, cu respectarea programului de aprovizionare a agenţilor economici, conform articolului 6 din prezenta hotărâre.
e) Cele destinate intervenţiei în caz de avarii la reţele tehnico-edilitare, cu plata tarifului de 50 lei/zi, respectiv 200lei/lună;
f) cele destinate intervenţiei la liniile de cale ferată aparţinând Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR S.A., cu plata tarifului de 50 lei/zi, respectiv 200lei/lună;
g) Cele care efectuează transporturi de mobilă condiţionat de plata tarifului de 50 lei/zi, respectiv 200lei/lună;
h) Cele care efectuează transporturi de carburanţi la staţiile de distribuţie, cu plata tarifului de 50 lei/zi, respectiv 200lei/lună;
i) Cele care transportă materiale de construcţii la domiciliul sau la sediul persoanei fizice/juridice beneficiare, precum şi cele aparţinând societăţilor comerciale care execută lucrări de construcţii au acces pe baza autorizaţiei de construcţie şi condiţionat de plata tarifului de 50 lei/zi, respectiv 200lei/lună. Traseul care trebuie urmat de către transportator până la punctul de lucru va fi inscripţionat pe autorizaţia de acces de către emitentul acesteia. Termenul de depunere a cererii pentru autorizaţia de acces pentru vehiculele încadrate la prezenta excepţie fiind de cel puţin 5 zile lucrătoare înainte de data pentru care se solicită autorizaţia.
j) Cele cu masa maximă autorizată de până la 7,5 to, care transportă ţiglă la domiciliul sau sediul persoanei fizice/juridice beneficiare, cu plata tarifului de 50 lei/zi, necondiţionat de autorizaţia de construire, dar cu durata de acces limitată la 24 de ore.
k) Cele care aprovizionează centrele comerciale, condiţionat de plata tarifului de 100 lei/zi, respectiv 400lei/lună, cu respectarea programului de aprovizionare a agenţilor economici şi a traseului stabilit prin autorizaţia de acces. Autorizaţia de acces se va elibera doar pe baza declaraţiei centrului comercial ce urmează a fi aprovizionat.
l) Cele aparţinând societăţilor comerciale care execută lucrări de construcţii pe domeniul public al Municipiului Arad, în beneficiul şi la comanda Municipiului Arad, condiţionat de plata tarifului de 50 lei/zi, respectiv 200lei /lună, pe baza autorizaţiei de construire sau a contractului/comenzii de lucrări eliberate de către Primăria Municipiului Arad. Traseul care trebuie urmat de către aceste vehicule până la punctul de lucru va fi inscripţionat pe autorizaţia de acces de către emitentul autorizaţiei de acces.
m) Cele care efectuează transporturi în situaţii de forţă majoră au acces în toate zonele necondiţionat de plata tarifului de 50 lei/zi, respectiv 200lei/lună. Prin forţă majoră se înţelege împrejurarea de origine externă, cu caracter extraordinar, absolut, imprevizibilă şi inevitabilă. Poate fi un fenomen natural sau un eveniment social.
n) Cele care efectuează transporturi gabaritice sau de tonaj depăşit condiţionat de plata tarifului de 100lei/zi, respectiv 400lei/lună, cu avizul administratorului drumului. Beneficiarul transportului va anunţa în scris Poliţia Locală asupra datei şi traseului aprobat, pentru însoţirea convoiului şi dirijarea circulaţiei pe traseu.
o) cele aparţinând agenţilor economici cu sediul în municipiul Arad, care, pentru buna desfăşurare a activităţilor economice, efectuează transporturi agabaritice şi/sau speciale, dar nu mai mult de 12 convoaie/lună (convoi=grup de maşini indiferent de tonaj care fac aceeaşi rută), condiţionat de plata tarifului dublu prevăzut în Anexa 2 pentru zona B/maşină. Beneficiarul transportului va anunţa în scris Poliţia Locală asupra datei şi traseului aprobat, pentru însoţirea convoiului şi dirijarea circulaţiei pe traseu.
(3) Autorizaţiile de acces eliberate în baza articolului 13, alineatul (2) pot fi eliberate pe o perioadă de maxim o lună de zile.
DISPOZIŢII REFERITOARE LA TRAFICUL DE TRANZIT
Accesul vehiculelor în zona B
Pentru traficul de tranzit cu masa maximă autorizată mai mare de 3,5 to, se asigură traseele de tranzit prevăzute în Anexa 3.
Pe traseele de tranzit, vehiculele aflate în tranzit circulă fără obligaţia plăţii vreunui tarif.
DISPOZIŢII REFERITOARE LA TRANSPORTUL DE MĂRFURI CU DESTINAŢIA - MUNICIPIUL ARAD
Art. 15 (1) Vignetele de acces sunt valabile doar pentru accesul vehiculelor cu masa maximă autorizată cuprinsă între 3,5 tone şi 7,5 tone, care efectuează transporturi cu destinaţia Arad, în zona B.
(2) Vignetele de acces sunt valabile pentru o perioadă ce nu depăşeşte 24 de ore în vederea accesului la zonele industriale prevăzute la Anexa 3, condiţionat de respectarea traseelor de acces la acestea.
(3) Vignetele de acces se pot achiziţiona la punctele de vânzare a vignetelor amplasate la intrările în oraş.
PROCEDURA DE AUTORIZARE
Autorizaţia de acces se emite de Primăria Municipiului Arad, prin Biroul Transporturi, Întreţinere şi Reparaţii Căi de Comunicaţii Terestre, la sediul acesteia din B-dul Revoluţiei nr. 75, la cerere.
Cererea este însoţită de dovada achitării tarifului corespunzător zonei şi masei maxime autorizate pentru care se solicită autorizarea, precum şi de certificatul de înmatriculare al vehiculului şi actul de identitate al solicitantului.
Documentele care însoţesc cererea de autorizare se prezintă în copie.
o Cerere pentru emiterea Autorizaţiei de acces se depune la Serviciul Relaţii Publice (camera nr. 5) din cadrul Primăriei.
o Certificatul (certificatele) de înmatriculare vehicul (fotocopie).
o Buletinul de identitate (fotocopie).
o Chitanţa care atestă plata valorii autorizaţiei.
o Autorizaţia de construire (fotocopie), în cazurile prevăzute la Art.16 lit. „k”.
o Certificatul de Urbanism (fotocopie), în cazurile prevăzute la Art.16 lit. „l”.
o Contractul de lucrări/Comanda de lucrări (fotocopie), în cazurile prevăzute la Art. 16 lit.„p”.
Cererea se depune la Serviciul Relaţii Publice (camera nr. 5) din cadrul Primăriei.
Autorizaţiile de acces, în funcţie de modul de tarifare, au valabilitatea de o zi sau o lună.
Se pot emite autorizaţii şi pentru mai multe luni, cu plata tarifului corespunzător pentru fiecare lună, cumulat.
Pentru autorizaţiile de acces emise pentru un an (12 luni), tariful cumulat se reduce cu 25%.
REGLEMENTAREA TRAFICULUI CU TONAJ DEPĂŞIT
Art.21. Se stabilesc următoarele puncte de cântărire a tonajului autovehiculelor:
-Calea Aurel Vlaicu – zona de acces în municipiu dinspre Nădlac, după sensul giratoriu de la centrul Comercial „Armonia”,
-Calea Zimandului – parcarea din zona Cimitirului Ortodox,
-Zona Industrială Est – tronsonul cuprins între locuinţele ANL şi strada Voinicilor,
-strada Steagului – Zona terenului viran de la intrarea în municipiu,
-Calea Timişoarei – Zona cuprinsă între pasajul (la nivel) cu calea ferată şi strada Orşova.
SANCŢIUNI
Art.24. (1) Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă următoarele fapte:
a) Accesul sau circulaţia în zonele cu interdicţii sau restricţii a vehiculelor fără autorizaţia corespunzătoare zonei, cu amendă de la 1.000 lei la 1.500 lei;
b) Accesul în zonele cu interdicţii totale pentru vehiculele cu masa maximă autorizată zonei respective, cu amendă de la 1.200 lei la 2.000 lei;
c) Nerespectarea intervalului orar stabilit pentru activitatea de aprovizionare a agenţilor economici, cu amendă de la 2.000 lei la 2.500 lei;
d) Nerespectarea prevederilor articolului 13 alineatul (4) privind afişarea traseelor aprobate pentru vehiculele care efectuează transport de călători, cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei;
e) Nerespectarea prevederilor art.7, cu amendă de la 1.000 la 1.500 lei:
f) Contravenţia prevăzută la art.22 se sancţionează cu amendă de la 2.000 lei la 2.500 lei.
ANEXA 3- TRASEU DE TRANZIT
A.Traseul de tranzit pentru vehiculele cu masa maximă autorizată mai mare de 7,5 to spre şi dinspre Fântânele se stabileşte pe următoarele trasee :
- DJ 682- strada Steagului – strada Flacăra – strada Nicolaus Lenau – strada Ştefan cel Mare – Calea Timişorii – strada Ogorului;
B.Traseul pentru vehiculele cu masa maximă autorizată mai mare de 7,5 tone spre şi dinspre aeroport se stabileşte pe următorul traseu:
- Centură ocolitoare (By PASS) - Aleea Aeroportului – Calea Bodrogului – strada Pădurii – strada Cocorilor şi retur;
Pe acest traseu accesul vehiculelor cu masa maximă mai mare de 7,5 tone este permis doar pentru societăţile comerciale cu sedii în Zona Industrială Aeroport, strada Pădurii şi strada Cocorilor;
C. Traseul de urmat spre zona industrială situată pe strada Meşterul Manole pentru vehiculele cu masa maximă autorizată mai mare de 7,5 to este:
- Centura de Nord a Municiopiului Arad - C.A.Vlaicu – strada Meşterul Manole şi retur;
D.Traseul de urmat spre zona industrială situată pe strada Câmpul Liniştii pentru vehiculele cu masa maximă autorizată mai mare de 7,5 to este :
- Centura de Nord a Municipiului Arad – strada Poetului – strada Câmpul Liniştii şi retur;
E.Traseul de urmat spre zona industrială situată pe strada 6 Vănători pentru vehiculele cu masa maximă autorizată mai mare de 7,5 to este :
- Centura de Nord a Municipiului Arad – strada 6 Vânători – Calea Aurel Vlaicu – Piaţa Gării şi retur;
F.Traseul de urmat spre zona industrială situată pe strada Grădina Poştei – cartier Grădişte pentru vehiculele cu masa maximă autorizată mai mare de 7,5 to este :
- Centura de Nord a Municipiului Arad – Calea Zimandului – strada Petru Rareş – strada I.B. Deleanu – strada Grădina Poştei şi retur;
G.Traseul de urmat spre zona industrială situată pe strada Grădina Poştei – cartier Micălaca pentru vehiculele cu masa maximă autorizată mai mare de 7,5 to este :
- Centura de Nord a Municipiului Arad – Calea Radnei – strada Prutului – strada Lipovei – strada Păstorului – strada Grădina Poştei şi retur;
H.Traseul de urmat spre zona industrială situată pe strada Muncii pentru vehiculele cu masa maximă autorizată mai mare de 7,5 to este :
- strada Ştefan cel Mare – strada Muncii şi retur;
- strada Ştefan cel Mare – strada Bicaz şi retur.