UNTRR


Intrarea în vigoare la 01.01.2011 a declaraţiilor sumare de intrare (ENS)/de ieşire (EXS)

La data de 01 ianuarie 2011 vor intra în vigoare Reglementările Uniunii Europene în materie de securitate, respectiv obligaţia operatorilor economici de a prezenta o Declaraţie sumară de intrare (ENS) / de ieşire (EXS) înainte de a intra în/ ieşi din teritoriul vamal al Uniunii Europene.

Aceste reglementări au scopul de a îmbunătăţi siguranţa şi securitatea mărfurilor importate sau exportate, permiţând autorităţilor vamale să efectueze evaluarea riscurilor înainte de sosirea/ieşirea mărfurilor la/de la frontierele UE.

În principiu, aceasta înseamnă că orice mărfuri care intră sau ies pe/de pe teritoriul vamal al Comunităţii trebuie să fie precedate de o declaraţie sumară electronică transmisă către biroul vamal cu cel puţin o oră înainte de a ajunge autovehiculul la acel birou vamal.

Dacă nu, autovehiculul va fi reţinut în vamă până când se va trimite această declaraţie sumară electronică.

În cazul transporturilor rutiere sub acoperirea carnetelor TIR

  • Dacă nu s-a transmis anticipat declaratia sumara,

Titularii carnetelor TIR pot sa completeze si sa transmita datele necesare pentru Declaraţia sumara de intrare în UE odata cu completarea Pre-declaraţiei electronice TIR,  GRATUIT, prin aplicatia TIR-EPD.

  • Dacă s-a transmis anticipat declaraţia sumară electronică,

Titularii carnetelor TIR vor putea insera în aplicaţia TIR-EPD numărul de referinţă al acesteia.

Noua versiune a aplicaţiei TIR-EPD a IRU, care permite introducerea datelor necesare pentru declaratia sumara electronica va fi accesibilă începând cu data de 20.12.2010.

Vă reamintim că aplicaţia TIR-EPD a IRU permite momentan trimiterea predeclaraţiei vamale TIR in 11 tări:  Bulgaria, Estonia, Finlanda, Letonia, Lituania, Polonia, Republica Cehă, Romania, Slovacia, Slovenia şi Ungaria.

dar este în continuă extindere şi în alte state membre/nemebre UE, cele mai avansate demersuri actuale fiind cu Franţa şi Germania, integrând Declaraţiile Sumare ENS/EXS.

Declarația sumară de intrare/ieșire integrata in aplicația TIR-EPD este funcțională în urmatoarele țări

Țara Intrare Ieșire Funcțională de la data
Bulgaria Da Da* 10.01.2011
Republica Cehia Nu Da* 10.01.2011
Finlanda Da Da** 21.01.2011
Lituania Da Da* 12.01.2011
Polonia Da Da* 10.01.2011
Romania Da Da* 10.01.2011
Slovacia Da Da* 10.01.2011

* Numărul de referință al declarației de export se va introduce în secțiunea 'Documente atașate' a TIR-EPD
** Numărul de referință al declarației de export se va introduce în secțiunea 'Documente atașate' sau 'Administrare anterioară' a TIR-EPD

Astfel titularii carnetelor TIR vor putea continua să respecte noile cerinţe UE, gratuit şi fără să recurgă la serviciile cu plată oferite de terţi.

Ultima modificare a paginii: 24.01.2011

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii