UNTRR


Rezultatul votului TRAN din 08.06.2020 privind Pachetul Mobilitate 1 - următorii pași

Pe 08.06.2020, Comisia pentru Transport și Turism a Parlamentului European a susținut, în a doua lectură, cele trei dosare privind aspecte sociale și de acces la piață ale Pachetului Mobilitate 1. Recomandările raportorilor TRAN privind cele 3 dosare ale Pachetului Mobilitate 1 au fost adoptate fără amendamente și au primit următoarele voturi:

  • 30 de voturi pentru, 19 împotrivă și nicio abținere pentru stabilirea de reguli clare privind detașarea șoferilor;
  • 33 voturi pentru, 15 împotrivă și 1 abținere pentru noile reguli privind timpul de conducere și odihnă al șoferilor;
  • 33 de voturi pentru, 16 împotrivă și nicio abținere pentru noile reguli privind accesul pe piață și cabotaj.

Reamintim că un acord provizoriu a fost încheiat între Președinția Consiliului și Parlamentul European în decembrie 2019. Comitetul TRAN a susținut prima dată acordul cu miniștrii UE privind Pachetul Mobilitate 1 pe 21.01.2020, iar Consiliul a adoptat acordul privind Pachetul Mobilitate 1 pe 07.04.2020.

Următorii pași

Plenul PE va vota acordul privind Pachetul Mobilitate 1 în timpul sesiunii sale din iulie (probabil pe 08.07.2020).

Dacă Plenul PE urmează votul TRAN, Pachetul Mobilitate 1 ar putea fi adoptat în ziua plenului. Tehnic, Pachetul Mobilitate 1 va fi considerat adoptat dacă majoritatea absolută votează în favoarea celor 3 dosare (adică cel puțin 353 voturi) și nu se introduc alte amendamente la versiunea TRAN / a Consiliului.

Reguli privind depunerea de amendamente în plenul PE, în a doua lectura
Conform regulamentului de procedură PE în a doua lectură, un grup politic sau un număr de Eurodeputați care atinge cel puțin pragul redus(care urmeaza să fie definit) pot depune amendamente la poziția Consiliului, în vederea examinării în plen.

Intrarea în vigoare și aplicare

Pachetul Mobilitate 1 va intra în vigoare la publicarea în Jurnalul Oficial al UE, dar aplicarea prevederilor acestuia va începe la diverse date după publicare:

  • Normele privind detașarea se vor aplica la 18 luni de la publicare.
  • Normele privind timpii de conducere și de odihnă, inclusiv întoarcerea șoferilor, se vor aplica la 20 de zile de la publicare.

Normele privind întoarcerea acasă a camioanelor și alte modificări ale regulilor de acces la piață se vor aplica la 18 luni de la publicare.

 

Ultima modificare a paginii: 11.06.2020

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii