UNTRR


GHID PENTRU IESIREA DIN CARANTINA A ȘOFERILOR CARE VIN DIN ȚĂRI AFLATE IN ZONA GALBENĂ

GHID PENTRU IESIREA DIN CARANTINA A ȘOFERILOR CARE VIN DIN ȚĂRI AFLATE IN ZONA GALBENĂ

În cazul în care, la sosirea în România, șoferul care vine dintr-o țară aflată în zona galbenă nu poate prezenta autorităților din punctele de trecere ale frontierei rezultatul negativ al unui test RT-PCR, poate solicita o „DECIZIE de suspendare temporară a carantinării” pentru efectuarea testului RT-PCR, după ce ajunge la adresa declarată pentru efectuarea carantinei.

Astfel, șoferul va trimite un e-mail către Direcția de Sănătate Publică (DSP) din județul în care își efectuează carantina cu următoarele documente:

- copie/poză carte de identitate

- copie/decizie  de  confirmare  a  măsurii  de  carantină/declarația  pe  proprie  răspundere/SMS

primit de la autoritățile din punctele de trecere ale frontierei

- data când dorește să efectueze testul RT-PCR - pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2

- laboratorul la care urmează să facă testul

- programarea la laborator pentru testare (în cazul în care nu există programare la laborator sau s-a făcut programarea telefonică trebuie precizat intervalul orar în care urmează să se deplaseze la laborator pentru efectuarea testului, precum și numele laboratorului)

- nr. de înmatriculare a mașinii

- număr de telefon

Pentru a face testul RT-PCR șoferul trebuie să se programeze la un laborator acreditat.

După ce șoferul primește rezultatul testului, dacă acesta este negativ și persoana în cauză nu prezintă simptomatologie specifică COVID trimite rezultatul la DSP și așteaptă emiterea Deciziei/Comunicării de ieșire din carantină.

Atenție! Doar după primirea Deciziei/Comunicării de ieșire din carantină șoferul poate ieși din carantină!

Cadrul legal:

HOTĂRÂREA nr. 43 din 01.07.2021 privind aprobarea listei țărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat, criteriile pe baza cărora se stabilesc acestea, precum și a regulilor de aplicare a măsurii carantinei asupra persoanelor care sosesc din acestea în România

Art.7 - (3) Dovada testării pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, necesară în vederea aplicării excepțiilor prevăzute în prezenta hotărâre, se realizează prin intermediul certificatului verde de testare, sau prin rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii) și prezentat în limba țării unde a fost efectuat testul și în limba engleză.

(4) Persoanele prevăzute la art. 2 lit. b), dacă nu prezintă la intrarea în țară rezultatul negativ al unui test RT-PCR, pot ieși din carantină, dacă efectuează un test RT-PCR , iar rezultatul acestuia este negativ și nu prezintă simptomatologie specifică.

Ultima modificare a paginii: 10.09.2021

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii