UNTRR


18.03.2020, Lucian Bode: ”Coerența măsurilor luate în domeniul transporturilor în Uniunea Europeană va determina în mod direct evoluția economică a spațiului european. Dacă luăm rapid măsuri pentru ca transportatorii să își desfășoare astăzi activitatea fără blocaje, la finalul crizei generate de noul coronavirus, vom avea baza funcțională pe care economia europeană își va reveni”

În cadrul videoconferinței organizate astăzi, 18 martie 2020, la care au participat miniștrii transporturilor din Uniunea Europeană s-a pus accent pe identificarea soluțiilor menite a elimina blocajele care au intervenit în ultima perioada în transportul rutier precum și dificultățile cu care se confruntă celelalte moduri de transport, din cauza crizei generate de noul coronavirus.

Alăturat declarațiile Ministrului Transporturilor, dl. Lucian Bode:

În urma discuțiilor pe care le-am avut astăzi cu omologii mei din statele membre ale UE, am încredere că vor fi identificate, printr-un efort comun, cele mai bune și rapide soluții pentru desfășurarea activității de transport fără blocaje!

?Am solicitat miniștrilor de transport din UE si reprezentanților CE să accepte stabilirea de urgență a coridoarelor transport care să permită operatorilor rutieri de marfă să își desfășoare activitatea la un nivel cât mai apropiat de cel optim, coroborat cu implementarea unui set de măsuri care să scadă presiunea de pe această categorie de transport care trebuie să rămână coloana vertebrală a sistemelor de transport în această perioadă delicată.

?Exceptarea de la Regulamentul (CE) nr.561/ 2006, privind perioadele de conducere și de odihnă ale conducătorilor auto, pentru transportul rutier național și internațional de mărfuri, pentru o perioadă de 30 de zile, pe care România a implementat-o de astăzi, trebuie să reprezinte o măsură aplicată cu celeritate.

?De asemenea, pentru a sprijini mediul de afaceri, dar și companiile de stat, trebuie avute în vedere, inclusiv, aplicarea unor instrumente comunitare de finanțare, astfel încât activitatea să nu le fie grav afectată de această criză.
Am insistat asupra faptului că este necesară facilitarea circulației rutiere, feroviare și navale a mărfurilor prin toate punctele de frontieră, inclusiv cele închise publicului, pentru asigurarea bunei aprovizionări cu medicamente, produse alimentare, carburanți și alte produse de primă necesitate.

?Totodată, am prezentat principalele soluții care pot fi aplicate la nivel european, soluții ce asigură funcționarea optimă a industriei de transport națională și europeană:
• Menținerea coridoarelor de marfă pe rețeaua principală (CORE TEN-T) pe toate modurile de transport;
• Operaționalizarea imediată a unui Punct Focal de Comunicare pentru menținerea fluxurilor de Marfă la nivelul Comisiei Europene şi în contact cu Ministerele Transporturilor din toate statele membre pentru a facilita comunicarea, dar şi informarea companiilor de transport şi a populației în timp real;
• Solicitarea, către Statele Membre, de menținere a transportului de marfă pe Dunăre, cu controale efectuate doar prin sistemul electronic RIS;
• Susținerea unor măsuri coordonate, la nivelul UE, în vederea adoptării unei decizii de prelungirea valabilității documentelor navigatorilor care se află la bordul navelor și nu au posibilitatea debarcării și repatrierii, pentru 6 luni.
• Derogarea temporară a aplicării Regulamentului nr.317/2019 pentru a ține cont de situații excepționale precum este impactul crizei COVID-19 asupra furnizorilor de servicii de navigație aeriană, care au pierderi semnificative.

?Am făcut un apel la coeziune și la un mod de acțiune unitar pentru că numai așa toți cetățenii europeni vor avea de câștigat. Cel mai important câștig va fi să putem să asigurăm, chiar dacă ne confruntăm cu o situație dificilă, funcționarea economiilor europene. Cred că suntem de acord că zona transporturilor este poate cea mai importantă componentă a economiei noastre. Dacă nu avem această zonă funcțională toate industriile pot intra în colaps.

❗Este important ca la sfârșitul acestei perioade, după aplicarea soluțiilor de menținere a viabilității sistemelor de transport, să înregistrăm o revigorare rapidă a acestui sector strategic. Evoluția economică a spațiului european depinde foarte mult de deciziile care se iau în aceste momente critice!❗

Surse: Ministerul Transporturilor și pagina de Facebook a dlui. Lucian Bode

 

Ultima modificare a paginii: 23.03.2020

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii