UNTRR


23.12.2020, Protocol semnat pentru redeschiderea frontierelor franceze pentru sosirile din Marea Britanie

Franța și Marea Britanie au ajuns în această seară (22 decembrie) la un acord de redeschidere a frontierei dintre cele două țări pentru a permite reluarea serviciilor de transport de mărfuri însoțite și a unor servicii de transport călători.

 Serviciile feroviare, aeriene și maritime se vor relua în această dimineață, iar toate persoanele care călătoresc din Marea Britanie în Franța trebuie să prezinte dovada unui test negativ de coronavirus efectuat în ultimele 72 de ore.

Conform protocolului convenit cu guvernul francez, care va fi revizuit la 31 decembrie și este în vigoare până la 6 ianuarie, toți șoferii de camioane, indiferent de naționalitate, vor necesita un test covid lateral (Lateral Flow test).

Acesta poate detecta noua tulpină de Covid-19 și poate oferi rezultate în aproximativ 30 de minute, mult mai repede decât în cele 24 de ore necesare după un test PCR.

Totodată, Guvernul francez va efectua testări pe diferite eșantioane pentru mărfurile care vin din Marea Britanie. Guvernul britanic continuă să-i îndemne cu fermitate pe transportatorii să nu călătorească în zona Kent până la o notificare ulterioară, în timp ce este dezvoltat un program de testare în masă pentru șoferii profesioniști.

Operațiunea Stack rămâne în vigoare de-a lungul autostrăzii M20, în timp ce șoferii staționați în zona Kent continuă să fie direcționați către unitatea de exploatare Manston, unde au acces la facilități de mâncare și asistență socială.

Conform acordului anunțat în această seară, intrarea în Franța va fi permisă numai celor care călătoresc din motive urgente - inclusiv transportatorilor - cetățenilor francezi și cetățenilorlor britanici cu rezidență franceză.

Secretarul pentru transport din Marea Britanie, Grant Shapps, a anunțat, relaxarea temporară a timpilor de conducere, pentru a-i ajuta pe șoferi să treacă în siguranță frontierele Marii Britanii, inclusiv prin Kent, în următoarele săptămâni. Regulile vor intra în vigoare de la ora 00:00 (23 decembrie).

Pentru a permite acest lucru, fostul aerodrom Manston va rămâne principalul centru de testare pentru transportatori. Personalul de la fața locului va oferi teste transportatorilor pentru a fi auto-administrate în cabine sub supraveghere. Rezultatul va fi comunicat șoferului prin mesaj text sau email, urmând să fie identificați prin numărul de înmatriculare.

Camioanele vor fi eliberate grupat după ce șoferii vor primi rezultatul negativ al testelor antigen. În cazul în care se confirmă un test pozitiv, șoferului i se va solicita să părăsească zona Manston împreună cu vehiculul și i se va oferi cazare pentru o perioadă de autoizolare timp de 10 zile.

Guvernul Marii Britanii colaborează cu autoritățile locale din Kent pentru a furniza această locație, care va oferi șoferilor depistați pozitiv cu Covid o cazare cu sigură și parcare securizată pentru marfa transportată. Persoanele care nu sunt șoferi profesioniști vor trebui să realizeze un test privat pentru a continua călătoria.

 

 Sursa: Departamentul pentru Transport din Marea Britanie

Ultima modificare a paginii: 23.12.2020

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii