UNTRR


Belgia: Salariul minim şi cerinţe privind detaşarea - actualizare 2019

Asociaţia belgiană FEBETRA ne-a informat că se aşteaptă publicarea Decretului regal privind aplicarea directivei detaşării şi salariului minim în Belgia.

Pentru detaşarea lucrătorilor, guvernul belgian extinde platforma deja existentă "Limosa" în scopul declarării şoferilor detaşaţi în Belgia. Şoferul trebuie să aibă o copie a declaraţiei de detaşare la bord (documentul L-1). Se prevede o co-responsabilitate a clientului/expeditorului belgian să verifice faptul că declaraţia Limosa a fost făcută şi în caz contrar, acesta trebuie să facă declaraţia.

Limosa există din 2007 şi a fost modificată pentru integra şi prevederile privind salariul minim.

Mai multe informaţii privind actuala platformă LIMOSA sunt disponibile aici.

În prezent, declaraţia Limosa se aplică numai cabotajului. De asemenea, se aplică şi detaşărilor considerate reale (de ex. piciorul rutier al transportului combinat).

Transportul internaţional şi tranzitul sunt în prezent scutite de declaraţia Limosa.

În ceea ce priveşte salariul minim pentru un conducător auto din Belgia, acesta variază în funcţie de tipul de sarcină / vehicul operat şi de regimul în care lucrează şoferul (clasic sau flexibil) si pot fi consultate aici

De ex. un conducător auto care conduce un camion şi o remorcă în regimul clasic va câştiga un salariu minim de 12,2370 EUR brut pe oră, respectiv 1860,02 EUR pe lună fără alte compensaţii.

La acest salariu se adaugă alte compensaţii obligatorii, cum ar fi, de exemplu, compensaţia ARAB care compensează conducătorul auto pentru că trebuie să utilizeze instalaţii sanitare în afara locului de muncă, deoarece acesta se află pe drum.

Practic, în Belgia se plăteşte salariul orar (+ indemnizaţie pentru vechime) + ARAB pe oră + alte indemnizaţii nete în cazul cazărilor.

În Belgia, salariul orar al şoferului are două componente: salariul pentru timpul de lucru şi salariul pentru timpul disponibil.

De asemenea, se plăteşte 200% pentru munca duminică şi sărbătorile legale.

Ultima modificare a paginii: 31.12.2019

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii