UNTRR


Subiecte europene în dezbatere la Bruxelles (2013-05-24)

Stabilirea unui sistem comunitar de înregistrare a transportatorilor de materiale radioactive

Proiectul de raport referitor la propunerea pentru un regulament al Consiliului de stabilire a unui sistem comunitar de înregistrare a transportatorilor de materiale radioactive - poate fi consultat aici.

Transportul interior de mărfuri periculoase

Decizia de Implementare a Comisiei privind transportul interior de mărfuri periculoase, care autorizează Statele Membre sa adopte anumite derogări cf. Directivei 2008/68/CE a Parlamentului European şi a Consiliului din 24 septembrie 2008 privind transportul interior de mărfuri periculoase - poate fi consultată aici

Inspecţiile tehnice pentru autovehicule şi remorcile acestora

Opinia IMCO cu privire la propunerea de regulament al Parlamentului European şi al Consiliului privind inspecţia tehnică periodică a autovehiculelor şi remorcilor acestora, precum şi de abrogare a Directivei 2009/40/CE poate fi consultată aici.

Servicii inteligente de informare pentru şoferii profesionişti

Comisia Europeană a adoptat recent două regulamente pentru a promova utilizarea "serviciilor inteligente de informare", cum ar fi avertismente în timp real cu privire la condiţiile de drum periculoase şi informaţii privind locurile de parcare sigure şi securizate pentru şoferii de camioane. Acestea pot fi furnizate prin diferite mijloace, cum ar fi semnele de circulaţie, radio şi de aplicaţiile de telefonie mobilă.

Pentru mai multe informaţii, click aici.

Tahografe inteligente pentru siguranţa rutieră şi concurenţa loială în transportul rutier

Specificaţiile pentru o nouă generaţie de tahografe digitale pentru camioane şi autobuze au fost recent agreate informal de Preşedinţia irlandeză şi negociatorii Parlamentului. Inovaţiile aduse includ dispozitive de înregistrare de la distanţă, pentru a facilita controlul timpilor de conducere şi de odihnă.

Grupul UE - Smart Move la Nivel Înalt recomandă dublarea utilizării autobuzelor, autocarelor şi taxiurilor pentru a salva vieţi şi a reduce emisiile

Bruxelles - Grupul UE - Smart Move la Nivel Inalt (HLG) a prezentat Vicepreşedintelui Comisiei Europene, Siim Kallas recomandări privind dublarea utilizării autobuzelor, autocarelor şi taxiurilor pentru a salva vieţi şi a reduce emisiile de carbon, în cadrul unei dezbateri publice de prezentare a concluziilor HLG organizata în data de 15.05.2013 la Parlamentului European. Grupul UE - Smart Move la Nivel Înalt a cerut Comisiei Europene să pună în aplicare aceste propuneri ca un obiectiv oficial politicii UE care să fie atins până în 2025.

Pentru mai multe informaţii, click aici.

Permis de conducere electronic

Permisul de conducere electronic oferă un plus de siguranţă şi securitate.

Eurosmart salută interesul crescând faţă de permisul de conducere electronic în Europa, pe baza Directivei Europene 383/2012 care solicită introducerea unui element de siguranţă inteligent ca parte a permisului de conducere, şi recomandă ca toate statele membre UE să îl pună în aplicare pentru a asigura o mai mare siguranţă rutieră şi pentru a reduce potenţialul de fraudă.

Pentru a consulta Documentul de poziţie Eurosmart privind permisul de conducere electronic - click aici.

Comisia nu ar trebui să renunţe la ambiţia sa pentru un Spaţiu European Unic de Transport

CLECAT solicita Vicepreşedintelui Comisiei Europene - Siim Kallas să facă tot posibilul pentru a se asigura că propunerile sale privind cabotajul reflectă obiectivele pentru un Spaţiu European Unic de Transport. Recunoscând faptul că s-ar putea ca voinţa politică sa nu fie pregătită să accepte o liberalizare completă, CLECAT continuă să solicite o deschidere treptată şi flexibilă a pieţei cabotajului, însoţită de armonizarea legislaţiei sociale şi a procedurilor de aplicare şi control. Comisia a afirmat în mod clar că restricţiile actuale de cabotaj sunt împotriva spiritului unei Piete Europene Unice care să garanteze drepturile tuturor cetăţenilor la libera circulaţie, muncă şi comerţ.

Tahograful inteligent va garanta curând drepturile şoferilor profesionişti

După discuţii îndelungate, Parlamentul şi Consiliul Uniunii Europene au ajuns în sfârşit la un acord asupra unui nou regulament care va îmbunătăţi siguranţa rutieră pentru toţi şi va garanta respectarea drepturilor şoferilor profesionişti prin introducerea de tahografe inteligente obligatorii.

Aceste dispozitive de noua generaţie vor fi instalate pe noile camioane şi autobuze de calatori care călătoresc pe distante mai mari de 100 de kilometri.

ETF salută declaraţia Comisiei Europene privind oprirea deschiderii în continuare a pieţei transportului rutier

Pe 14 mai 2013, Federaţia Europeana a Lucrătorilor în Transporturi (ETF) - Secţiunea transport rutier a realizat o mobilizare masiva, pentru o zi de acţiune la nivel european într-un efort hotărât de a spune "NU!" liberalizării în continuare în transportul rutier din Europa.

Iniţiativa ETF a determinat o declaraţie mult aşteptată din partea Comisiei Europene, în care se recunoaşte că procesul de liberalizare este prea complex, în situaţia dată a sectorului, şi ca o prioritate de top trebuie să fie acum punerea în aplicare a normelor existente, inclusiv a aspectelor sociale şi legate de muncă.

Pentru mai multe informaţii, click aici.

Detaşarea lucrătorilor

Proiectul de aviz al Parlamentului European cu privire la punerea în aplicare a Directivei 96/71/CE privind detaşarea lucrătorilor în cadrul prestării de servicii poate fi consultat aici.

Negocierea colectiva trans-frontaliera şi dialogul social trans-naţional

Proiectul de raport al Parlamentului European - Comisia pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale cu privire la negocierea colectiva trans-frontalieră şi dialogul social trans-naţional poate fi consultat aici.

Acordul Preşedinţiei Irlandeze cu Parlamentul European privind noua generaţie de aparate tahograf "inteligente" pentru înregistrarea orelor de conducere ale şoferilor

Poate fi consultat aici.


Sursa: IRU

Notă: UNTRR şi IRU nu sunt responsabile de conţinutul acestor informaţii care au fost primite din surse externe şi transmise dvs. numai în scop de informare.

Ultima modificare a paginii: 24.05.2013

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii