UNTRR


Intervenția UNTRR nr. 4770/11.10.2018 adresată domnului Lucian Șova - Ministrul Transporturilor ref. poziția României privind compromisul inacceptabil propus de Președinția Austriacă referitor la pachetul mobilitate 1

Nr. 4770/11.10.2018

MINISTERUL TRANSPORTURILOR

Domnului Lucian Șova - Ministrul Transporturilor

 

Ref.: poziția României privind compromisul inacceptabil propus de Președinția Austriacă referitor la pachetul mobilitate 1

 

Stimate Domnule Ministru,

 

            Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR  își exprimă îngrijorarea cu privire la proiectul periculos de compromis al actualei Președinții Austriece a Consiliului Uniunii Europene privind pachetul mobilitate 1, prin care se propune restricționarea abuzivă a transporturilor rutiere internaționale în UE, reprezentând un pas înapoi de la realizarea spațiului european unic al transporturilor conform obiectivelor Cartei Albe a Comisiei Europene și libertăților fundamentale privind circulația în UE, la care România a aderat în 2007.

            Solicităm Ministerului Transporturilor să respingă ferm compromisul propus de Președinția Austriacă, respectiv:

  • Propunerea inacceptabilă privind aplicarea directivei detașării lucrătorilor la toate operațiunile de transport rutier internațional, cu exceptarea operațiunilor de transport rutier bilateral definite extrem de restrictiv de către Președinția Austriacă. Această propunere urmărește reducerea semnificativă a transporturilor rutiere internaționale operate de transportatorii români în UE cu consecințe negative asupra economiei României, în condițiile în care, reamintim că transportul rutier de mărfuri este principalul contributor la exportul de servicii al României, conform datelor BNR. UNTRR, alături de peste 50 de asociații profesionale de transport rutier din 24 de State Membre, inclusiv din Austria, au semnat Declarația comună împotriva aplicării Directivei Detașării Lucrătorilor la operațiunile de transport internațional – ultima variantă a acestei Declarații, cu un număr în continuă creștere de semnatari (anexată), este publică pe site-ul http://www.stopneoprotectionism.eu/ și pe site-ul www.postingfreetransport.org  .
  • Propunerea inacceptabilă de restricționare a cabotajului prin introducerea unei perioade de "răcire"(cooling off) de 14 zile, după ultima operațiune de cabotaj înainte ca un transportator român să poată efectua alte operațiuni de cabotaj în același stat membru cu același vehicul. Este revoltătoare introducerea oricărei obligații privind “întoarcerea acasă a vehiculelor” și reamintim că propunerea similară a raportorului TRAN, Eurodeputatul Ertug (Germania) a fost respinsă în  plenul Parlamentului European din acest an.

De asemenea, ne exprimăm îngrijorarea privind propunerile Președinției Austriece legate de obligația întoarcerii acasă a șoferilor profesioniști, precum și privind retro-echiparea camioanelor cu noul tahograf inteligent, generând costuri nejustificate transportatorilor români legate de interesul Statelor Alianței Rutiere de a utiliza tahograful inteligent ca instrument de control pentru detașare și cabotaj. 

Solicităm Ministerului Transporturilor să se coordoneze cu Reprezentanța Permanentă a României la UE pentru a apăra interesele transportatorilor rutieri români în cadrul dezbaterilor pe marginea pachetului de mobilitate 1 cu Președinția Austriacă și în cadrul Consiliului de Transport al UE, respingând ferm propunerile abuzive din actualul proiect de compromis al Președinției Austriece.

Exprimându-ne încrederea în sprijinul dumneavoastră, vă mulțumim și vă asigurăm de înalta noastră considerație.

Secretar General
Radu Dinescu

Click aici pentru varianta PDF a documentuluiUltima modificare a paginii: 12.10.2018

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii