UNTRR


Intervenţia UNTRR nr. 1201/10.05.2018 adresată E.S. Domnului Luca Niculescu - Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar al României în Republica Franceză

Ambasada României în Republica Franceză
E.S. Domnul Luca Niculescu - Ambasador Extraordinar şi Plenipotenţiar

Ref.: solicitare intervenţie urgentă pentru a opri controalele abuzive ale autorităţilor franceze privind repausul săptămânal normal al şoferilor profesionişti

Excelenţa Voastră,

Uniunea Naţională a Transportatorilor Rutieri din România - UNTRR, în calitate de asociaţie profesională şi patronală reprezentând companiile româneşti de transport rutier, solicită intervenţia urgentă a Ambasadei României în Franţa pentru a opri practicile de control abuzive ale autorităţilor franceze cu privire la interzicerea efectuării de către şoferii profesionişti a perioadei de repaus săptămânal normal în cabina vehiculelor.

Un număr în creştere de transportatori români se plâng că şoferii lor au fost controlaţi în Franţa, fiind obligaţi să dovedească faptul că nu au petrecut în cabină perioada anterioară de repaus săptămânal normal, deşi la acel moment şoferii se aflau în alte ţări decât Franţa.

Mai mult, ofiţerii de control francezi au solicitat şoferilor români documente care să dovedească faptul că au petrecut la hotel perioadele anterioare de repaus săptămânal normal, neacceptând declaraţiile şoferilor (chiar şi fotografii prezentate de şoferii români) pentru a dovedi că au petrecut repausul săptămânal normal la rude sau în alte locaţii în afara cabinei.

În consecinţă, mulţi transportatori rutieri români au primit amenzi foarte mari în Franţa, între 1000 EUR şi 2250 EUR, pentru că nu aveau documente care să demonstreze că şoferii lor nu au petrecut perioada de repaus săptămânal normal în afara cabinei atunci când se aflau în alte ţări decât Franţa.

Cunoaştem faptul că începând cu 2014, Franţa a introdus prevederi naţionale care interzic şoferilor profesionişti să petreacă repausul săptămânal normal în cabină, contrar cadrului general UE şi practicilor de atâţia ani din majoritatea statelor europene. Cu toate acestea, precizăm că prevederile legislaţiei franceză, care interzic efectuarea repausului săptămânal normal în cabină, stipulează că şoferul trebuie să fie controlat la faţa locului, nu că trebuie să dovedească ulterior unde a petrecut perioada de repaus săptămânal normal:

  • Ministerul Dezvoltării Durabile din Franţa precizează în documentul "Întrebări frecvente privind legea franceză din 10 iulie 2014- art. 15 referitor la interdicţia de a efectua perioada de repaus săptămânal normal în cabina vehiculelor" - că respectiva contravenţie este detectată "dacă un şofer este găsit la bordul vehiculului în timpul perioadei de repaus săptămânal normal".

În consecinţă, în conformitate cu legislaţia franceză care interzice efectuarea repausului săptămânal normal în cabină, autorităţile de control din Franţa ar trebui să controleze numai repausul săptămânal normal curent şi nu ar trebui să solicite documente referitoare la repausul săptămânal normal al şoferului.

Deşi cunoaştem faptul că anul trecut, Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a decis că Regulamentul (CE) nr. 561/2006 [articolul 8.8] trebuie interpretat ca interzicând şoferilor să îşi efectueze perioada de repaus săptămânal normal în cabină, dorim să precizăm faptul că decizia CEJ nu prevede nici o obligaţie de a petrece repausul săptămânal normal la hotel. Este alarmant faptul că decizia CEJ a fost luată înainte de adoptarea propunerii Comisiei Europene de revizuire a Regulamentului nr. 561/2006 şi mai ales în timp ce propunerea privind interzicerea repausului săptămânal normal în cabină se află în dezbatere la nivelul Parlamentului European şi al Consiliului European.

În acest context extrem de incert pentru transportatorii români, solicităm intervenţia urgentă a Ambasadei României în Franţa, pentru a opri aceste interpretări naţionale şi practici abuzive de control ale Franţei, care nu ar trebui să solicite documente privind cazarea la hotel pentru repausul săptămânal normal efectuat de şoferii profesionişti în alte ţări.

Exprimându-ne încrederea în intervenţia urgentă a Ambasadei României în Franţa, vă mulţumim şi vă stăm la dispoziţie pentru orice informaţii suplimentare.

Cu deosebită consideraţie,

Secretar General
Radu Dinescu

Click aici pentru varianta PDFUltima modificare a paginii: 11.05.2018

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii