UNTRR


Intervenția UNTRR nr. 535/16.03.2018 adresată Dlui. Lucian Șova – Ministrul Transporturilor, ref. armonizarea de urgență a legislației Republicii Moldova privind taxa pentru folosirea drumurilor cu legislația europeană și stoparea taxării abuzive a autovehiculelor înmatriculate în România

Nr. 535/16.03.2018

 

MINISTERUL TRANSPORTURILOR

Domnului Lucian ȘOVA- Ministrul Transporturilor

 

Ref.: armonizarea de urgență a legislației Republicii Moldova privind taxa pentru folosirea drumurilor cu legislația europeană și stoparea taxării abuzive a autovehiculelor înmatriculate în România

 

Stimate Domnule Ministru,

            Revenim la adresa noastră nr. 336/19.02.2018 și înregistrată la Ministerul Transporturilor cu nr. 8348/22.03.2018 prin care vă solicitam sprijinul dumneavostră pentru realizarea tuturor demersurilor necesare pentru ca autoritățile din Republica Moldova să armonizeze legislația referitoare la taxa pentru folosirea drumurilor cu legislația europeană.

            Precizăm că aceeași solicitare am transmis-o și Ministerului Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova care ne-a comunicat că ”partea română nu respectă prevederile Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova în domeniul transporturilor rutiere din 28.10.1992, în partea ce ține de scutirea de plata taxelor rutiere.”   

            Considerăm că aplicarea taxei de drum ar trebui să aibă în vedere principiile generale de taxare prevăzute în Directiva 1999/62/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 iunie 1999 de aplicare a taxelor la vehiculele grele de marfă pentru utilizarea anumitor infrastructuri – cu modificările și completările ulterioare și în Directiva 2011/76/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 27 septembrie 2011 de modificare a Directivei 1999/62/CE de aplicare a taxelor la vehiculele grele de marfă pentru utilizarea anumitor infrastructuri.

            În acest context, solicităm sprijinul Dumneavoastră pentru realizarea tuturor demersurilor necesare pentru ca autoritățile din Republica Moldova să armonizeze legislația referitoare la tariful de utilizare a infrastructurii cu legislația europeană și să clarifice aceste aspecte reclamate astfel încât să facă diferențierea dintre scutirea de la plata tarifelor de utilizare a drumurilor și scutirea de la plata taxelor pentru autorizațiile fără plată, și eventual să se inițieze revizuirea Acordului între Guvernul României și Guvernul Republicii Moldova în domeniul transporturilor rutiere din 28.10.1992, în vederea clarificării situațiilor apărute.

               De asemenea, vom solicita și Comisiei Europene să monitorizeze această inițiativă a autorităților din Republica Moldova.

            Exprimându-ne încrederea în intervenția dumneavoastră urgentă, vă mulțumim și vă rugăm să primiți expresia deosebitei noastre considerații.

 

Secretar General,

Radu Dinescu

 

Click aici pentru varianta PDF

 

Ultima modificare a paginii: 21.03.2018

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii