UNTRR


Intervenția UNTRR nr. 353/19.02.2020 adresată dlui. Domnului Lucian Nicolae BODE – MINISTRUL TRANSPORTURILOR, INFRASTRUCTURII ȘI COMUNICAȚIILOR, ref. acțiuni stopare prevederi periculoase ale Pachetului Mobilitate 1

Nr. 353/19.02.2020

 

MINISTERUL TRANSPORTURILOR, INFRASTRUCTURII ȘI COMUNICAȚIILOR

Domnului Lucian Nicolae BODE – MINISTRUL TRANSPORTURILOR, INFRASTRUCTURII ȘI COMUNICAȚIILOR

 

Stimate Domnule Ministru,

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) salută întâlnirea Dumneavoastră, în calitate de Ministru al Transporturilor din România cu Comisarul pentru Transporturi - doamna Adina Vălean, Vicepreședintele Executiv al Comisiei Europene - domnul Frans Timmermans și miniștrii de resort din Bulgaria, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Malta, Polonia și Cipru - 18.02.2020,  Bruxelles.

În contextul prevederilor extrem de negative ale acordului privind Pachetul Mobilitate, care amenință viitorul transportatorilor români și estici în UE, considerăm deosebit de importantă scrisoarea înmânată Comisiei Europene de cei 9 miniștri ai transporturilor, inclusiv din România, semnalând efectele negative pe care prevederile viitorului pachet de mobilitate le pot avea asupra acțiunilor prevăzute în Pactul Ecologic European și solicitând o analiză urgentă a situației, înainte ca pachetul să intre în vigoare.

Precizăm că în data de 04.02.2020 a avut loc la Bruxelles o întâlnire între doamna Adina Vălean, Comisarul European pentru Transporturi și delegația UNTRR, formată din Președintele UNTRR, Secretarul General UNTRR și reprezentanți ai firmelor de transport rutier din România. În cadrul întâlnirii, UNTRR a transmis doamnei Vălean o scrisoare privind impactul Pachetului Mobilitate 1 asupra României- principalele probleme și potențialele soluții pentru realizarea unei piețe europene de transport rutier echitabile. Documentele le puteți găsi atașate.

Având în vedere procedurile de ratificare a textului Acordului privind Pachetul Mobilitate 1 în cadrul Consiliului Educație, Cultura, Tineret si Sport din 20.02.2020, UNTRR solicită acțiunea Dumneavoastră urgentă, în calitate de Ministru al Transporturilor din România și în acest sens, vă rugăm să realizați toate demersurile posibile în coordonare cu ceilalți miniștri ai transporturilor din țările afectate de Pachetul Mobilitate 1, pentru a stopa prevederile cele mai periculoase ale Pachetului Mobilitate 1, respectiv:

- întoarcerea obligatorie a camioanelor la fiecare 8 săptămâni, măsură care restricționează grav libera circulație a serviciilor și a forței de muncă în UE, având totodată un impact negativ semnificativ asupra mediului. Considerăm necesară  evaluarea impactului economic și de mediu al obligației de întoarcere acasă a camionului la fiecare 8 săptămâni.

- întoarcerea obligatorie a șoferilor la fiecare 3 sau 4 săptămâni, măsură care va reduce numărul șoferilor disponibili pentru derularea activității de transport rutier. Astfel, această măsură ar trebui însoțită și de măsuri compensatorii, precum creșterea angajării tinerilor ca șoferi profesioniști, prin stabilirea vârstei minime legale de 18 ani pentru exercitarea acestei profesii în România (ca în alte 17 state membre UE) sau alocarea unui buget pentru reconversie și formare profesională a șoferilor.

Exprimându-ne încrederea în sprijinul Dumneavoastră, vă mulțumim și vă rugăm să primiți, stimate Domnule Ministru, expresia înaltei noastre considerații.

Cu deosebită stimă,

Secretar General

Radu DINESCU

 

Click aici pentru varianta PDF

 

Ultima modificare a paginii: 20.02.2020

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii