UNTRR


Intervenția UNTRR nr. 353/05.02.2019 adresată dnei. Prim-Ministru Vasilica-Viorica DĂNCILĂ ref. alocarea unui buget în anul 2019 pentru conversia/reconversia profesională a forței de muncă disponibile pentru exercitarea profesiei de șofer profesionist

Nr. 353/05.02.2019

 

GUVERNUL ROMÂNIEI

Doamnei Prim-Ministru Vasilica-Viorica DĂNCILĂ

 

Ref.: alocarea unui buget în anul 2019 pentru conversia/reconversia profesională a forței de muncă disponibile pentru exercitarea profesiei de șofer profesionist

 

             Stimată Doamnă Prim-Ministru,

            Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR vă informeaza  că cererea de forță de muncă calificată în transporturile rutiere internaționale este in continua creștere, atât în România cât și în UE, iar transportatorii rutieri români se confruntă cu o lipsă de șoferi profesioniști, având camioane care nu mai pot fi operate din lipsa șoferilor calificati disponibili in piață.

            Transportatorii români au nevoie de soluții urgente și eficiente la această criză acută de șoferi profesioniști, astfel incat industria românească de transport rutier să poată continua să opereze în parametri optimi si eficienti, în condițiile în care, transportul rutier este principalul contributor la exportul de servicii al României, cu o contribuție de peste 4,75 miliarde euro la exportul de servicii al României. În prezent, România are un deficit de 45.000 de șoferi profesioniști.

            În acest sens, UNTRR vă solicită alocarea unui buget în anul 2019 pentru conversia/reconversia profesională a forței de muncă disponibile pentru exercitarea profesiei de șofer profesionist, respectiv a unei forțe de muncă de 20.000 lucrători, prin emiterea unei hotârâri care să asigure cadrul legal de finanțare a formării profesionale necesare pentru a compensa lipsa acută de șoferi profesionisti cu care se confruntă sectorul transporturilor rutiere, în vederea creșterii competitivitatii firmelor românești de transport rutier de marfă și persoane.

            Costul estimat de conversie profesională a șoferilor profesioniști este de aproximativ 10.000 lei / persoana, care include permis de conducere categoria C+E, atestat conducător auto transport marfă (CPC), examinări medicale și psihologice, cardul tahograf.

            La nivel european, state precum Ungaria au aplicat măsuri similare, guvernul maghiar realizând cu succes un cadru reglementat pentru conversie profesională de formare a șoferilor profesioniști, astfel atenuând la nivel național criza de forță de muncă în acest sector industrial.

            UNTRR susține formarea profesională a personalului din transporturi la standarde europene și în conformitate cu regulamentele europene în vigoare, pentru asigurarea unui mediu concurențial corect, in conditii de competitivitate ridicata.

            Exprimându-ne încrederea în sprijinul dumneavoastră, vă mulțumim și vă asigurăm de înalta noastră considerație.

 

SECRETAR GENERAL,

Radu DINESCU

Click aici pentru varianta PDF

 

Ultima modificare a paginii: 05.02.2019

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii