UNTRR


Intervenţia UNTRR nr. 3353/12.07.2018 adresată Domnului Lucian Şova - Ministrul Transporturilor, ref.: armonizarea transpunerii vârstei minime de 18 ani pentru conducătorii auto transport rutier de marfă (categoriile C și CE), conform Directivei 645/2018 adoptate anul acesta

Nr.3353 /12.07.2018

MINISTERUL TRANSPORTURILOR

Domnului Lucian ȘOVA - Ministrul Transporturilor

 

Ref: armonizarea transpunerii vârstei minime de 18 ani pentru conducătorii auto transport rutier de marfă (categoriile C și CE), conform Directivei 645/2018 adoptate anul acesta

 

Stimate Domnule Ministru,

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR vă semnalează faptul că Directiva 645/2018 adoptată anul acesta, pe 18.04.2018, prevede măsuri pentru armonizarea transpunerii în Statele Membre UE a vârstei minime de 18 ani pentru conducătorii auto transport rutier de marfă (categoriile  C și CE).  

Directiva 645/2018  pentru modificarea Directivei 2003/59/CE privind calificarea inițială și formarea periodică a conducătorilor auto, precum și a Directivei 2006/126/CE privind permisele de conducere precizează căÎn vederea asigurării clarității juridice și a garantării unor cerințe armonizate privind vârsta minimă în scopurile stabilite în Directiva 2003/59/CE, ar trebui să fie prevăzută o derogare clară în Directiva 2006/126/CE, care să prevadă că permisele de conducere pot fi emise la vârstele minime prevăzute în Directiva 2003/59/CE.” Această derogare este prevăzută clar de noua Directivă 2018/645 la art.2 alin.1 b) stabilind că vârsta minimă pentru categoriile C și CE este de 18 ani pentru titularii unui CCP (Certificat de Calificare Profesională).

Prevederile Directivei 645/2018 trebuie transpuse de România până la 23 mai 2020, însă având în vedere criza acută de șoferi profesioniști cu care se confruntă firmele românești de transport rutier, vă rugăm să luați măsuri cât mai urgente pentru modificarea legislației naționale astfel încât vârsta minimă a conducătorilor auto pentru transport rutier de marfă (cat. C și cat. CE) să fie redusă de la 21 de ani la 18 ani, conform derogării prevăzute de legislația europeană.

Precizăm că 17 State membre (Austria, Cehia, Germania, Danemarca, Estonia, Franța, Grecia, Croația, Ungaria, Irlanda, Lituania, Olanda, Polonia, Portugalia, Slovenia, Suedia și Marea Britanie) au stabilit deja vârsta minimă de 18 ani pentru șoferii de camioane (categoriile C și CE) conform unui studiu al Comisiei Europene din 2016. Considerăm că neaplicarea acestei derogări și în legislația românească dezavantajează transportatorii români față de competitorii lor din celelalte State Membre UE, care pot angaja conducători auto de la 18 ani (categoriile C și CE) pentru transportul rutier de mărfuri național și internațional, în condițiile crizei de șoferi profesioniști din România și din UE.

Reamintim că transportul rutier de marfă a fost în 2017 principalul contributor la exportul de servicii al României, conform datelor BNR și din acest motiv considerăm că sunt necesare măsuri urgente de adresare a crizei acute de șoferi profesioniști cu care se confruntă firmele românești de transport rutier, prin creșterea angajării tinerilor români de la 18 ani în sectorul transporturilor rutiere de marfă, astfel încât să nu fie afectată competitivitatea acestui sector important al economiei naționale.

Exprimându-ne încrederea în sprijinul Dumneavoastră, vă mulțumim și vă rugăm să primiți expresia înaltei noastre considerații.

 

Secretar General

Radu DINESCU

Click aici pentru varianta PDF

 

Ultima modificare a paginii: 18.07.2018

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii