UNTRR


Intervenția UNTRR nr. 334/19.02.2018 adresată domnului Dumitru ALBULESA – Administrator AITA, ref. Republica Moldova taxează cu 39 euro în loc de 12 euro vehiculele comerciale mari

Nr.334/19.02.2018

 

ASOCIAȚIA INTERNAȚIONALĂ A TRANSPORTATORILOR AUTO

DIN MOLDOVA - AITA

 

În atenția Domnului Dumitru ALBULESA – Administrator AITA

 

Ref.: Republica Moldova taxează cu 39 euro în loc de 12 euro vehiculele comerciale mari

 

Stimate Domnule Administrator,

             Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) este asociația  profesională și patronală care, de 28 de ani, promovează și apără pe plan intern și internațional interesele operatorilor români care efectuează transporturi rutiere de mărfuri și de persoane.

            Având în vedere bunele relații de colaborare dintre asociațiile și țările noastre, precum și Acordul de Parteneriat și Cooperare al Republicii Moldova cu Uniunea Europeană,  apelăm la dumneavoastră cu rugămintea de a realiza toate demersurile necesare pentru armonizarea de urgență a legislației Republicii Moldova privind taxa de folosire a drumurilor cu legislația europeană.

            Precizăm că într-un interval de timp extrem de scurt UNTRR a primit extrem de multe sesizări prin care ni se indică faptul că:

  • transportatorii români și străini care tranzitează Republica Moldova plătesc, conform art. 346 din Codul Fiscal al Republicii Moldova, o taxă de 15 euro în momentul în care intră pe teritoriul Republicii Moldova, iar pentru fiecare 24 de ore petrecute pe teritoriul Republicii Moldova sau fracțiune din 24 ore se percep la ieșire 24 euro – rezultă că pentru prima zi de utilizare a infrastructurii rutiere a republicii Moldova, un transportator rutier străin plătește 39 EUR - aspect nemaiîntâlnit în practica europeană și internațională. Având în vedere că în legislația europeană în vigoare – Directiva 62/1999 Anexa II, taxele zilnice de utilizare pe zi sunt egale pentru toate categoriile de vehicule și se ridică la 12 EUR”, iar „valorile maxime lunare și săptămânale sunt proporționale cu durata utilizării infrastructurii”, considerăm că taxa de 15 euro și de 24 de euro pentru fiecare zi practicată în Republica Moldova este exagerată.  Ce tarif se aplică atunci când camioanele staționează în coadă la ieșirea de pe teritoriul Republicii Moldova, fără să utilizeze infrastructura rutieră?
  • nu este clar cum este calculată taxa de drum pentru transportatorii români și străini care au destinație Republica Moldova.

            Considerăm că introducerea taxei pentru folosirea drumurilor Republicii Moldova de către autovehiculele neînmatriculate în Republica Moldova este binevenită dacă fondurile colectate sunt utilizate pentru menținerea în stare cât mai bună a infrastructurii rutiere și pentru creșterea siguranței rutiere. Aplicarea acestei taxe ar trebui să aibă în vedere principiile generale de taxare prevăzute în Directiva 1999/62/CE a Parlamentului European și a Consiliului din 17 iunie 1999 de aplicare a taxelor la vehiculele grele de marfă pentru utilizarea anumitor infrastructuri – cu modificările și completările ulterioare și în Directiva 2011/76/UE a Parlamentului European și a Consiliului din 27 septembrie 2011 de modificare a Directivei 1999/62/CE de aplicare a taxelor la vehiculele grele de marfă pentru utilizarea anumitor infrastructuri. De asemenea, ar trebui să se aplice conceptul ”utilizatorul plătește pentru ce utilizează”.

            În acest context, solicităm sprijinul dumneavoastră pentru realizarea tuturor demersurilor necesare pentru ca autoritățile din Republica Moldova să armonizeze legislația referitoare la taxa pentru folosirea drumurilor cu legislația europeană.

            Exprimându-ne încrederea în intervenția dumneavoastră urgentă, vă mulțumim și vă rugăm să primiți expresia deosebitei noastre considerații.

 

 

Secretar General,

Radu Dinescu

Click aici pentru varianta PDF

 

Ultima modificare a paginii: 02.03.2018

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii