UNTRR


Intervenția UNTRR nr. 331/17.02.2020 adresată dlui. Emanoil Savin – Senator, Comisia economică, industrii și servicii, Senatul României, ref. sprijin urgent pentru menținerea legislației RCA actuale

Nr. 331/17.02.2020

SENATUL ROMÂNIEI

Comisia economică, industrii şi servicii

Domnului Emanoil SAVIN – Senator

 

Ref.: Sprijin urgent pentru menținerea legislației RCA actuale

Stimate Domnule Senator,

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR vă solicită sprijinul pentru menținerea legislației actuale privind asigurarea de răspundere civilă auto (RCA), respectiv legea 132/2017 și norma ASF 20/2017, în caz contrar tarifele asigurărilor RCA vor putea crește de peste 5 ori, afectând grav rentabilitatea transportului rutier, asa cum de altfel s-a întâmplat în anii precedenți.

Pentru informarea dvs., în perioada 2013-2016, prima de asigurare RCA pentru autovehicule comerciale a crescut de la 700 de euro în 2013, cu 50% până la 1.000 Euro în 2014, apoi cu 350% până la 3.500 Euro la sfârșitul anului 2015 și cu încă 50% ajungand la 5.000 de euro la jumătatea anului 2016. Acesta a fost nivelul de bază al tarifului RCA pentru un autovehicul comercial nou, dedicat transportului de mărfuri – camion de 40 de tone sau pentru transportul pasagerilor – autocar cu 50 de locuri - fără istoric de daune, respectiv clasa de bonus zero (B0).

La solicitarea transportatorilor, asigurătorii nu au putut justifica corect majorarea tarifelor de bază RCA de la 700 euro în 2013 la 5.000 de euro în 2016. Pe baza formulei pe care companiile de asigurări declarau că o folosesc pentru a calcula prima de asigurare pentru segmentul autovehiculelor comerciale mai mari de 16 tone destinate transportului de mărfuri și pentru autovehiculele cu mai mult de 18 locuri pe scaune destinate transportului de pasageri, ținând seama de datele publice privind frecvența daunelor și valoarea medie a daunelor pentru fiecare segment de autovehicule comerciale, rezultatele indicau o primă de maxim 1.000 - 1.100 Euro per vehicul timp de 12 luni, desi asiguratorii ofereau tarife de peste 5 ori mai mari. Toate aceste companii se pare că au ascuns costurile altor produse de asigurare în cadrul costurilor RCA, un produs de asigurare obligatoriu.

Transportatorii au fost afectați până la falimentarea afacerilor și au acuzat deficiențe grave în piața de asigurări RCA, nerecunoscute de asigurători, dar sancționate 2 ani mai tarziu de Consiliul Concurenței cu o amendă de 53 milioane euro pentru încălcarea de catre 9 companii de asigurări și o asociație a reglementărilor naționale și europene din domeniul concurenței prin coordonarea comportamentelor pe piață în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA).

Urmare a situației deosebit de grave create de asigurători în intervalul 2014-2016, în care piața RCA  a ajuns în blocaj, au fost necesare măsuri extreme de plafonare a tarifelor RCA urmate de modificarea fundamentală a legii prin adoptarea noii legislații RCA cu numărul 132/2017. Pe de altă parte, la un an de la promulgarea noii legi, Comisia Europeană, la cererea companiilor de asigurări, susține că normele naționale actuale din România privind asigurarea RCA contravin Directivei Solvabilitate II, fapt semnalat printr-o scrisoare secretă trimisă autorităților române în luna iulie 2018.

Deși UNTRR a solicitat în repetate rânduri desecretizarea scrisorii datorită impactului social pe care îl presupune modificarea legii, fiind afectați peste 8 milioane de asigurați RCA în România, aceasta nu a fost pusă la dispoziția tuturor părților interesate până în acest moment.

Situația prezentată a determinat UNTRR să inițieze o acțiune juridică la Curtea Europeană de Justiție împotriva Comisiei Europene, pentru desecretizeze scrisoarii transmise autorităților române.

În aceste condiții UNTRR se opune ferm modificării Legii 132/2017 și Normei 20/2017 în sensul eliminării efectului tarifului de referință cât și a limitei de 25% a cheltuielilor administrative și de vânzare a poliței de asigurare, incluse în tariful de primă. Reamintim că înainte de plafonarea tarifelor RCA și de intrarea în vigoare a actualei legislații, unii asigurători aveau cheltuieli administrative uriașe, de până la 80%, în condițiile în care acestea includeau cheltuielile aferente tuturor liniilor de business, această practică diminuând baza de impozitare și motivând tarifele uriașe.

UNTRR se opune ferm modificării Legii 132/2017 și Normei 20/2017 motivat și de faptul că de la intrarea în vigoare a acestor reglementări legale, piața RCA în România a funcționat în condiții foarte bune, suportabile pentru toți clienții asigurați și profitabile pentru asiguratori, la tarife chiar sub tarifele de referință, demonstrând atât justețea principiilor pe care a fost construită și adoptată legea, cât și viabilitatea acesteia în piață.

Totodată, modificarea legislației actuale RCA, prin eliminarea tarifului de referință și a limitei de 25% a cheltuielilor administrative, ar putea facilita apariția unor noi posibile practici de cartel pe piața RCA românească, în ciuda declarațiilor ipocrite ale companiilor de asigurări în favoarea pieței libere.

Vă aducem la cunoștință că articolul 169, alin. 1, din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, prevede că ”pentru a promova interesele consumatorilor și pentru a asigura un nivel ridicat de protecție a consumatorilor, Uniunea contribuie la protecția sănătății, a siguranței și a intereselor economice ale consumatorilor, precum și la promovarea dreptului acestora la informare, educare și organizare în vederea apărării intereselor lor”, iar Uniunea contribuie la realizarea obiectivelor menționate la alin. 1 prin ”măsuri care sprijină și completează politica desfășurată de statele membre și care asigură continuarea acesteia”.

În acest sens, UNTRR vă solicită intervenția fermă si decisiva pentru mentinerea  legislația RCA in forma actuala, fara nici o modificare, dar și pentru desecretizarea scrisorii primite de la CE în data de 19 iulie 2018.

Asigurătorii din România au ca scop modificarea legislația RCA fără justificare și fără nicio transparență către cei care plătesc un produs obligatoriu prin lege, care sunt blocați în cadrul unui sistem birocrat. Reamintim ca în 2017 după aplicarea tarifului de referință, toate firmele de asigurări care distribuie RCA în România au realizat profituri.

            Exprimându-ne încrederea în sprijinul dumneavoastră, vă mulțumim și vă asigurăm de înalta noastră considerație.

 

Cu stimă,

Secretar General

Radu DINESCU

Click aici pentru varianta PDF

 

Ultima modificare a paginii: 20.02.2020

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii