UNTRR


Intervenția UNTRR nr. 3218/30.12.2019 adresată dlui. Bogdan Lucian Aurescu - Ministrul Afacerilor Externe, ref. solicitare măsuri coordonate pentru a reduce timpii de așteptare pentru vehiculele comerciale de transport mărfuri la trecerea frontierei dintre România și Ungaria

Nr. 3218/30.12.2019

 

MINISTERUL AFACERILOR EXTERNE

Domnului Bogdan Lucian AURESCU Ministrul Afacerilor Externe

 

Ref.: solicitare măsuri coordonate pentru a reduce timpii de așteptare pentru vehiculele comerciale de transport mărfuri la trecerea frontierei dintre România și Ungaria

 

Stimate Domnule Ministru,

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR este deosebit de îngrijorată de situația înregistrată recent la punctele de trecere a frontierei dintre România și Ungaria în care s-au înregistrat timpi de așteptare foarte mari pentru autovehiculele de transport mărfuri și șoferii profesioniști, fapt care afectează și perturbă serios operațiunile internaționale ale transportatorilor români.

În ultima perioadă primim din ce în ce mai multe sesizări din partea transportatorilor rutieri români prin care ne semnalează că situația se agravează pe zi ce trece. Astfel, se înregistrează timpi de așteptare la trecerea frontierei dintre România și Ungaria care, de multe ori, depășesc și 12 ore, iar cozile de camioane sunt și de peste 20 km. Zilele de sărbătoare nu pot justifica aceste întârzieri care au devenit frecvente și în săptămânile fără restricții de circulație.

De asemenea, transportatorii rutieri români ne-au semnalat că autoritățile de frontieră maghiare direcționează autovehiculele, imediat cum intră pe teritoriul Ungariei, către parcările din vecinătatea frontierei cu România în vederea controalelor amănunțite. Transportatorii rutieri sunt nemulțumiți pentru că uneori așteaptă în parcare timp îndelungat, peste 12 ore, până să primească înapoi documentele și nimeni nu le oferă nicio explicație de ce durează atât de mult timp verificarea documentelor.

Înțelegem că autoritățile maghiare au dreptul să facă verificări și controale, dar ar trebui să se găsească modalități convenabile, astfel încât să se evite timpii îndelungați de așteptare la punctele de trecere a frontierei, indiferent de locul de stocare al vehiculelor controlate – pe drum sau în parcări.

Totodată, dorim să tragem un semnal de alarmă referitor la practicile de control ale părții ungare, care nu fac decât să coboare România pe lista opțiunilor investitorilor străini, care oricum preferă Ungaria - unde volumul investițiilor străine directe a fost și este de 2 până la 4 ori mai mare decât în România. Statele Membre colaborează, dar trebuie reținut că se află într-o permanentă competiție pentru atragerea investitorilor și dezvoltarea proprie.

Având în vedere cele prezentate anterior, solicităm Ministerului Afacerilor Externe să întreprindă măsuri urgente în coordonare cu autoritățile maghiare în vederea reducerii timpilor de așteptare nejustificat de îndelungați, pentru ca traficul vehiculelor de transport marfă la punctele de trecere a frontierei dintre România și Ungaria să se desfășoare normal.

Prin integrarea România în spațiul Schengen, se vor soluționa mai multe probleme întâmpinate în prezent precum eliminarea controalelor la frontiera cu Statele Membre UE vecine României și s-ar reduce, semnificativ, timpul de staționare a transportatorilor români la frontieră. În acest sens, vă solicităm intensificarea acțiunilor pentru integrarea României în spațiul Schengen cât de curând posibil.

Reamintim că sectorul de transport rutier a fost în ultimii ani principalul contributor la exportul României, în 2018 cu un total de 5,144 miliarde de euro potrivit datelor Băncii Naționale a României (BNR).

Exprimându-ne încrederea în sprijinul dumneavoastră, vă mulțumim și vă asigurăm de toată cooperarea asociației noastre.

Cu stimă,

 

Secretar General

Radu DINESCU

Click aici pentru varianta PDF

 

Ultima modificare a paginii: 20.01.2020

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii