UNTRR


Intervenția UNTRR nr. 3124/13.12.2019 adresată dlui. Florin CÎŢU - Ministrul Finanțelor Publice, ref. desecretizarea scrisorii primite de la Comisia Europeană în data de 19 iulie 2018, pentru a se asigura un proces corect de transparență decizională

Nr. 3124/13.12.2019

 

MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE

Domnului Vasile-Florin CÎŢU - Ministrul Finanțelor Publice

 

Ref.: desecretizarea scrisorii primite de la Comisia Europeană în data de 19 iulie 2018, pentru a se asigura un proces corect de transparență decizională

Stimate Domnule Ministru,

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR vă solicită transmiterea scrisorii primite de autoritățile române de la Comisia Europeană (CE) în data de 19 iulie 2018, de punere în întârziere cu privire la normele referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto.

Prin intermediul acesteia, Comisia Europeană solicită României să transmită o serie de observații privind normele naționale actuale, ce impun o obligație de notificare prealabilă a oricărei intenții de modificare a primelor, precum și o serie de limitări a modalităților de calculare a primelor de către asigurători.

Dorim să menționăm că pentru un proces corect de transparență decizională, Ministerul Finanțelor Publice (MFP) ar trebui să desecretizeze scrisoarea primită de la Comisia Europeană în luna iulie 2018, întrucât efectele acestei scrisori, respectiv modificarea legislație din domeniul RCA, vor avea un impact financiar uriaș pentru posesorii celor peste 8,2 milioane de vehicule înmatriculate în România.

Totodată, UNTRR solicită Ministerului Finanțelor Publice transmiterea studiului de impact privind modificarea legii 132/2017, deoarece din estimările noastre tarifele vor crește de până la 5 ori pentru toate categoriile de vehicule, iar piața RCA va reintra în criză.

Modificările propuse facilitează apariția unor noi posibile practici de cartel pe piața RCA românească. Miza pentru schimbarea legislației în materie de RCA este încasarea suplimentară a peste 300 milioane euro, astfel că amenzile reprezintă probabil un cost mic față de beneficii. Firmele de asigurări sunt mulțumite cu o daunalitate mare pentru ca așa cresc prețul asigurărilor și în plus au intrat și pe piața de reparații, unde își adjudecă o cotă importantă.

UNTRR vă solicită desecretizarea scrisorii primite de la Comisia Europeană (CE) în data de 19 iulie 2018 și menținerea legislației actuale RCA, având în vedere decizia Consiliului Concurenței din data de 4 decembrie 2018, de a sancționa cu o amendă de 53 milioane euro companiile de asigurări pentru încălcarea reglementărilor naționale și europene din domeniul concurenței prin coordonarea comportamentelor pe piață în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA).

Exprimându-ne încrederea în sprijinul dumneavoastră, vă mulțumim și vă asigurăm de înalta noastră considerație.

Cu deosebită considerație,

Secretar General

Radu DINESCU

 

Click aici pentru varianta PDF

 

Ultima modificare a paginii: 20.12.2019

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii