UNTRR


Intervenția UNTRR nr. 257/28.01.2019 adresată dnei. Rovana Plumb - Ministru Interimar al Ministerului Transporturilor, ref. solicitare măsuri urgente privind organizarea testării CPI/ CPC în limba engleză pentru facilitarea angajării șoferilor din afara UE, în contextul crizei acute de șoferi profesioniști din România

Nr.257/28.01.2019

 

MINISTERUL TRANSPORTURILOR

Doamnei Rovana PLUMB - Ministru Interimar al Ministerului Transporturilor

 

Ref: solicitare măsuri urgente privind organizarea testării CPI/ CPC în limba engleză pentru facilitarea angajării șoferilor din afara UE, în contextul crizei acute de șoferi profesioniști din România

Stimată Doamnă  Ministru

De mulți ani, Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR a semnalat Ministerului Transporturilor criza de șoferi profesioniști cu care se confruntă transportatorii rutieri români având camioane care nu pot fi operate pentru că nu sunt șoferi disponibili pe piață. Această criză s-a acutizat în ultima perioadă, afectând tot mai grav transporturile rutiere, care reprezintă principala ramură contribuitoare la exportul de servicii al României în 2017, conform datelor Băncii Naționale a României.

Pentru ca industria românească de transport rutier să poată continua să opereze în parametri eficienți, transportatorii rutieri au nevoie ca autoritățile române să adopte măsuri urgente și eficiente atât pentru creșterea angajării tinerilor ca șoferi profesioniști, cât și pentru facilitarea recrutării de șoferi din afara UE. Nu trebuie așteptat ca șomajul să fie zero pentru a face import selectiv de forță de muncă - și alte State Membre precum Polonia au șomaj, însă importă forța de muncă necesară cantitativ si calitativ pe segmentele pe care nu poate face reconversii. Anul trecut, Polonia a înregistrat în economie o forță de muncă din afara UE de 1 milion de persoane, din care 56.000 numai în sectorul transportului rutier – inclusiv șoferi profesioniști din afara UE.

Pentru a putea rămâne competitivi pe piața europeană, transportatorii români au nevoie să beneficieze în egală măsură cu transportatorii din alte State Membre de prevederile legislației europene privind angajarea legală de șoferi din afara UE. În acest sens, legislația europeană permite Statelor Membre organizarea testării Certificatul de calificare profesională iniţială (CPI)/ Certificatul de calificare profesională continuă (CPC) într-o limbă străină (conform răspunsului primit de UNTRR de la DG MOVE – anexat), iar alte țări din UE au adoptat deja măsuri în acest sens, în timp ce în România această testare nu se organizează decât în lb. română. Considerăm că nu este justificată obligativitatea cunoașterii limbii române de către un șofer din afara UE pentru a fi angajat de un transportator român, pentru că în România se pot angaja fără probleme cetățeni străini din oricare stat membru UE fără a avea obligația de a cunoaște limba română, așa cum şi cetăţenii români se pot angaja oriunde în UE. Dacă pentru aceştia comunicarea în limba engleză sau într-o altă limbă străină nu este o problemă, atunci nu ar trebui să fie nici pentru extra-comunitari.

Salutăm faptul că în data de 13 decembrie 2019, Ministerul Transporturilor a promovat în dezbatere publică Proiectul de Ordin al ministrului transporturilor pentru modificarea și completarea Normelor privind autorizarea şi controlul centrelor de pregătire şi perfecţionare profesională a personalului de specialitate din domeniul transporturilor rutiere, aprobate prin Ordinul ministrului transporturilor nr.1212/2015 și a Normelor privind pregătirea şi atestarea profesională a anumitor categorii de conducători auto, prevăzute în Anexa nr. 2 la Ordinul ministrului transporturilor nr.1214/2015 care prevede examinarea șoferilor în limba engleză.

Această procedură de examinare este similară cu examinarea pentru obținerea permisului de conducere, stabilită de MAI, care prevede că examenul se poate susține, la cerere, în limbile engleză, franceză sau germană.

Similar actualei proceduri și conform legislației și practicii europene actuale, solicităm Ministerului Transporturilor finalizarea și punerea în aplicare a Ordinului privind testarea șoferilor pentru CPI și CPC într-o limbă străină pentru facilitarea angajării de către transportatorii români a șoferilor din afara UE, în contextul crizei acute de șoferi profesioniști din România.

Secretar General

Radu DINESCU

 

Click aici pentru varianta PDF

 

Ultima modificare a paginii: 30.01.2019

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii