UNTRR


Intervenția UNTRR nr. 2333/06.06.2018 în atenția domnului Lucian ȘOVA - Ministrul Transporturilor ref. armonizarea legislației Republicii Moldova privind taxa pentru folosirea drumurilor cu legislația europeană

Nr. 2333/06.06.2018

MINISTERUL TRANSPORTURILOR

Domnului Lucian ȘOVA- Ministrul Transporturilor

Ref.: armonizarea legislației Republicii Moldova privind taxa pentru folosirea drumurilor cu legislația europeană

 

Stimate Domnule Ministru,

             Revenim la intervenția noastră nr. 336/19.02.2018 prin  care vă informam că Republica Moldova taxează cu 39 euro în loc de 12 euro vehiculele comerciale mari din România pentru utilizarea infrastructurii rutiere și vă rugam să realizați toate demersurile necesare pentru a determina autoritățile din Republica Moldova să își armonizeze de urgență legislația privind taxa de folosire a drumurilor cu legislația europeană.

            Cu toate că în urma intervențiilor UNTRR de la începutul anului 2018, Ministerul Economiei și Infrastructurii al Republicii Moldova a precizat că pregătește un nou mecanism de taxare a operatorilor de transport români și străini bazat pe practica Uniunii Europene, numeroși transportatori români s-au plâns că taxa discriminatorie pentru folosirea drumurilor din Republica Moldova a rămas nemodificată până în prezent.

            Pe această cale, dorim să vă informăm că UNTRR a sesizat Comisia Europeană cu privire la taxarea discriminatorie a transportatorilor rutieri români în Republica Moldova. Anexat la prezenta, vă rugăm să găsiți răspunsul Comisarului European pentru Transport, doamna Violeta Bulc la intervenția UNTRR, în care se precizează că:

În conformitate cu Anexa X a Acordului de Asociere dintre UE și Republica Moldova, prevederile Directivei menționate [Directiva 1999/62/CE] vor fi puse în aplicare în Republica Moldova în termen de 4 ani de la intrarea în vigoare provizorie a acordului, respectiv până la 31 august 2018.”

            În acest context, revenim la solicitarea ca Ministerul Transporturilor din România  să realizeze toate demersurile necesare pentru ca autoritățile din Republica Moldova să renunțe la taxarea discriminatorie a transportatorilor rutieri români și să ia măsuri urgente pentru aplicarea legislației europene la sistemul de taxare a operatorilor de transport români și străini pentru utilizarea infrastructurii rutiere  a Republicii Moldova.

            Exprimându-ne încrederea în intervenția dumneavoastră urgentă, vă mulțumim și vă rugăm să primiți expresia deosebitei noastre considerații.

Secretar General,

Radu Dinescu

 

Click aici pentru varianta PDF
 

Ultima modificare a paginii: 11.06.2018

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii