UNTRR


Intervenția UNTRR nr. 2331/08.08.2019 adresată dlui. Eugen Orlando TEODOROVICI, Ministrul Finanțelor Publice ref. sprijin urgent pentru menținerea legislației actuale RCA

Nr. 2331/08.08.2019

 

MINISTERUL FINANŢELOR PUBLICE

Domnului Eugen Orlando TEODOROVICI - Ministrul Finanțelor Publice

 

 

Ref.: Sprijin urgent pentru menținerea legislației actuale RCA

 

Stimate Domnule Ministru,

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România – UNTRR vă solicită sprijinul pentru menținerea legislației actuale privind asigurarea de răspundere civilă auto (RCA), respectiv legea 132/2017 și norma ASF 20/2017, în caz contrar tarifele asigurărilor RCA vor crește de peste 5 ori, iar transportatorii rutieri vor demara din nou protestele naționale.

Pentru informarea dvs., în perioada 2013-2016, prima de asigurare RCA pentru autovehicule comerciale a crescut de la 700 de euro în 2013, cu 50% până la 1.000 Euro în 2014, cu 350% până la 3.500 Euro la sfârșitul anului 2015 și cu încă 50% până la 5.000 de euro la jumătatea anului 2016. Acesta a fost nivelul de bază pentru RCA pentru un autovehicul comercial nou dedicat transportului de mărfuri – camion de 40 de tone sau pentru transportul pasagerilor – autocar cu 50 de locuri - fără istoric de daune, bonus zero (B0).

Asigurătorii nu au putut justifica majorarea tarifelor de bază RCA de la 700 euro în 2013 la 5.000 de euro în 2016. Pe baza formulei pe care companiile de asigurări declarau că o folosesc pentru a calcula prima de asigurare pentru segmentul autovehiculelor comerciale mai mari de 16 tone destinate transportului de mărfuri și pentru autovehiculele cu mai mult de 18 locuri pe scaune destinate transportului de pasageri, ținând seama de datele publice privind frecvența daunelor și valoarea medie a daunelor pentru fiecare segment de autovehicule comerciale, rezultatele indicau o primă de maxim 1.000 - 1.100 Euro per vehicul timp de 12 luni. Toate aceste companii se pare că au ascuns costurile altor produse de asigurare în cadrul costurilor RCA.

În acest sens, 9 companii de asigurări și o asociație au fost sancționate anul trecut de către Consiliul Concurenței cu o amendă de 53 milioane euro pentru încălcarea reglementărilor naționale și europene din domeniul concurenței prin coordonarea comportamentelor pe piață în vederea majorării tarifelor la asigurările obligatorii de răspundere civilă (RCA).

Pe de altă parte, Comisia Europeană, la cererea companiilor de asigurări, susține că normele naționale actuale din România privind asigurarea RCA contravin Directivei Solvabilitate II, fapt semnalat printr-o scrisoare trimisă autorităților române în luna iulie 2018, fără a fi pusă la dispoziția tuturor părților interesate deși a fost solicitată în repetate rânduri.

În aceste condiții, UNTRR a inițiat o acțiune juridică la Curtea Europeană de Justiție împotriva Comisiei Europene, după ce instituția europeană a refuzat să desecretizeze scrisoarea transmisă autorităților române, deși modificarea legislației RCA are un impact financiar uriaș pentru posesorii celor 8 milioane de vehicule înmatriculate în România.

UNTRR se opune ferm modificării Legii 132/2017 și Normei 20/2017 în sensul eliminării tarifului de referință cât și a limitei de 25% a cheltuielilor administrative și de vânzare ale poliței de asigurare, incluse în tariful de primă. Reamintim că înainte de plafonarea tarifelor RCA și de intrarea în vigoare a actualei legislații, unii asigurători aveau cheltuieli administrative uriașe, de până la 80%, în condițiile în care acestea includeau cheltuielile aferente tuturor liniilor de business, această practică diminuând baza de impozitare și motivând tarifele uriașe.

UNTRR se opune ferm modificării Legii 132/2017 și Normei 20/2017 motivat și de faptul că de la intrarea în vigoare a acestor reglementări legale, piața RCA în România a funcționat în condiții foarte bune, suportabile pentru toți clienții asigurați și profitabile pentru asiguratori, la tarife chiar sub tarifele de referință, demonstrând atât justețea principiilor pe care a fost construită și adoptată legea, cât și viabilitatea acesteia în piață.

În luna iulie 2019, ASF a elaborat un proiect pentru modificarea Normei 20/2017 sub protecția secretului scrisorii Comisiei Europene, și a introdus în mod abuziv și nejustificat, tot sub protecția secretului scrisorii Comisiei Europene - măsuri care vor conduce la reintrarea în criză a pieței RCA, iar tarifele vor crește vertiginos pentru toate categoriile de vehicule. Totodată, modificarea legislației actuale RCA, prin eliminarea tarifului de referință și a limitei de 25% a cheltuielilor administrative, va facilita apariția unor noi posibile practici de cartel pe piața RCA românească, în ciuda declarațiilor ipocrite ale companiilor de asigurări în favoarea pieței libere.

Vă aducem la cunoștință că articolul 169, alin. 1, din Tratatul privind funcționarea Uniunii Europene, prevede că ”pentru a promova interesele consumatorilor și pentru a asigura un nivel ridicat de protecție a consumatorilor, Uniunea contribuie la protecția sănătății, a siguranței și a intereselor economice ale consumatorilor, precum și la promovarea dreptului acestora la informare, educare și organizare în vederea apărării intereselor lor”, iar Uniunea contribuie la realizarea obiectivelor menționate la alin. 1 prin ”măsuri care sprijină și completează politica desfășurată de statele membre și care asigură continuarea acesteia”.

În acest sens, UNTRR vă solicită intervenția fermă pentru ca legislația RCA să nu fie modificată, dar și pentru desecretizarea scrisorii primite de la CE în data de 19 iulie 2018.

ASF și asigurătorii din Români au ca scop modificarea legislația RCA fără justificare și fără nicio transparență către cei care plătesc, care sunt considerați sclavii unui sistem birocrat. Ținta este de a finaliza aceste modificări până la 31 octombrie 2019 data până la care va fi pe poziție Vicepreședintele Comisiei Europene – semnatar al scrisorii secrete din 2018 către ASF, vicepreședinte CE care este  prietenul asigurătorilor și inamicul consumatorilor de asigurări RCA din România  - cu scopul de a crește sumele colectate din RCA în România cu peste 300 milioane de euro, de la 700 mil euro anual la peste 1 miliard de euro. Reamintim ca în 2017 după aplicarea tarifului de referință toate firmele de asigurări care distribuie RCA în România au realizat profituri.

Exprimându-ne încrederea în sprijinul dumneavoastră, vă mulțumim și vă asigurăm de înalta noastră considerație.

 

Cu stimă,

Secretar General

Radu DINESCU

 

Click aici pentru varianta PDF

 

Ultima modificare a paginii: 09.08.2019

x

Acest site foloseste cookies pentru stocarea diferitelor informatii utile navigarii. Prin continuarea utilizarii site-ului, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Afla mai multe detalii